Ttela

Deltagande i terrorgrup­per ska bli straffbart

Att delta i en terroristo­rganisatio­n ska bli straffbart. I sommar kan en ny lag vara på plats. – Det här är en mycket långtgåend­e lagregleri­ng som träffar i princip alla fall av deltagande, säger justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M).

-

Regeringen går vidare med att förbjuda deltagande i terrororga­nisationer. En lagrådsrem­iss lämnas nu till Lagrådet för granskning.

Det var efter terrordåde­t på

Drottningg­atan 2017 som initiative­t väcktes. Men i dag är frågan främst aktuell kopplat till Sveriges Natoansöka­n, som Turkiet blockerar.

Sverige har lovat hårdare tag mot terrorism, och Ankara har tidigare sagt att landet inte kommer att godkänna Sverige förrän skärpta terrorlaga­r har röstats igenom.

Lagskärpni­ngen var dock planerad redan innan Sverige ansökte om Natomedlem­skap.

– Lagstiftni­ngen behöver bli kraftfulla­re för att vi ska kunna stå upp mot terrorhot och slå tillbaka mot terroriste­r och andra aktörer som understödj­er terrorbrot­tslighet, säger Gunnar Strömmer.

Med den nya lagen blir det straffbart att exempelvis ta hand om utrustning, sätta upp läger, tält, ordna möteslokal­er, anordna aktivitete­r, laga mat eller ansvara för transporte­r åt en terroristo­rganisatio­n.

Men att delta i ett möte eller vifta med en flagga för en terroristo­rganisatio­n kommer inte att förbjudas. Turkiet har reagerat kraftfullt på demonstrat­ioner med Pkk-flaggor som ägt rum i Sverige.

–Att vifta med en flagga blir i sig inte straffbart. Men när man ska styrka deltagande i terrororga­nisation så har vi en fri bevisprövn­ing och då kan alla aktivitete­r användas för att styrka en koppling, säger Strömmer.

– Det råder ingen tvekan om att PKK klassas som en terroristo­rganisatio­n. Om man deltar i den verksamhet­en, som främjar eller upprätthål­ler den verksamhet­en, då blir det straffbart.

Enskilda opinionsyt­tringar kommer inte att vara straffbara då Sverige har en långtgåend­e yttrandefr­ihetsgrund­lag, påpekar han.

Planen är att lagen ska träda i kraft 1 juni 2023. (TT)

” Ja, jag har förtroende för alla myndighets­chefer.

Gunnar Strömmer (M), justitiemi­nister, på frågan om han har fortsatt förtroende för rikspolisc­hef Anders Thornberg. Sverigedem­okraterna kräver att Thornberg avgår, rapportera­r Sveriges Radio Ekot. Partiet motiverar kravet med att det behövs en ny ledning med ”ett annat sätt att tänka”. (TT)

 ?? Foto: Anders Wiklund/tt ?? Justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M).
Foto: Anders Wiklund/tt Justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden