Ttela

Pressklipp

-

Gängen kuppar bort rättsstate­n

• Alla vet att kuppförsök är en lika väsentlig del av det svenska föreningsl­ivet (och i synnerhet politiken) som snabbkaffe­t och de något torra bullarna. Incidenten i Botkyrka visar därmed hur pass långt in i samhällets hjärta den organisera­de brottsligh­eten trängt in. Buset har lärt sig civilsamhä­llets inofficiel­la spelregler och utnyttjar de till max för egen vinning. Skjutninga­r och sprängning­ar får av förklarlig­a skäl mycket utrymme i såväl media som den politiska debatten. Det är förstås viktigt, men samtidigt får inte de mindre blodiga incidenter­na trängas undan i diskussion­ens skugga.

Margareta Barabash i Corren (borgerlig)

Minska lärarnas regelbörda

• Även om byråkratin i grunden är av godo och finns till av en anledning så blir det kontraprod­uktivt om ett system som i sig bygger på att värna ordning och reda får konsekvens­er som går emot det syftet. En av punkterna i Tidöavtale­t handlar just om att begränsa skollagens krav på dokumentat­ion och att minska den administra­tiva bördan. Det vore en klok och efterlängt­ad åtgärd. Det handlar inte om att vurma för stela regler och disciplinä­ra åtgärder, utan om att frigöra lärarna så att de kan fokusera på rätt saker i sitt arbete – och framförall­t om att värna elevernas behov av en trygg och vänskaplig miljö präglad av lugn och ro som befrämjar deras lärande och utveckling.

Thomas Hermansson i Barometern (moderat)

Lööfs liberala arv lever vidare

• När Annie Lööf i helgen avgår som partiledar­e släpps hon ur det partipolit­iska spelets logik. Det ger henne frihet både som idépolitis­k kraft och som privatpers­on. Hennes värderinga­r och erfarenhet­er gör henne välbehövd och med 40-årsdag i sommar är hon ännu ung och lovande. Centerpart­iet och dess nya ledning önskas förnyad kraft att hitta tillbaka till borgerligh­eten och till den idéburna frihetliga kraft som Annie Lööf länge gav utrymme. Maria Ludvigsson i Svenska Dagbladet (ob moderat)

 ?? BILD: JOHAN NILSSON ?? Tack och hej. Annie Lööf lämnar partiledar­posten.
BILD: JOHAN NILSSON Tack och hej. Annie Lööf lämnar partiledar­posten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden