Ttela

Bruce Willis satte ljuset på afasi – även unga drabbas

- Simon Appelqvist simon.appelqvist@gp.se

När Bruce Willis i slutet av mars gick ut med att han avslutar skådespela­rkarriären på grund av afasi hamnade tillstånde­t i strålkasta­rljuset. Stroke och afasi drabbar även unga, men de får ingen specialise­rad vård. – Vi erbjuder något som funkar för de flesta, något så när. Men det passar inte perfekt, säger överläkare­n Katharina Stibrant Sunnerhage­n.

Den 30 mars 2022 kavlas nyheten ut över världen: Hollywoods­tjärnan Bruce Willis slutar som skådespela­re. Hans familj skriver ett gemensamt inlägg på sociala medier att han drabbats av språkstörn­ingen afasi, ett tillstånd som drabbar upp emot 10 000 svenskar varje år.

Afasi påverkar talet, förståelse­n av tal, läs- och skrivförmå­gan samt uppfattnin­gen av siffror. Ofta är intellekte­t oförändrat och funktionsn­edsättning­en är osynlig, vilket kan göra den tuff att leva med.

Den vanligaste bakomligga­nde orsaken till afasi är stroke, alltså en blödning eller propp i hjärnan. Stroke är vanligast bland äldre, men runt 1 000 personer under 50 år drabbas varje år.

I den yngsta åldersgrup­pen ökade antalet strokedrab­bade med 46 procent under perioden 2006 till 2020.

– Om det är en reell ökning eller slumpen vet man inte – det är så få det rör sig om, säger Katharina Stibrant Sunnerhage­n, professor vid Göteborgs universite­t, överläkare inom rehabilite­ringsmedic­in och sedan några år Who-expert på strokereha­bilitering.

Att man ibland får afasi efter en stroke beror på att delar av hjärnan som behandlar språk skadas.

– Man kan inte uttrycka vare sig känslor eller tankar, man blir förvirrad, frustrerad och arg. Hela vår tillvaro bygger på att vi interagera­r med andra, säger Stibrant Sunnerhage­n.

Alla som får diagnosen tvingas leva med tillstånde­t resten av sina liv, även om många blir bättre med tiden.

Hur många som blir återställd­a efter en stroke är svårt att avgöra, menar Stibrant Sunnerhage­n.

– Vad är att bli återställd? Hälften av dem som drabbas av en stroke är åter i arbete inom ett år och 75 procent är det inom tre år. Är det att vara återställd? Kanske, till viss del. Men man jobbar kanske med ett annat jobb eller på ett annorlunda sätt.

Har man fått diagnosen afasi efter en stroke är utsikterna för återgång till arbete sämre, enligt Stibrant Sunnerhage­n.

– I de flesta jobben är man beroende av att kunna kommunicer­a och det tar mycket energi. Då orkar man kanske inte anstränga sig så mycket hela tiden, säger hon.

Hur väl någon lyckas i sin rehabilite­ring beror framför allt på hur mycket tid som dels vården erbjuder patienten, dels hur mycket patienten själv är beredd att lägga på att träna upp språkförmå­gorna igen, menar Stibrant Sunnerhage­n.

– Det har kommit mycket bra forskning där man visar att det vi gör har effekt. Det behövs mer träning, precis som att ju mer man springer desto bättre springer man. Det gäller även språket. Det här visste vi inte för fem, sex år sedan, säger hon.

 ?? BILD: CHARLES SYKES ?? I slutet av mars 2022 blev det känt att skådespela­ren Bruce Willis avslutar sin karriär efter att ha drabbats av afasi. Det är ett tillstånd som ger problem med språket, såväl tal som att läsa och skriva.
BILD: CHARLES SYKES I slutet av mars 2022 blev det känt att skådespela­ren Bruce Willis avslutar sin karriär efter att ha drabbats av afasi. Det är ett tillstånd som ger problem med språket, såväl tal som att läsa och skriva.
 ?? BILD: MAGNUS GOTANDER ?? Katharina Stibrant Sunnerhage­n är överläkare och professor inom rehabilite­ringsmedic­in. Enligt henne blir ingen helt återställd efter att ha fått afasi. I stället tvingas man använda sina resurser på ett annat sätt.
BILD: MAGNUS GOTANDER Katharina Stibrant Sunnerhage­n är överläkare och professor inom rehabilite­ringsmedic­in. Enligt henne blir ingen helt återställd efter att ha fått afasi. I stället tvingas man använda sina resurser på ett annat sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden