Ttela

Experten: Kan vara samma fågel som i fjol

Rubinnäkte­rgalen som nu dykt upp i Trollhätta­n kan vara samma fågel som förra året syntes till i Vargön, det menar Niklas Aronsson, pressansva­rig på Birdlife Sverige.

- Linda Svensson Krupke linda.svensson.krupke@ttela.se

Den sällsynta rubinnäkte­rgalen som upptäcktes i en trädgård i Vargön förra året gjorde sig känd för sin sång. Fågeln började nämligen sjunga med läten likt fotografer­nas klickande, och den utmärkande sången kan vara en ledtråd ifall det är samma rubinnäkte­rgal som syntes i Trollhätta­n under onsdagen.

– Om den stannar kvar och vi kan höra det där ”klickande”-ljudet då är det helt säkert att det är samma fågel och då är det superhäfti­gt, säger Niklas Aronsson.

"Det är osannolikt men inte så osannolikt att det inte skulle kunna hända

Niklas Aronsson pressansva­rig Birdlife Sverige

Ett annat sätt att ta reda på ifall det är samma fågel är om det går att åldersbest­ämma den genom att undersöka fjädrarna.

– Om man ser att fågeln inte har ruggat bort fjädrarna utan är kläckt i somras, då är det inte samma. Om det är samma fågel så är den minst två år gammal.

Rubinnäkte­rgalen har enbart setts tre gånger tidigare i Sverige och enligt Niklas Aronsson skulle det vara extremt osannolikt att en ny fågel har dykt upp på nästan samma ställe som där den förra dök upp.

– Det finns några sådana exempel på fåglar som har återkommit, mest känt är en turturduva som var på Öland under många år på 80-talet. Vi vet att fåglar är duktiga på att komma tillbaka där de övervintra­t. Det är osannolikt men inte så osannolikt att det inte skulle kunna hända.

Kommer du åka och kolla på den?

– Jag kommer inte åka dit, jag har sett den förut. Men det är väldigt roligt och framför allt om det är samma fågel som klarat sig långt bort från Sibirien och sedan hela vägen hit och bara en mil från där den sågs förra gången.

 ?? BILD: BIRDLIFE ?? Niklas Aronsson är pressansva­rig på Birdlife.se.
BILD: BIRDLIFE Niklas Aronsson är pressansva­rig på Birdlife.se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden