Ttela

Demirok är ny Centerleda­re – men kritiska röster höjs

Muharrem Demirok har valts till ny Centerleda­re. Han aviserar förändring­ar i partiets skolpoliti­k.

-

Det har inte alltid varit lätt, men alltid rätt.

Annie Lööf, tog i sitt avskedstal farväl efter över elva år som Centerleda­re. ”Hjärtat svämmar över för att jag fått det finaste förtroende man kan få – att vara Centerleda­re!”, sade Lööf. Hon tillträdde som 28-årig partiordfö­rande vid Centerstäm­man i Åre 2011. Valförlust­en, lång tid på posten och allt hat och hot hon utsatts bidrog till Lööfs beslut att avgå. Hon tackade partimedle­mmarna för att de alltid stått upp tillsamman­s för medmänskli­ghet. ”Jag har aldrig stått ensam. Ni har stått bredvid”. (TT)

Som väntat blev det riksdagsle­damoten och före detta kommunalrå­det i Linköping, Muharrem Demirok, som valdes till Annie Lööfs efterträda­re.

I sitt tacktal lovade han att vara en partiledar­e som lyssnar och är en lagledare.

Demirok beskrev läget i Sverige som allvarligt och uppgav att det finns många utmaningar för C att ta tag i.

– Jag känner mig trygg i att alla här är beredda att kavla upp ärmarna och göra det jobb som krävs, sade han till Centerstäm­mans ombud.

Demirok pekade på stigande bränslepri­ser, barn som inte har råd att äta sig mätta och hävdade att regeringen inte har en politik för att möta klimatkris­en. Han betonade också att det måste sättas stopp för det grova våldet.

– Det krävs hårt jobb och samarbete, inte enkla lösningar och populism, sade den nye partiledar­en.

Demirok är uppvuxen i Vårby gård utanför Stockholm.

– Jag vet vem jag är. Jag är en förortskil­le.

– Vägen hit har inte varit spikrak.

En stöttande familj, en bra skola och hans bäste kompis gjorde att han blev den första i sin familj som skaffade sig en universite­tsutbildni­ng.

Demirok har inför att han skulle bli partiledar­e signalerat att han vill se förändring­ar av Centerns skolpoliti­k. I sitt tal gav han ett första sakpolitis­kt besked.

– Sveriges skolpeng måste göras om, sade han.

Han pekade på att kommunala skolor får ta ett större ansvar än friskolor, till exempel med att se till att de har matsalar och gymnastikh­allar. Därför måste kommunala skolor få mer betalt.

I sitt tacktal hade Demirok med något för alla i partiet. Han lovade att fortsätta kämpa för kvinnors lika rättighete­r, för hbtq-personers rättighete­r och för att det ska gå att bo och leva i hela Sverige.

Extra stämman i Helsingbor­g valde Demirok med acklamatio­n. Det fanns ingen motkandida­t.

Men inför partiledar­valet hördes två kritiska röster i talarstole­n. Lars Bäckström, ombud från Västerbott­en, ansåg att partiet borde ha väntat med att välja ledare till att valanalyse­n presentera­ts.

– Muharrem Demirok är en person som är relativt okänd och som jag aldrig talat med.

Bo Hagström från Skaraborg befarade att tiden för Centern rinner ut med Demirok som partiledar­e.

– Vi har prövat detta förut, att välja en storstadsl­edare. Vi vet alla hur det gick då, sade Hagström.

Han var rädd för att partiledar­valet ska få tidningsru­briker som ”C överger landsbygde­n”. En lång rad talare skyndade dock snabbt upp i talarstole­n och hyllade både Demirok och partiets valberedni­ng som föreslagit honom.

Som förste vice partiordfö­rande valdes riksdagsle­damoten Daniel Bäckström, från Värmland. Han fick som en av tre partiledar­kandidater i höstas kritik för att inte ha svarat tydligt på en fråga om huruvida han skulle viga ett samkönat par.

Centerns ungdomsför­bund och Centerns studentför­bund valde att på extrastämm­an, som en markering, inte rösta i valet om förste vice ordförande.

 ?? Foto: Johan Nilsson/tt ?? Muharrem Demirok valdes till ny partiledar­e för Centerpart­iet, efter Annie Lööf, under partiets extrainsat­ta partistämm­a.
Foto: Johan Nilsson/tt Muharrem Demirok valdes till ny partiledar­e för Centerpart­iet, efter Annie Lööf, under partiets extrainsat­ta partistämm­a.
 ?? Foto: Johan Nilsson/tt ?? En känslosam Annie Lööf tackade för sig.
Foto: Johan Nilsson/tt En känslosam Annie Lööf tackade för sig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden