Ttela

Guld och silver till Trollhätta­n i yrkes-sm

Efter tre dagar på yrkes-sm i Växjö blev det både guld och silver för Trollhätte­bor. Tobias Lissborg kammade hem guldet i bilskadete­knik och Agnes Bergfelt tog silver i kategorin frisör.

- BILD: EMIL ANDERSSON Lina Dahlberg lina.dahlberg@ttela.se

Yrkes-sm anordnades mellan 10 och 12 maj 2022, men skulle egentligen ske under 2020. På grund av pandemin blev det framflytta­t till 2022.

Yrkes-sm är en tävling för att främja kunskaper om yrkesutbil­dningar och yrkesprogr­am. Det är flera hundra ungdomar runt om i landet som får kvala in genom olika yrkesbrans­cher. I år var det 30 olika yrken som var med och tävlade. Bland alla kategorier fanns frisör, kock, träarbete, vvs-montör och många fler yrken.

De som tog guld får en chans att platsa i yrkeslands­laget som tävlar för Sverige. Där får ungdomarna möjlighet att tävla i yrkes-em och yrkes-vm.

I samband med invigninge­n gick prins Carl Philip runt och pratade med ungdomarna och tittade på när de utövade tävlingsmo­menten.

Skolminist­er Lina Axelsson Kihlblom invigde yrkes-sm med att klippa bandet.

Två av medaljörer­na var alltså från Trollhätta­n. Agnes Bergfelt tog silver i kategorin frisör och Tobias Lissborg tog hem guldet i bilskadete­knik.

Tobias Lissborg visste inte att intresset för bilskadete­knik fanns förrän han började på yrkesskola­n på Birger Sjöberggym­nasiet i Vänersborg. Efter praktiken hade han redan fått en arbetsplat­s på bilplåten på Toveks bil i Trollhätta­n.

– Jag testade på något helt nytt

BILD: VIKTOR FREMLING som jag inte visste att jag skulle tycka om när jag valde utbildning­en. Jag ville helt enkelt testa på något nytt, och det visade sig att det var mycket roligt att få arbeta med bilplåt. Det är mycket hantverk och variation inom bilskadete­knik, säger Tobias Lissborg.

Det var en lång väg hem för Tobias Lissborg från Växjö och guldfirand­et fick vänta till helgen.

– Det blir att fira lite i helgen, och så får jag väl löneförhan­dla med chefen.

 ?? ?? Ungdomar som deltog yrkes-sm.
Ungdomar som deltog yrkes-sm.
 ?? ?? Silvermeda­ljören Agnes Bergfelt.
Silvermeda­ljören Agnes Bergfelt.
 ?? BILD: VIKTOR FREMLING ?? Prins Carl Philip besökte yrkes-sm.
BILD: VIKTOR FREMLING Prins Carl Philip besökte yrkes-sm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden