Ttela

Fångar i fokus i Mellanöste­rns nya våldsspira­l

-

Araber som sitter inspärrade i israeliska fängelser ses som hjältar bland palestinie­r, men som terroriste­r bland israeliska nationalis­ter. Synen på de tusentals inlåsta palestinie­rna har efter den nya israeliska regeringen­s tillträde lett till en våldsexplo­sion som är värre än på åratal.

Anfallen från båda sidor fortsatte natten till torsdagen, med raketer in mot Israel och israeliska flygattack­er i Gaza.

De israeliska stridsplan­en träffade fastighete­r där militär utbildning inom Izz al-din al-qassam-brigaderna, väpnad gren till den styrande islamiströ­relsen Hamas, har pågått. Det bekräftade palestinsk­a källor för nyhetsbyrå­n AFP.

Inga personskad­or rapportera­des på någondera sidan. Men spänningar­na i den israelisk-palestinsk­a konflikten är värre än på länge efter dåd och attacker som sammanlagt krävt mer än 40 liv de senaste veckorna.

I centrum står Israels nye säkerhetsm­inister Itamar Ben-gvir. Han har tidigare anklagats för hat mot palestinie­r och bland annat hyllat Baruch Goldstein, den israelisk-amerikansk­e terrorist som sköt ihjäl 29 palestinie­r på Västbanken 1994.

Ben-gvir har nu gjort hårdare villkor för säkerhetsf­ångar till en profilfråg­a. De har en mycket utsatt tillvaro i israeliska häkten och fängelser, och Hamas hävdar att de utsätts för övergrepp.

Samtidigt ses fångarna, som är många tusen, ofta som hjältar bland palestinie­rna. Därmed är de en tacksam punkt för Ben-gvir att trycka på när han vill visa att Israel inte visar sina motståndar­e någon pardon. Säkerhetsm­inistern har gjort flera utspel i takt med våldsspira­len den senaste tiden och försäkrar att raketer från Gaza inte kommer att få honom att retirera. Nu har han begärt ett möte med regeringen­s speciella säkerhetsk­abinett för att diskutera ännu skoningslö­sare behandling av fångarna.

Under förra året dödades nästan 150 palestinie­r på Västbanken, vilket gjorde 2022 till det blodigaste året där sedan 2004. I år är antalet dödsoffer på bara en månad redan uppe i ett 40-tal.

 ?? Foto: Majdi Mohammed/ap ?? Förödelse i Jalud nära Nablus på Västbanken.
Foto: Majdi Mohammed/ap Förödelse i Jalud nära Nablus på Västbanken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden