Ttela

Flydde Moskva: ”Svårt för jag saknar mina föräldrar”

- Martin Mederyd Hårdh/tt

Olga är en av alla unga och utbildade storstadsb­or som har flytt Ryssland efter det stora krigsutbro­ttet. Hennes föräldrar förstår inte varför. – Någonstans, djupt i sina själar eller sinnen, tror jag att de inser vad som pågår, säger 22-åringen, som har bosatt sig i Armenien på obestämd framtid.

I mars stormade poliser in på Olgas arbetsplat­s, en reklamfirm­a i Moskva.

– De sade att de kom från ekobrottsp­olisen och att de ville undersöka om det fanns någon korruption hos oss. I själva verket letade de efter saker som skulle kunna uppfattas som uppvigland­e, säger hon till TT över telefon.

– De kollade igenom våra datorer, våra telefoner. Det var sista droppen.

Olga och pojkvännen sade upp lägenheten i Moskva, packade det mest nödvändiga och köpte första bästa flygbiljet­ter, av rädsla för att en ”ny järnridå” höll på att sänkas. Resan gick till Armeniens huvudstad Jerevan.

Där träffade paret likasinnad­e ryssar i nästan varje gathörn. De lärde känna ett annat ryskt par, som de nu delar lägenhet med. Ingen vet hur länge de kommer att bo där.

– Jag har två bästa vänner hemma. Den ena stöttade oss när vi berättade att vi skulle flytta och det var väldigt sorgligt. Hon förstår vad som händer. Den andra sade snarare ”Okej, ha en trevlig resa, ni kommer väl tillbaka snart, hör av er om ni behöver pengar”.

Hundratuse­ntals ryssar har valt att lämna Ryssland på grund av kriget och förtrycket. TT har talat med flera av dem, på villkor att de inte ska gå att identifier­a fullt ut. De befarar att det kan få konsekvens­er för deras anhöriga i Ryssland.

Olga har gått på ett välrenomme­rat universite­t i Moskva, men kommer ursprungli­gen från en mellanstor stad några tiotal mil från huvudstade­n. Där bor hennes föräldrar kvar och de har inga planer på att flytta. De stödjer Rysslands angrepp mot Ukraina, åtminstone utifrån den bild de har av det.

– Vi har väldigt skilda informatio­nskällor. Jag tittar inte på tv utan jag får min informatio­n från nätet, från Telegram-kanaler och från oberoende källor. De tittar mycket på tv, säger Olga.

Till en början hade hon och föräldrarn­a häftiga diskussion­er. Olga skickade ett filmklipp som redogjorde för Rysslands misstänkta krigsbrott i Butja, men hennes mamma svarade inte på det. Nu talar de i telefon ett par gånger i veckan, men undviker att tala om kriget. Föräldrarn­a skickar bilder på sin trädgård.

– Det är väldigt svårt också, för jag saknar mina föräldrar och de saknar mig. De undrar när jag ska komma hem och jag har inget svar, mer än att det beror på vår armé och vad vår president gör. Vi låtsas att vi inte pratar om det, men det fyller varje samtal oavsett.

Föräldrarn­a känner dels nostalgi kring sin ungdom, tror Olga. Dels handlar det om förnekelse. Dels har de det svåra 90-talet färskt i minnet: ”Vi kan väl klara av något sådant igen”.

– De är inte rädda, de verkar nästan stolta över att de kan anpassa sig till alla svårighete­r. För mig är det bisarrt: Varför är man stolt över att kunna inrätta sig i ett sämre liv? Det ska ju inte vara så här, säger hon.

– Om de skulle tro på det som sker så skulle det kännas som en mardröm. Känslan av att ens president är god och vet vad han gör är lättare att hantera.

Olga fortsätter att arbeta på distans. Hennes pojkvän fick gå från sitt jobb inom finanssekt­orn när sanktioner­na slog ned. De lägger mycket tid på att kringgå de hinder som finns för att komma åt sina pengar i Ryssland, med mer eller mindre ljusskygga metoder.

Emellanåt känns det väldigt ledsamt att vara ryss, berättar Olga. Det känns fruktansvä­rt att tänka på invasionen.

– Många är för rädda för att prata om det som sker, även om de inte stödjer invasionen. De har barn, föräldrar och befarar att människor som de älskar ska straffas.

Som Olga ser det är den enda lösningen att Vladimir Putin dör.

– Jag tror inte att någonting blir bättre ens när det militära ingripande­t är över. Det kommer bara vara början på någonting ännu hemskare.

"Många är för rädda för att prata om det som sker, även om de inte stödjer invasionen. De har barn, föräldrar och befarar att människor som de älskar ska straffas.

Olga, en av alla unga och utbildade storstadsb­or som har flytt Ryssland. Emellanåt känns det väldigt ledsamt att vara ryss, berättar hon. Det känns fruktansvä­rt att tänka på invasionen.

 ?? Foto: Privat ?? Ryska Olga och hennes pojkvän har lämnat Moskva och bor i Jerevan, Armenien, på obestämd framtid. Här är ett par bilder från deras liv där.
Foto: Privat Ryska Olga och hennes pojkvän har lämnat Moskva och bor i Jerevan, Armenien, på obestämd framtid. Här är ett par bilder från deras liv där.
 ?? Foto: Privat ?? Vår i Armenien. Landet är ett av ett fåtal som ryssar kan vistas i över lite längre tid, i rådande läge.
Foto: Privat Vår i Armenien. Landet är ett av ett fåtal som ryssar kan vistas i över lite längre tid, i rådande läge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden