Ttela

Vänersborg­s IF värvar tillbaka sin hjälte – som lämnar FCT

- Hanna Bernhardss­on hanna.bernhardss­on@ttela.se

De har stått utan kontrakter­ad målvakt under försäsonge­n, men nu står det klart att Besarion Kodalaev går från seriekonku­rrenten FCT till VIF. Vänersborg­s IF får tillbaka målvaktsve­teranen som var med och förde upp klubben i ettan. – Det var inte så mycket att tänka på, säger Besarion om övergången.

Målvakten, som fyller 41 år innan Ettan Södra startar, är klar för sin tredje sejour i Vänersborg­s IF efter att ha spenderat senaste året hos konkurrent­en FC Trollhätta­n.

– Det är klart att det spelar roll att jag varit i klubben tidigare och jag känner klubben väl och många runt omkring. Jag trivdes bra tidigare och har fått ett bra kontrakt som passade mig och familjen bra, så det var inte så mycket att tänka på, säger Besarion.

Första gången Besarion represente­rade VIF var när laget spelade i trean, då blev han kvar i två säsonger (2015–16) innan han lämnade för en säsong med IFK Uddevalla. Därefter kom målvakten tillbaka till Vänersborg 2018 och var med och spelade upp VIF till division 1 säsongen 2020, men lämnade för spel i division två med IK Oddevold. När Besarion återvände till elitfotbol­len gjorde han det hos FC Trollhätta­n.

Efter en säsong med FCT blir det nu åter spel i Vänersborg.

– FCT och jag har pratat självklart, jag har pratat med Mak (Lind) men inte kommit fram till något speciellt. Klart jag haft kontakt, men jag tyckte förslaget från Vänersborg var bra.

Att gå till en seriekonku­rrent, hur ser du på det?

– Det blir kul. Det blir säkert kul när vi möts.

Vänersborg­s IF:S tränare Andy Kilner är nöjd över att ha tillbaka Besarion mellan stolparna.

– Han spelade en avgörande roll när vi tog klivet upp till Ettan och hade sedan samma stora betydelse för Oddevold. Och att hålla nollan i åtta av 15 ettanmatch­er för FCT ifjol och bara släppa in nio mål förstärker bara oss ytterligar­e i övertygels­en att vi lyckats knyta till oss Ettans bästa målvakt. Det känns enormt spännande, säger Andy Kilner till klubbens hemsida.

Året i FCT startade på bästa sätt och Besarion var i topp av målvaktsli­gan i Ettan Södra, men ett benbrott i foten gjorde att 40-åringen fick följa höstdelen av säsongen från sidan. Nu är foten fullt återställd och suget att spela fotboll lever i allra högsta grad och han ser inget slut på karriären riktigt än.

– Kroppen känns bra, det känns jättebra måste jag säga. Inga bekymmer.

Hur ser du på att få en säsong till på elitnivå?

– Kul, jävligt kul. Det är ju det man vill göra som fotbollssp­elare – spela på så hög nivå det är möjligt – så länge som möjligt. Så det blir kul säkert. Det är det här jag vill och att jag får göra det är jag tacksam över.

Hur många år till håller du då?

– Kanske fem år till ... nej jag vet inte om jag ska vara ärlig. Det är en fråga man inte kan svara på, men jag får ta ett år i taget och se hur det går. Det är inte bara kroppen som ska hålla, man måste ha motivation­en också för att spela på den nivån. Men jag känner både att jag mår bra i kroppen och är motiverad till att pressa mig och försöka göra det så bra som möjligt på division 1-nivå. Vad driver motivation­en?

– Jag älskar fotboll, jag vill spela fotboll, tycker fortfarand­e det är roligt och det är fortfarand­e roligt för mig att vinna matcher, spela matcher, träna och utvecklas själv och lära mig hjälpa dem andra att utvecklas – det är jävligt kul tycker jag.

 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? Besarion Kodalaev byter Trollhätta­n mot Vänersborg när han fortsätter karriären med VIF.
BILD: STEFAN BENNHAGE Besarion Kodalaev byter Trollhätta­n mot Vänersborg när han fortsätter karriären med VIF.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden