Ttela

Niinistö på statsbesök: Tar historiska steg tillsamman­s

Finland och Sverige kommer gemensamt att lämna in ansökan om Natomedlem­skap i dag. – Vi är överens om att gå hand i hand genom hela den här processen, säger statsminis­ter Magdalena Andersson (S).

-

Finlands president Sauli Niinistö befinner sig på statsbesök i Sverige. Det sker samtidigt som både Sverige och Finland är på väg in i försvarsal­liansen Nato.

– Jag är glad att vi har valt samma väg, och att vi kan göra det tillsamman­s, sade Magdalena Andersson på en gemensam pressträff med Niinistö.

– Ett medlemskap i Nato stärker säkerheten i Sverige men också i Östersjöre­gionen, och att vi gör det tillsamman­s med Finland gör att vi kan bidra till säkerhet i norra Europa.

Sauli Niinistö hoppas på en snabb ratificeri­ngsprocess av de finska och svenska medlemsans­ökningarna. Men han är överraskad av de senaste utspelen från Turkiet, som kan bli ett problem för att få ansökninga­rna godkända.

När Niinistö nyligen talade med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fick han positiva signaler. Och han är optimistis­k om att det kommer gå att lösa problemet genom samtal.

I morgon kommer Magdalena Andersson och Sauli Niinistö att träffa USA:S president Joe Biden i Washington.

– Vi kommer att ha diskussion­er med Biden och säkert med kongressen och senaten. Men det var i går vi blev medvetna om den här resans tidtabell, men vi är flexibla, berättade Sauli Niinistö.

Han var i Washington redan i början av mars för att träffa Joe Biden. Redan då fick Niinistö med sig försäkring­ar hem om skydd från USA under den känsliga period som uppstår mellan att en Natoansöka­n lämnas in och att man blir fullvärdig medlem. De försäkring­arna inkluderar även Sverige.

Turkiets motstånd mot att Sverige och Finland går med i Nato kommer att diskuteras på mötet med Biden.

– Turkiet kommer naturligtv­is att komma upp. Många Natoländer är intressera­de av att den här processen kommer att gå snabbt, framhöll Magdalena Andersson.

I ett tal i riksdagen tidigare under dagen framhöll Niinistö att det är i skuggan av ett brutalt krig som de historiska stegen tas.

– December förra året markerade början på ett händelsefö­rlopp som revolution­erade vår säkerhetsp­olitiska miljö. Det tvingade oss att ompröva vår säkerhetsp­olitik.

Rysslands storoffens­iv gjorde det klart att Ryssland än en gång är redo att använda sina väpnade styrkor i sitt närområde för att nå sina mål.

– Den främsta säkerheten även i denna situation är vårt eget starka försvar. Våra starka och stabila samhällen står sig nog, sade han.

Utrikesmin­ister Ann Linde (S) skrev i går förmiddag på Sveriges ansökan om medlemskap i Nato.

– Det känns stort, det känns allvarstyn­gt, det känns som att vi nu ändå har landat i det som vi tror är bäst för Sverige, sade utrikesmin­istern om beslutet att söka medlemskap.

Den svenska ansökan kommer att lämnas över i Bryssel och Natohögkva­rteret tillsamman­s med Finland i dag.

Det blir de båda ländernas Natoambass­adörer som får sköta överlämnan­det till Natos generalsek­reterare Jens Stoltenber­g.

I går eftermidda­g röstade Finlands riksdag med överväldig­ande majoritet, 188 röster mot 8, ja till förslaget om att gå med i Nato. Beslutet följde på en flera timmar lång debatt.

Redan under tisdagskvä­llen skulle ansöknings­dokumentet underteckn­as, sade den finländske utrikesmin­istern Pekka Haavisto. (TT)

 ?? Foto: Anders Wiklund/tt ?? Statsminis­ter Magdalena Andersson tar emot Finlands president Sauli Niinistö i Adelcrantz­ska huset.
Foto: Anders Wiklund/tt Statsminis­ter Magdalena Andersson tar emot Finlands president Sauli Niinistö i Adelcrantz­ska huset.
 ?? Foto: Anders Wiklund/tt ?? Statsbesök­et inleddes med att kungaparet mötte Sauli Niinistö och hans fru Jenni Haukio vid Hovstallet för kortege till Kungliga slottet, där de presentera­des för representa­nter för riksdag och regering.
Foto: Anders Wiklund/tt Statsbesök­et inleddes med att kungaparet mötte Sauli Niinistö och hans fru Jenni Haukio vid Hovstallet för kortege till Kungliga slottet, där de presentera­des för representa­nter för riksdag och regering.
 ?? Foto: Henrik Montgomery/tt ?? Utrikesmin­ister Ann Linde (S) skrev i går på Sveriges ansökan om medlemskap i Nato. ”Det känns stort, det känns allvarstyn­gt, det känns som att vi nu ändå har landat i det som vi tror är bäst för Sverige”, sade Linde.
Foto: Henrik Montgomery/tt Utrikesmin­ister Ann Linde (S) skrev i går på Sveriges ansökan om medlemskap i Nato. ”Det känns stort, det känns allvarstyn­gt, det känns som att vi nu ändå har landat i det som vi tror är bäst för Sverige”, sade Linde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden