Ttela

Yo-yo Ma får årets Birgit Nilsson Prize

För första gången får en instrument­alist Birgit Nilsson Prize. Världens största utmärkelse inom klassisk musik tilldelas i år cellisten Yo-yo Ma. – Jag är bortom glad, av flera olika skäl, säger han.

- Elin Swedenmark

Yo-yo Ma har redan tagit emot ett pris ur kungens hand – 2013 när han fick Polarprise­t. Nu är det dags igen, men den här gången är det Birgit Nilsson Prize som Kung Carl XVI Gustaf kommer att överräcka till musikern, den 18 oktober.

Priset ges till artister eller institutio­ner som har haft stor betydelse för internatio­nellt musikliv. Och utöver att han ofta lyfts fram som ”vår tids ledande cellist” drivs Yo-yo Ma av en vilja att förena människor över hela världen. Birgit Nilsson har han ”beundrat på avstånd” i många år, enligt cellisten själv.

– Jag är så glad över att på något vis kopplas samman med henne: hon hade starka värderinga­r kring att hjälpa unga, och som dotter till en bonde var hon grundad, hon brukade citera sin mamma: ”håll dig nära marken så gör det inte så ont om du faller”. Jag tror också på de värderinga­rna, säger en storleende Yo-yo Ma till TT.

Den kinesisk-amerikansk­e cellisten är kanske främst känd för sina tolkningar av Bachs cellosvite­r men han har också spelat allt från barockverk, tango, bluegrass och filmmusik – bland annat till ”Crouching tiger, hidden dragon”. Nu är han aktuell med singeln ”A prayer for peace” från filmen ”Munchen”, ihop med John Williams.

– Världen går igenom svåra tider nu. En bön är ett slags hopp – vi kan inte existera utan hopp. För mig handlar bönen om att försöka visa vad folk har gemensamt, enkla värden som vi vill föra vidare. Som snällhet. Eller att lyssna. Jag vill göra konstrukti­va saker och inte bli överväldig­ad av mörkret.

Yo-yo Ma tänker inte så mycket i termer av genrer när han spelar. Det var i lyssnandet hans intresse för musiken började. Som liten pojke brukade han ratta mellan de olika kanalerna på en liten radio om natten, istället för att sova.

– Jag hörde så många olika ljud, människor och språk, det var förtrollan­de. Senare byggde jag vidare på de ljuden och olika människor tog med mig, och visade vägen. Det var början på mina efterforsk­ningar. I musiken återger jag erfarenhet­er som har varit grundlägga­nde för det som är meningsful­lt för mig.

Han är hedrad över att vara den första instrument­alist som får priset, ”men instrument­alister, operasånga­re och musiker bor alla i musikens boning”, lägger han till. Precis som Birgit Nilsson vill han hjälpa unga, och de kommande månaderna ämnar han lära sig mer om operastjär­nans engagemang.

Prissumman är på en miljon dollar, alltså cirka tio miljoner kronor, och på frågan vad han ska göra av pengarna berättar Yo-yo Ma entusiasti­skt om alla de människor han brukar lyssna på över hela världen – musiker, antropolog­er, urfolk och forskare.

– Jag har frågat dem: ”vad gör du via kulturen som stärker samhället?” och har upptäckt att nästan alla över hela jorden delar många värderinga­r. Det är riktningen jag tänker för pengarna. Genom det jag känner till, musik och människor, där kan jag fortsätta det som Birgit Nilssons tankar och arbete har riktat in sig på.

Att få komma tillbaka till Sverige, och uppträda med dirigenten och vännen Alan Gilbert, beskriver han som ”otroligt meningsful­lt”. Sverige har länge haft en särskild betydelse för honom, hävdar han.

– Jag tror det finns platser i världen, som de nordiska länderna, med en speciell livsfiloso­fi som vore bra att sprida. Det handlar om att försöka aktivera idealet om ett gott samhälle, den kampen är beundransv­ärd.

 ?? ARKIVBILD: RICHARD DREW ?? Cellisten Yo-yo Ma tilldelas Birgit Nilsson Prize.
ARKIVBILD: RICHARD DREW Cellisten Yo-yo Ma tilldelas Birgit Nilsson Prize.
 ?? ARKIVBILD: AP ?? Birgit Nilsson instiftade flera priser och stipendier.
ARKIVBILD: AP Birgit Nilsson instiftade flera priser och stipendier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden