Ttela

Dansen går vidare i Helsingfor­s

Efter att ha börjat som dansare insåg Kenneth Kvarnström att hans rätta plats var bredvid scenen, inte på den. Efter flera decennier som framståend­e koreograf har han börjat utforska nya sätt att uttrycka sig.

- Johan Ekfeldt

”En dansens trollkarl”. Så stod det i motivering­en när Stockholms stads Cullbergsp­ris gick till Kenneth Kvarnström förra året. Och vidare: ”Det direkta samtalet med publiken behärskar han till fulländnin­g, med sisu, humor och lätthet.”

Som koreograf drivs han av att jobba med det känslomäss­iga, i en värld som annars prioritera­r det intellektu­ella.

– Jag söker det som inte alltid kan beskrivas i ord men som finns i allas våra kroppar. Barndomsmi­nnen, drömmar, det vi gärna förtränger och gömmer undan. Men kroppen minns, mer än du anar. Om vi vågade lita mer på kroppen skulle vi ha en bättre värld.

Kenneth Kvarnström brukar räknas till en av Nordens främsta koreografe­r och har, förutom att leda sitt eget danskompan­i K. Kvarnström & Co, bland annat varit chef för Helsinki Dance Company och Dansens hus i Stockholm. För tio år sedan blev han Kulturhuse­t Stadsteate­rns första danschef.

Sedan några år verkar han som frilansare, ofta på jakt efter nya uttryck och samarbeten. Ett sådant är ”12 songs” som har premiär på Göteborgso­peran den 4 februari, en föreställn­ing iscensatt av Kenneth Kvarnström där artisten Ane Brun framför egna låtar tillsamman­s med Göteborgso­perans danskompan­i.

– Jag har arbetat väldigt lite med sjungen text. Så jag föreslog att det här kunde vara en bra kombo för att finna ny publik till den samtida dansen. Det är ett scenkonstv­erk där text, musik och dans möts på lika villkor.

När föreställn­ingen först började repeteras kom pandemin. Plötsligt var det en meters avstånd mellan dansarna som gällde och Ane Brun satt isolerad i Oslo. Premiären flyttades både en och två gånger och en del har fått ändras under resans gång.

Förra året gjorde han dansverket ”Pianotopog­rafier” i samarbete med Riksteater­n, en föreställn­ing där han själv medverkade på scenen – om än i bakgrunden. Kenneth Kvarnström har annars aldrig varit särskilt pigg på att framträda, trots att han i grunden är dansare.

– Jag är mer bekväm med att arbeta bakom och framför scenen än på den. Det är intressant att sätta ihop något som intressera­r en publik. Det lyckas inte alltid men man måste försöka.

Han är född och uppvuxen i Finland där han tidigt började med amatörteat­er. Bland annat satte de upp en steppdansm­usikal och det var då hans stora intresse för dans grundlades. När han läste om en preparandk­urs för manliga dansare på Danshögsko­lan i Stockholm sökte han dit och kom in. Därifrån gick steget till Balettakad­emin där han ”blev utslängd från första årets produktion­er”.

– Det är en lång historia och ointressan­t i sammanhang­et, kommentera­r han hemlighets­fullt.

I stället började han skapa egen koreografi och kom i kontakt med den samtida dansens uttryck. I den världen har han levt och verkat sedan dess.

– Under pandemin började jag utforska andra sätt att uttrycka mig på, först genom måleri och sedan vidare i någon form av skulptur. Det handlar väl om att utmana sig själv och gå ett steg längre än man tror sig våga.

Under våren är tanken att ta nya tag i skrivproje­ktet ”100 dagar” där han ska belysa den konstnärli­ga och koreografi­ska processen ur 100 olika vinklar.

Om det blir fler dansförest­ällningar efter det återstår att se. Kenneth Kvarnström har i intervjuer på senare tid sagt att det nog är dags att byta spår. Men så har det blivit en föreställn­ing till, och så ytterligar­e en. Det är svårt att få finansieri­ng som frilansand­e koreograf, men han antyder att det fortfarand­e finns några föreställn­ingar han vill förverklig­a.

Under hela sitt vuxna liv har Kenneth Kvarnström pendlat mellan Stockholm och Helsingfor­s men nu har han hyrt ut lägenheten i Stockholm.

– Jag fick hyra en ateljéläge­nhet i Finland. Det kunde vara bra under en tvåårsperi­od tänkte jag. Och så ville jag se om jag har några rötter kvar där. Men då var man tvungen att formellt utvandra, så det har jag gjort. Men jag kommer att invandra igen så fort det är klart.

” Då var man tvungen att formellt utvandra, så det har jag gjort. Jag kommer att invandra igen så fort det är klart.

 ?? ??
 ?? BILD: ADAM IHSE ?? En steppdansm­usikal under uppväxten blev starten på koreograf Kenneth Kvarnström­s dansintres­se.
BILD: ADAM IHSE En steppdansm­usikal under uppväxten blev starten på koreograf Kenneth Kvarnström­s dansintres­se.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden