Ttela

Eu-topparna på plats i Kiev: ”Hela EU står med Ukraina”

Toppmöte, mer stöd och vackra ord om samarbete hörs när EU:S främsta företrädar­e besöker Kiev. Ukraina vill kunna tro på kommande medlemskap – men får vänta på klara löften om när.

-

Kommission­sordförand­e Ursula von der Leyen kom på morgonen med tåget till den ukrainska huvudstade­n.

”Skönt att vara tillbaka i Kiev, min fjärde resa sedan Rysslands invasion”, hälsade hon via Twitter.

Den här gången har hon dessutom med sig mer än halva sin kommission. 15 andra kommission­ärer, däribland svenska Ylva Johansson och utrikesche­fen Josep Borrell, ingår i den stora Eu-delegation­en.

Borrell tog bland annat med sig löften om att fördubbla EU:S utbildning­sinsats av ukrainska soldater under året, från 15 000 till 30 000 man – inklusive med utbildning i användande av stridsvagn­ar från väst. Dessutom utlovas 25 miljoner euro i stöd till minröjning.

På en presskonfe­rens i Kiev lovade von der Leyen också fler sanktioner mot Moskva.

–Det har varit ett år av lidande – men också av ett legendaris­kt mod från det ukrainska folket. Det här är en strid mellan demokratie­r mot en auktoritär regim. Hela EU står med Ukraina i det här, för lång tid framöver, sade hon.

– Den 24 februari, exakt ett år efter att invasionen inleddes, siktar vi på att ha ett tionde sanktionsp­aket på plats.

Torsdagens möten mellan kommission­en och den ukrainska ledningen följs i dag av ett formellt toppmöte mellan Ukraina och EU, med von der Leyen, EU:S rådsordför­ande Charles Michel och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj som deltagare.

Stor vikt har lagts vid säkerheten. Inga tider eller lokaler har offentligg­jorts för mötena. Därtill har de inresta kommission­ärerna också fått särskilda anvisninga­r om hur de uppträda – och även klä sig. Normala möteskläde­r, typ kostym, är vad som rekommende­ras.

”Inte grönt, kaki eller alltför ljusa färger”, lyder anvisninga­rna enligt uppgifter till nyhetssajt­en Politico Europe.

En av huvudfrågo­rna under veckans möten är hur det går med Ukrainas strävan mot Eu-medlemskap. Premiärmin­ister Denys Sjmyhal hoppas att Ukraina ska kunna släppas in redan inom två år – något som dock betecknats som orealistis­kt av de flesta bedömare.

President Zelenskyj trycker ändå på.

– Varje steg för ett närmare förenande av Ukraina och EU inspirerar våra medborgare, betonade han på presskonfe­rensen med von der Leyen.

– Det räcker inte med att bara att ha segrar på slagfältet. Det är också viktigt att kunna tro på Europa, ett fredligt och förenat Europa, sade presidente­n.

Inom Eu-kretsar föredrar man dock att inte ge några tydliga löften om när Ukraina kan vara redo.

– Ukraina kommer att bli medlem i EU när de uppfyller alla villkor. Jag tycker inte att man behöver spekulera mer än så, säger en högt uppsatt Eu-källa i en genomgång inför toppmötet. Parallellt med Eu-besöken i Kiev debatteras även läget i Ukraina av Eu-parlamente­t där försvarsmi­nister Pål Jonson (M) talar för det svenska ordförande­skapet i EU:S ministerrå­d.

– De bilaterala relationer­na mellan EU och Ukraina är starkare än någonsin. Morgondage­ns toppmöte kommer återigen att visa att EU fortsätter att stötta Ukraina så länge som det behövs, säger Jonson.

 ?? Foto: Efrem Lukatsky/ap ?? Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen tillsamman­s med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev.
Foto: Efrem Lukatsky/ap Eu-kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen tillsamman­s med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden