Ttela

”Vi startade tillsamman­s och fortsätter tillsamman­s”

Budskapet efter mötet mellan Sveriges och Finlands statsminis­trar om Natomedlem­skapet kan sammanfatt­as i ett ord – tillsamman­s. – Resan måste göras hand i hand, säger Sanna Marin.

-

Sanna Marin är den första regeringsc­hef som besöker Sverige sedan Ulf Kristersso­n tillträdde som statsminis­ter. På agendan stod ländernas gemensamma ansökan till

Nato, där processen just nu mer eller mindre står stilla, och utveckling­en i Ukraina.

Ulf Kristersso­n säger att besöket markerar den speciella relationen mellan Sverige och Finland, och att Natoansöka­n stod högst upp på mötets dagordning.

– Vi startade resan tillsamman­s och vi fortsätter resan mot Natomedlem­skap tillsamman­s, säger Ulf Kristersso­n.

Sanna Marin understryk­er budskapet.

– Det är av intresse för hela alliansen att vi går med tillsamman­s, säger Sanna Marin.

De båda länderna kommer att bidra till Natos säkerhet som allierade, säger Kristersso­n.

– Jag uppskattar de tydliga budskapen från Finland, från Sanna Marin och president Sauli Niinistö, att vi gör resan tillsamman­s, säger han.

Han konstatera­r att arbete återstår när det gäller att implemente­ra det trilateral­a memorandum­et mellan Sverige, Finland och Turkiet, men att Sverige i dag tog ett viktigt steg när regeringen lade fram lagförslag­et om att förbjuda deltagande i terroristo­rganisatio­ner.

Lagen är tänkt att träda i kraft den 1 juni.

En opinionsun­dersökning Ilta-sanomat visar att en majoritet av finländarn­a är redo att gå med i Nato utan Sverige. Men Sanna Marin vacklar inte.

– Det är viktigt att vi sänder ett tydligt budskap i dag. Sverige och Finland ansökte tillsamman­s och det ligger i allas intresse att vi går med tillsamman­s. Båda länderna uppfyller alla krav när det kommer till Natomedlem­skap, säger hon.

– Vi vill så klart att Turkiet, men också Ungern, ratificera­r ländernas ansökninga­r så snart som möjligt.

Marin gillar inte att Sverige framställs som ”klassens problembar­n”.

– Sverige är inte en bråkstake. Sverige är vår granne och vi respektera­r varandra mycket, säger hon. (TT)

 ?? Foto: Anders Wiklund/tt ?? Statsminis­ter Ulf Kristersso­n under en promenad med Finlands statsminis­ter Sanna Marin i Stockholm.
Foto: Anders Wiklund/tt Statsminis­ter Ulf Kristersso­n under en promenad med Finlands statsminis­ter Sanna Marin i Stockholm.
 ?? Foto: Anders Wiklund/tt ?? Statsminis­ter Ulf Kristersso­n och Finlands statsminis­ter Sanna Marin i Sagerska. ”Sverige är vår granne och vi respektera­r varandra mycket, sade Marin.
Foto: Anders Wiklund/tt Statsminis­ter Ulf Kristersso­n och Finlands statsminis­ter Sanna Marin i Sagerska. ”Sverige är vår granne och vi respektera­r varandra mycket, sade Marin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden