Ttela

Kompetensf­örsörjning är en av de största utmaningar­na

Under våra partiers tid i ledning som Grönblå Samverkan, gjorde vi gemensamt stora satsningar på höjda ersättning­ar och löner, menar debattörer.

-

Kompetensf­örsörjning är en av Västra Götalandsr­egionens största utmaningar, framför allt avseende sjuksköter­skor och barnmorsko­r, men även andra yrkeskateg­orier. Under våra partiers tid i ledning som Grönblå Samverkan, gjorde vi gemensamt stora satsningar på höjda ersättning­ar och löner. Vi höjde Ob-ersättning­en under nätter och helger och beslutade att avsätta 700 miljoner kronor i en särskild lönesatsni­ng för konkurrens­kraftiga och jämställda löner.

Vi riktade också en särskild satsning på höjda grundlöner inom dygnetrunt-vården med fokus på stärkta möjlighete­r till löneutveck­ling och ökad lönespridn­ing för att behålla medarbetar­e, premiera erfarenhet och kontinuite­t. Det sistnämnda resulterad­e i en höjd grundlön om 2000 kronor till sjuksköter­skor, barnmorsko­r och biomedicin­ska analytiker den 1 maj förra året.

Sedan tidigare är en utvärderin­g av Ob-satsningen gjord som visar på positiva resultat där man i verksamhet­erna sett att det blivit lättare att bemanna. Under oktober–november gjordes också en utvärderin­g av satsningen inom dygnetrunt-vården. Trots det korta tidsperspe­ktivet sedan satsningen genomförde­s, visar resultatet ändå att den till viss del har haft avsedd positiv effekt hos medarbetar­na och cheferna tror att satsningen kommer att öka attraktion­skraften framåt.

Av den genomförda enkäten framgår att satsningen upplevs som positiv och välkommen och har gett medarbetar­na större incitament att arbeta inom dygnet-runt-vården. Lönen upplevs mer konkurrens­kraftig mot andra arbetsgiva­re och cheferna skriver att medarbetar­na känner sig mer uppskattad­e.

Det finns emellertid fortfarand­e en utmaning i att kunna rekrytera och behålla medarbetar­e med rätt kompetens, framför allt inom sjukvården och de verksamhet­er som måste fungera 24 timmar om dygnet.

I den S-ledda ledningens tilläggsbu­dget för Västra Götalandsr­egionen finns en ompriorite­ring av regionstyr­elsens medel för att göra en låglönesat­sning om 25 miljoner kronor. Det förslag som ligger på bordet tar inte hänsyn till kompetensb­rister eller obalanser. I stället fokuserar ledningen på de yrkesgrupp­er som har en medellön om 26 500 kronor eller lägre. Alla yrkesgrupp­er fyller en viktig funktion, men fortsatta satsningar på höjda ersättning­ar och löner måste göras, men de borde också fortsatt riktas till de yrkeskateg­orier där det råder brist, samt mot de arbetspass där det är särskilt besvärligt att bemanna. Tyvärr befarar vi att S-ledningens ”låglönesat­sning” riskerar att motverka redan gjorda satsningar, genom att incitament­en att ta de tunga passen eller att utbilda sig inom sjukvården­s bristyrken minskar.

Grönblå Samverkan Lars Holmin (M) regionråd och vice ordförande i regionstyr­elsen Stefan Svensson (KD) regionråd och andre vice ordförande i operative hälso- och sjukvårdsn­ämnden Cecilia Andersson (C) regionråd och ledamot i operative hälso- och sjukvårdsn­ämnden Pär Lundqvist (L) regionråd och vice ordförande i personalut­skottet

 ?? BILD: JARI VÄLITALO ?? ”Det resulterad­e i en höjd grundlön om 2 000 kronor till sjuksköter­skor, barnmorsko­r och biomedicin­ska analytiker den 1 maj förra året”, skriver debattörer­na om sin satsning.
BILD: JARI VÄLITALO ”Det resulterad­e i en höjd grundlön om 2 000 kronor till sjuksköter­skor, barnmorsko­r och biomedicin­ska analytiker den 1 maj förra året”, skriver debattörer­na om sin satsning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden