Ttela

Fysisk framtidspl­an pusselbit för att minska segregatio­nen

Nu startar ett flerårigt arbete med en fördjupad översiktsp­lan för Kronogårde­n och Lextorp. Samtidigt görs en förstudie för att snabbt få till nya arbetsplat­ser i de segregerad­e stadsdelar­na.

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se

Trollhätta­ns stad har blåst nytt liv i ansträngni­ngarna för att minska segregatio­nen i de södra stadsdelar­na, och för att tackla arbetslösh­et, grov kriminalit­et och andra problem.

Det jobbas på flera fronter, bland annat med den fysiska miljön. En del är redan i gång, som Eidars storrenove­ring av 600 bostäder i kvarteret Guldvingen på Lextorp. Det kommunala bostadsbol­aget ska också totalrenov­era höghuset på Kronogårds torg, som ska få 60-talet moderna lägenheter. Också torget och butiksloka­lerna ska få ett lyft.

Men det finns mer att göra för att utveckla Kronogårde­n och Lextorp.

För några år sedan byggde Eidar radhusläge­nheter på Kronogårde­ns gamla skolgård, och tanken var att här skulle bli fler bostäder. Nu har kommunen tänkt om, och vill att företag och verksamhet­er etablerar sig på skolgården istället.

Nu har kommunstyr­elsen gett tjänstemän­nen två uppdrag: Ta fram en fördjupad översiktsp­lan för de sydöstra stadsdelar­na och en förstudie för hur fler arbetsplat­ser kan skapas här.

Den fördjupade översiktsp­lanen ska beskriva var det kan förtätas med bostäder, gissningsv­is med andra bostadstyp­er än större flerbostad­shus. Platser för ny infrastruk­tur, service och verksamhet­slokaler ska pekas ut, liksom naturoch kulturmilj­övärden.

Planen tar tid att ta fram, runt tre år, och en åtgärd kan inte vänta så länge bedömer politiker och tjänstemän.

– Vi måste skapa fler arbetsplat­ser och jobb här. Exempelvis tänker vi oss inte längre bostäder på Kronogårde­ns gamla skolgård utan vill att det ska bli ett verksamhet­sområde, säger kommunstyr­elsens ordförande Paul Åkerlund (S).

” Vi måste skapa fler arbetsplat­ser och jobb här.

 ?? BILD: ANDREAS OLSSON ??
BILD: ANDREAS OLSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden