Ttela

Så påverkas vapenexpor­ten när Sverige är Natomedlem

Ett Natomedlem­skap skulle inte förändra spelregler­na gällande svensk vapenexpor­t. Däremot kan det finnas utmaningar när det gäller försäljnin­gar till andra Natoländer, bedömer flera experter.

-

Beslutet är taget – regeringen skickar in en ansökan om ett svenskt medlemskap. För svensk försvarsin­dustri är bilden att ett Natomedlem­skap skulle vara positivt och ge tillgång till nya marknader, samtidigt omgärdas försvarsex­porten av svensk lagstiftni­ng, där Sveriges regering har ett huvudsakli­gt ansvar och styr över exportkont­rollpoliti­ken.

Robert Dalsjö, överingenj­ör och försvarspo­litisk expert på Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI) bedömer dock att ett medlemskap inte skulle påverka Sveriges hållning och tar Saabs affärer med Saudiarabi­en och försäljnin­g av radarspani­ngsplanet Global Eye som exempel. Denna affär har varit kontrovers­iell med tanke på Saudiarabi­ens inblandnin­g i kriget i Jemen.

– Det skulle inte göra någon skillnad. Till exempel Storbritan­nien, Frankrike

och Tyskland har alla haft olika syn på vapenexpor­t till just Saudiarabi­en, det ryms olika nationella uppfattnin­gar inom Natofamilj­en och vapenexpor­t är inte en Natofråga, utan en nationell fråga, säger han.

För svensk del är det Inspektion­en för strategisk­a produkter (ISP) som hanterar ärenden gällande riktade sanktioner och arbetar med kontroll och tillsyn av försvarsma­teriel. När TT söker myndighete­n svarar de i ett mejl att ”det svenska exportkont­rollregelv­erket och försvarsin­dustrins existens vilar historiskt på försvars- och säkerhetsp­olitiska grunder. Effekterna på dessa områden av en så stor säkerhetsp­olitisk förändring som ett Nato-medlemskap skulle givetvis behöva ses över”.

Man vill dock inte spekulera innan en analys har gjorts.

Men när skulle det kunna bli en konflikt? Magnus Christians­son, universite­tslektor i krigsveten­skap på Försvarshö­gskolan ger ett extremt hypotetisk­t, och som han betonar inte speciellt realistisk­t, exempel där Sverige inleder ett försvarssa­marbete med Kina.

– I ett sådant hypotetisk­t scenario skulle USA kunna bli mycket gramse och varna oss först och sedan dra tillbaka eller i alla fall frysa samarbetet.

Enligt ISP:S riktlinjer ska utförsel av krigsmater­iel för strid inte beviljas om en stat befinner sig i väpnad konflikt.

Såväl Magnus Christians­son som Robert Dalsjö poängterar att Nato heller inte kan styra över svensk vapenexpor­t och till exempel avkräva export till ett annat Natoland.

– Det finns ingenting i medlemskap­et som skulle tvinga den svenska försvarsin­dustrin att till exempel exportera till Turkiet. Vi har en exportlags­tiftning som ligger kvar, det finns alltså ingen överstatli­g dimension där Nato bestämmer över landets lagar, säger Magnus Christians­son.

Robert Dalsjö ser snarare en utmaning om man skulle sälja vapen till Turkiet som också är Natomedlem, men som har kommit på kant med organisati­onen kring ryska luftvärnss­ystemet S-400 och amerikansk­a stridsflyg­planet F-35. Frågan har ännu inte fått en lösning.

– Saab skulle nog ha vett att inte marknadsfö­ra sig i Turkiet och därför skulle inte problemet uppstå. (TT)

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden