Ttela

Mörk samhällssy­n hos dagens ungdomar – pengar viktigt

Generation Z har en mörk syn på samhällsut­vecklingen – men en ljusare syn på sin egen framtid. Samtidigt blir pengar allt viktigare för unga, visar en ny studie. – Man måste trygga sin tillvaro, säger Ulrik Hoffman, vd på Ungdomsbar­ometern.

-

Trygghetss­ökande, medvetna och individual­istiska. Så brukar dagens ungdomsgen­eration – ibland kallad generation Z – beskrivas.

Det är en generation som har präglats av pandemin, och under det senaste året av krig och ekonomisk oro.

I årets generation­srapport från analysföre­taget Ungdomsbar­ometern – baseradpå en enkät med över 16 000 unga i åldern 15–24 år – tycker för första gången en majoritet att samhället är på väg i fel riktning. Unga är bland annat oroliga för kriminalit­et, ekonomi och klimatet.

Färre än en av fem unga tycker att samhällets framtid ser ljus ut.

– Vi ser en tilltagand­e, mörk samhällssy­n. Vi har sett den här riktningen i flera år, men den tilltar i styrka, säger Ulrik Hoffman, vd på Ungdomsbar­ometern.

Mer än hälften av de unga håller inte med om påståendet att deras generation kommer att få det bättre än tidigare generation­er.

Tidigare har den mörka framtidstr­on gått hand i hand med en viss känsla av att kunna påverka samhället. Men nu upplever färre unga att de har den möjlighete­n.

– Där har det vänt ner ganska rejält. Det är en tidig väckarkloc­ka, säger Ulrik Hoffman.

Det finns dock ljusglimta­r. Känslan av att kunna påverka sin egen framtid är fortfarand­e stark bland unga, även om den har minskat något. Tre av fyra tror att deras egen framtid ser ljus ut.

– I grund och botten är det en ganska individual­istisk generation, som inte nödvändigt­vis sätter likhetstec­ken mellan vad de själva gör och vad som händer i samhället, säger Ulrik Hoffman.

En trend där pengar har blivit viktigare för unga har synts i flera år, med en tydlig ökning i årets rapport, enligt Ulrik Hoffman. Han ser tre möjliga förklaring­ar. Det handlar om att trygga sin tillvaro när man ser mörkt på framtiden, om att pengar blir viktigare på grund av inflatione­n när allt blir dyrare, samt om att det har blivit mer statusfyll­t med pengar för unga.

– Till en del kommer det från en influencer­kultur som ju lägger ganska stort fokus på materialis­tiska värden – att visa det senaste, dyraste, häftigaste som de har köpt. Det är inte tabubelagt längre som det var för ett par år sedan, säger Ulrik Hoffman.

 ?? Foto: Henrik Holmberg/tt ?? Generation Z har en mörk syn på samhällsut­vecklingen.
Foto: Henrik Holmberg/tt Generation Z har en mörk syn på samhällsut­vecklingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden