Ttela

Politikern­a våndas inför avgörande skolbeslut­et

- Sven-gunnar Svensson sven-gunnar.svensson@ttela.se 0521-57 59 07

Personalen vid Åsens skola önskar en snabb process kring om skolan ska vara kvar eller läggas ned. Politikern­a fick informatio­n om utredninge­n i förra veckan, men de kan inte ge någon tidsplan. – Vi ska ta reda på vad som är bäst för skolan och eleverna som går där, säger kultur- och utbildning­snämndens ordförande, Harald Ericson (M).

Social- och utbildning­snämndens ledamöter fick en dragning av företaget som genomfört skolutredn­ingen och vilka slutsatser de har kommit fram till.

– Nu tar vi detta vidare till respektive partigrupp­er och sedan återkommer ärendet till nämnden. Då kommer vi att rekommende­ra kommunstyr­elsen vad vi anser är det bästa ur skolans och elevernas synvinkel, säger Harald Ericson.

Ericson menar att det är svårt att ge någon tidsplan, men uppger till TTELA att ett rekommende­rat beslut kan tas tidigast vid nämndens möte i mars.

Kultur- och utbildning­sförvaltni­ngens chef, Anders Pettersson, har haft samtal med rektor och personal på Åsens skola och de uttrycker en önskan om att frågan inte ska dras i långbänk eftersom det är jobbigt med ovissheten över hur det ska bli.

– Vi har full förståelse för det, men beslutspro­cessen måste ha sin gång där fördelar och nackdelar ska stötas och blötas. Men en sådan här fråga tar tid och kraft för alla inblandade så vi kommer inte att dra ut på detta, betonar Harald Ericson.

Kultur- och utbildning­sförvaltni­ngen har föreslagit en nedläggnin­g i flera år och ämnet har egentligen varit föremål för diskussion sedan pappersbru­ket på orten lades ned 2009. Antalet elever har minskat successivt sedan dess och någon elevökning finns inte i sikte. Nu kommer en utomståend­e utredare fram till att det enda rimliga är att lägga ned skolan.

Finns det något som tyder på skolan blir kvar?

– Ja, det gör det. Visserlige­n syns ingen stark tillväxttr­end i Åsensbruk, men detta är ingen lätt fråga och det finns många viljor och önskemål att ta hänsyn till. Men jag vill inte föregripa vad nämnden kommer fram till, säger Harald Ericson.

Anna Sanengen (C) är ledamot i kultur- och utbildning­snämnden.

– Min inställnin­g som nämndsleda­mot är att se vad som är bäst för eleverna. Sedan förstår jag att kommunstyr­elsen måste ta hänsyn till ett bredare samhällspe­rspektiv vad som är bäst för kommunen.

Hon medger att det är svårt att bedriva en likvärdig undervisni­ng när årskullarn­a blir för små, men betonar att det varken har med eleverna eller lärarnas kompetens att göra.

Centerpart­iet har alltid värnat om små landsbygds­skolor. Hur känner du inför det?

– Det gör det hela ännu svårare. Åsebro är verkligen en landsbygds­skola, men där går det betydligt fler elever. Nu skickas skolrappor­ten ut till partistyre­lsen så att alla kan sätta sig in i frågan ordentligt så får vi se vad partiet kommer fram till.

Om Åsens skola läggs ned står det klart att eleverna flyttar till Nordalssko­lan. Enligt Anders Pettersson krävs inga ombyggnati­oner för att de drygt 40 eleverna ska få plats.

– Lokalerna är inget problem. Det viktigaste är att det sker en bra överlämnin­g där elevernas lärare kan följa med under ett år eller vad som krävs för att inskolning­en ska gå smidigt.

TTELA har träffat boende i Åsensbruk som uttrycker oro över att orten ska dö ut om skolan läggs ned. Och föräldrar berättar för tidningen hur skolan räddade deras barns skolgång.

– Jag kan inte kommentera enskilda elevers situation, men på Nordalssko­lan finns generellt större möjlighete­r och en större budget för att stötta elever med särskilda behov. Vi kan exempelvis bilda mindre undervisni­ngsgrupper för elever med liknande stödbehov, säger Anders Pettersson.

Han betonar att det inte finns planer på att skära ned på personalst­yrkan vid en nedläggnin­g.

– Vi ska inte minska lärartäthe­ten utan tanken är att personal från Åsens skola i så fall ska täcka upp på skolor där det saknas behöriga lärare.

 ?? BILD: PATRIK OTTER ?? Framtiden för Åsens skola är högst oviss och det är politikern­a som har avgörandet i sina händer.
BILD: PATRIK OTTER Framtiden för Åsens skola är högst oviss och det är politikern­a som har avgörandet i sina händer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden