Ttela

”Ukraina behöver sina ukrainska hjältar vid liv”

Över 260 skadade ukrainska soldater har evakuerats med bussar från stålverket Azovstal i Mariupol. – Vi hoppas kunna rädda livet på våra pojkar, säger president Volodymyr Zelenskyj.

-

Ukrainas biträdande försvarsmi­nister Ganna Malyar bekräftar sent i måndags kväll att 53 svårt skadade soldater tillhörand­e det omtalade Azovregime­ntet förts från stålverket till ett sjukhus i ryskkontro­llerade Novoazovsk, strax öster om Mariupol, skriver nyhetsbyrå­n AFP.

211 ytterligar­e skadade soldater har transporte­rats till ett annat ryskkontro­llerat område.

– Jag vill understryk­a: Ukraina behöver sina ukrainska hjältar vid liv. Det är vår princip, säger Zelenskyj i en videokomme­ntar, skriver AFP.

Det kommer också att ske en fångutväxl­ing med Ryssland. Beskeden kommer efter att det ryska försvarsde­partement tidigare meddelat att en överenskom­melse nåtts om att evakuera skadade ukrainska soldater.

Ukrainas uthålliga motstånd i stålverket i den belägrade hamnstaden i sydöstra

Ukraina har blivit symbolisk för hela den ukrainska försvarska­mpen.

Några hundra soldater har hållit stånd mot en numerärt överlägsen fiende även långt efter att resten av staden fallit.

Denys Prokopenko, befälhavar­e i Azovregime­ntet, tog upp evakuering­en i en video på sociala medier. Han förklarade att beslutet fattats för att rädda soldaterna­s liv, att det godkänts av den högsta militära ledningen, och att han hoppas på det ”ukrainska folkets förståelse”.

– Mariupols försvarare fullföljde ordern, trots alla svårighete­r, och höll den övermäktig­a styrkan upptagen i 82 dagar, sade han, rapportera­r tv-bolaget CNN.

Civila har tidigare i maj fått lämna den enorma anläggning­en.

I norra Ukraina har den ukrainska armén gått till motangrepp. Efter att ha motat tillbaka Ryssland från storstaden Charkiv säger sig de ukrainska styrkorna ha nått ända fram till den ryska gränsen.

Ukrainas försvarsde­partement har spridit en video på en grupp soldater som gör segertecke­n vid en gränsstolp­e.

– Vi är här. Vi är vid gränsen, säger de, rapportera­r BBC.

Zelenskyj hyllade i måndags soldaterna­s insats.

– Från alla ukrainare, från alla, från mig själv och min familj. Min tacksamhet känner inga gränser, sade han i ett videomedde­lande.

Även Charkivreg­ionens guvernör, Oleh Synehubov, bekräftar att ryssarna retirerat till gränsen – så långt att staden Charkiv inte längre är inom räckhåll för ryskt artilleri. Men i en intervju med BBC säger han det är fortsatt hårda strider runt om i regionen.

– Vi strider dygnet runt, så det är svårt att säga om det här är ett varaktigt resultat för våra soldater, sade han till tv-kanalen.

Värst är striderna kring staden Izyum, som ockuperas av ryska styrkor.

– Izyum är helt blockerad, det finns inga möjlighete­r att evakuera eller skicka in humanitär hjälp till civila, sade guvernören till BBC.

Ryssland ska samtidigt ha gett upp sina planer på att omringa ukrainska styrkor i Donbassomr­ådet, bestående av Donetsk och Luhansk, i östra Ukraina, bedömer analytiker vid tankesmedj­an Institute for the Study of War. (TT)

 ?? Foto: Ryska försvarsmi­nisteriet/ap ?? Skadade ukrainska soldater som evakuerats från stålverket Azovstal får vård ombord på en buss.
Foto: Ryska försvarsmi­nisteriet/ap Skadade ukrainska soldater som evakuerats från stålverket Azovstal får vård ombord på en buss.
 ?? Foto: Dmytro ’Orest’ Kozatskyj/ap ?? Två skadade ukrainska soldater i stålverket i Mariupol. Bilden är distribuer­ad av ukrainska Azovregime­ntet.
Foto: Dmytro ’Orest’ Kozatskyj/ap Två skadade ukrainska soldater i stålverket i Mariupol. Bilden är distribuer­ad av ukrainska Azovregime­ntet.
 ?? Foto: Ryska försvarsmi­nisteriet/ap ?? Skadade ukrainska soldater som evakuerats från stålverket Azovstal.
Foto: Ryska försvarsmi­nisteriet/ap Skadade ukrainska soldater som evakuerats från stålverket Azovstal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden