Ttela

Riskerna med att vara för smal

- Jessika Devert

Det fungerar likadant med träning. Många tror att bara för att Anna-lena är lång och har en typisk löparkropp så ska hon ha sprungit både maraton och andra lopp flera gånger om.

– Jag tycker om att springa! Men det är också en del som haft åsikter om att det är just löpning som jag håller på med och frågar om jag inte borde träna styrketrän­ing i stället för konditions­träning, förklarar hon.

Efter att ha levt ett helt liv med omgivninge­ns blick på sin kropp försöker hon nu att omfamna hur hon ser ut. I stället för att sätta på sig extra bylsiga kläder som hon gjort tidigare så klär hon sig i tajta kläder, eftersom det är det hon trivs i.

– Förr hade jag ett extra linne under tröjan eller långkalson­ger för att se lite större ut, men det har jag slutat med.

Ett sista råd har hon till alla de som känner att de måste kommentera hur andra ser ut.

– Jag har bestämt att det är dags att låta kommentare­rna rinna av mig, men tänk på vad och hur ni säger saker, speciellt till barn. Kommentare­r kan sitta kvar länge.

• Om man är för smal har man inte samma skydd för inre organ, och inte heller depåer, om man blir sjuk.

• Det beror också på om man är smal av naturliga skäl eller om man äter för lite eller lider av ätstörning.

• Om man äter varierat och regelbunde­t och har gott om fett i maten men ändå är smal, så är faran mindre än om man svälter sig själv.

• Gott om fett i maten behövs till exempel för att bilda hormoner, så vid stor viktminskn­ing eller för låga fettdepåer så kan det uppstå hormonell obalans och näringsbri­ster.

Källa: Kostrådgiv­are Zarah Öberg

 ?? ?? Nu har hon valt att skaka av sig kommentare­rna, men tycker att alla borde tänka på hur de pratar om andra människors kroppar.
Nu har hon valt att skaka av sig kommentare­rna, men tycker att alla borde tänka på hur de pratar om andra människors kroppar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden