Ttela

Nya bidragskra­v – trossamfun­d måste söka om

Villkoren för stöd till organisati­oner som kan kopplas till våldsbejak­ande budskap skärps.

-

Redan 2015 var riksdagspa­rtierna överens om att inga offentliga medel ska gå till våldsbejak­ande budskap. Sen dess har två utredninga­r tillsatts och lagt fram förslag, 2018 respektive 2019.

Nu kommer regeringen­s besked: Villkoren för stöd skärps.

Tidigare har det räckt att organisati­oner ”bidrar till att upprätthål­la och stärka de grundlägga­nde värderinga­r som samhället vilar på” och ”är stabilt och har egen livskraft. Nu läggs en mängd krav till på listan. Ansvaret för att utreda vilka som ska få bidrag flyttas också från regeringen till myndighete­r, en åtgärd som enligt regeringen kommer att öka rättssäker­heten.

Nu kan också en organisati­on få bidraget stoppat om en av dess företrädar­e bryter mot demokrativ­illkoren.

– Det finns undantag om personen blir utesluten ur en organisati­on efter ett konstigt uttalande men annars är det så att de som företräder organisati­onen måste leva upp till de krav vi har, säger Anders

Ygeman (S), integratio­ns- och migrations­minister.

Alla trossamfun­d måste nu söka bidrag på nytt och visa att de lever upp till de nya villkoren. Gör de inte det får de inget stöd.

– Över hälften av befolkning­en gör varje år någon individuel­l insats. Dessa eldsjälar bidrar därigenom till att bryta segregatio­nen och motverka ensamhet och utsatthet. Det är därför vi stöder civilsamhä­llet, säger kulturmini­ster Jeanette Gustafsdot­ter (S).

Men det behövs en tydligare, modernare lagstiftni­ng som ökar förtroende­t för stödsystem­et, menar regeringen. Exakt hur det ska säkerställ­as att bidrag inte betalas ut till organisati­oner som inte lever upp till kraven är inte helt klart.

– Det pågår diskussion­er om att man ska knyta en expertfunk­tion till det här. Det kan vara Säpo eller Center mot våldsbejak­ande extremism, säger Anders Ygeman.

De nya lagarna och lagändring­arna föreslås träda i kraft den 1 januari 2023. (TT)

 ?? Foto: Tt/arkiv ?? Anders Ygeman var med och beslutade om att jobba för att skärpa villkoren redan 2015.
Foto: Tt/arkiv Anders Ygeman var med och beslutade om att jobba för att skärpa villkoren redan 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden