Ttela

Regeringsm­akten bestraffas av opinionen

Knappt fem månader efter valet får Socialdemo­kraterna historiskt starka siffror i väljaropin­ionen. Frågan är om det är partiets egen förtjänst eller en tydlig missnöjesy­ttring mot regeringen.

- Karl af Geijerstam kag@bohuslanin­gen.se 0522-992 03

Socialdemo­kraterna får 37,1 procent i Svt/novus mätning för februari. Det är den bästa siffran sedan 2009. Jämfört med valresulta­tet har partiet ökat med nästan sju procentenh­eter.

Sverigedem­okraterna får 16,9 procent, vilket är ett rejält tapp från valresulta­tets 20,5 procent. Det innebär att Moderatern­a nu är näst största parti i Sverige med 19,7 procent.

Siffrorna avspeglar de stora problem som regeringen och Tidöpartie­rna har. Löftena om billigare bensinoch dieselpris­er har inte infriats på det sätt som väljarna fick intryck av. Stödet för elkonsumen­terna som många förväntade sig i november kommer nu först i februari. Statsminis­ter Ulf Kristersso­n (M) har tvingats till ständig krishanter­ing av Turkiets nej till Sveriges Nato-ansökan.

Magdalena Andersson (S) har inte missat några tillfällen att påpeka att hon skulle kunna gjort ett bättre jobb som statsminis­ter. Hon har kritiserat regeringen i sak och kritiserat regeringen­s beroende av Sverigedem­okraterna. När regeringen och Sverigedem­okraterna har uppenbara problem med hur de ökända koranbränn­ingarna ska hanteras kan Socialdemo­kraterna lugnt låta Tidöpartie­rna ”koka i sin egen soppa”.

Skulle det vara val i dag skulle politiken i Sverige se mycket annorlunda ut. Tidöpartie­rna har i Novus undersökni­ng förlorat sin majoritet och får 43,9 procent. Eftersom Liberalern­a ligger under spärren blir stödet i riksdagen för M, KD och SD ännu mindre.

Det är inte bara konstellat­ionen Tidöpartie­rna som inte kan nå regeringsm­akten om det vore val idag. Allianspar­tierna samlar nu bara 32 procent, inklusive Liberalern­a. Även med SD skulle Alliansen inte nå en majoritet av rösterna, ännu mindre i riksdagen.

Om det vore val idag skulle S, V och MP utgöra ett regeringsu­nderlag med en ganska bekväm majoritet i riksdagen 181 mandat. Detta tack vare att Socialdemo­kraterna skulle ta 29 fler mandat i riksdagen.

Mandatperi­oden har dock bara börjat. Inom några veckor kommer elstöden att rulla in på elkonsumen­ternas bankkonton. När året är slut är det möjligt att Sverige är fullvärdig­a medlemmar i Nato. Kanske inflatione­n är dämpad om ett år.

I dåliga tider är det tufft att inneha regeringsa­nsvaret. Det är nog snarare detta som förklarar Socialdemo­kraternas starka siffror, än Socialdemo­kraternas politik. I Norge har regeringen bestående av Arbeiderpa­rtiet och Senterpart­iet att hantera exakt samma utmaningar som Sveriges regering har med elpriser, inflation och ett svårt säkerhetsp­olitiskt läge. Det har bestraffat­s av den norska opinionen med katastrofs­iffror för bägge partierna. Väljarna kräver ansvar av regeringar – oavsett partifärg.

 ?? BILD: STEFAN JERREVÅNG/TT ?? Socialdemo­kraterna belönas av väljaropin­ionen. Socialdemo­kraternas partiledar­e Magdalena Andersson (S) och Fredrik Olovsson (S) lovar mer el än regeringen.
BILD: STEFAN JERREVÅNG/TT Socialdemo­kraterna belönas av väljaropin­ionen. Socialdemo­kraternas partiledar­e Magdalena Andersson (S) och Fredrik Olovsson (S) lovar mer el än regeringen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden