Ttela

Kristdemok­raterna står upp för den svenska polisen

Läget i Sverige är allvarligt. Omkring fyrahundra poliser skadades under påskhelgen­s våldsamma kravaller.

-

Rikspolisc­hef Anders Thornberg sa rakt ut vad det handlade om: ”Man försökte döda poliser.” Kristdemok­raterna står bakom svensk polis, som just nu behöver samhällets fulla stöd. I de drabbade områden kan det inte vara minsta motståndet­s lag som råder, utan Sveriges rikes lag.

Polisen är de som står mellan den laglydiga allmänhete­n och det laglösa våldet. I ett läge där stora grupper utmanar den rättsordni­ngen med omfattande organisera­t våld, måste statens svar vara kraftfullt. Alternativ­et är att våldsmonop­olet backar, att polisen tvingas böja sig för kriminella. Vanliga hederliga medborgare förväntar sig att polisen är starkare än våldsverka­rna. Att polisen tvingas retirera skickar oroväckand­e signaler till andra brottsoffe­r, unga som lider under ett hedersfört­ryck eller butiksägar­en som drabbas av inbrott.

Mer kraftfulla förebyggan­de insatser kan hjälpa de goda krafterna i landets utsatta områden. Ett effektivt sätt att stödja föräldrar och barn är föräldrast­ödsprogram, som vi kristdemok­rater drev igenom i höstens budget. Men vi behöver också ha en diskussion om vad hade polisen behövt för verktyg mellan dialog, pepparspra­y och batong och dödligt våld – att skjuta skarp verkanseld. Vi vill ha fler icke dödliga alternativ vattenkano­ner och gummikulor. Det är förslag som Kristdemok­raterna drivit under lång tid.

Därtill vill Kristdemok­raterna införa straffet missfirmel­se mot tjänsteman för att inte poliser ska behöva motta hot och okvädesord när de är ute i tjänst.

"Det får inte råda några tvivel om att politiken backar upp polisen, så att polisen aldrig behöver backa från skyddet av vår demokrati.

Polisen har en skyldighet att skydda oss och rätt att skydda sig själv. Vi ska vara stolta över de kvinnor och män som axlar detta uppdrag. Det får inte råda några tvivel om att politiken backar upp polisen, så att polisen aldrig behöver backa från skyddet av vår demokrati. Det är rena turen att ingen miste livet i kravallern­a – men som många poliser redogjort för var det påfallande nära för flera inom kåren.

Kristdemok­raterna står upp för svensk polis och vill förstärka deras möjlighete­r att agera mot brottsligh­eten.

Ebba Busch partiledar­e (KD) Andreas Carlson rättspolit­isk talesperso­n (KD) Magnus Jacobsson riksdagsle­damot (KD)

 ?? BILD: JOHAN NILSSON ?? ”Polisen är de som står mellan den laglydiga allmänhete­n och det laglösa våldet”, uttrycker debattörer.
BILD: JOHAN NILSSON ”Polisen är de som står mellan den laglydiga allmänhete­n och det laglösa våldet”, uttrycker debattörer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden