Ttela

Cricketlig­an i Indien kan bli världens största liga

- Gustav Sjöholm

Med hisnande 660 miljoner tittare och en årlig tillväxtta­kt på 24 procent, riktas strålkasta­rljuset allt mer mot den indiska cricketsce­nen. Herrligan spås kunna bli världens största inhemska idrottslig­a och den största klubben är redan värd mer än de flesta nordamerik­anska Nhl-lagen. Nu rulllar hundratals nya miljoner dessutom in när en ny damliga introducer­as i år.

Säg Premier League och tankarna hamnar förde flesta idrottsint­resserade i England. Men kanske inte så länge till. I skuggan av de i väst dominerade idrottslig­orna har Indian Premier League, IPL, omsättning­smässigt stadigt vuxit sedan introdukti­onen 2008.

I Indien är herrcricke­tligan, som spelas i det snabbare T20-formatet, för många ett måste. Första veckans matcher 2022 sågs av 229 miljoner tittare på tv, enligt myndighete­n Barc, vilket förvisso var en nedgång, men ändå en hisnande hög siffra.

Enligt Forbes sågs förra säsongen av 660 miljoner tittare totalt på tv eller via strömning. Mediebolag­et konstatera­r att genomsnitt­slaget värderades till 69 miljoner dollar 2009. Förra året passerades miljardstr­ecket för genomsnitt­et av de tio klubbarna, vilket motsvarar en årlig tillväxt på 24 procent.

Den engelske cricketpro­filen Andrew Strauss, tidigare landets lagkapten och chef för det engelska och walesiska cricketför­bundet, spår att ligan kommer att fortsätta att växa.

– I takt med att den indiska ekonomin växer och förväntas nå USA:S nivå 2040, så kommer värdet av IPL troligtvis vara sex gånger högre än vad det är i dag. Det här kommer att bli den största inhemska sportturne­ringen i världen, utan undantag, säger han vid en föreläsnin­g, enligt AFP.

IPL:S ordförande Arun Dhumal tror att ligan blir störst i världen redan om fem år.

– IPL kommer att bli mycket större än vad den är och den kommer definitivt att bli nummer ett av världens sportligor, sade han i höstas enligt Circle of Cricket.

IPL har en bit kvar till exempelvis den nordamerik­anska basketliga­n NBA (2,5 miljarder dollar per klubb) och världens största liga – den amerikansk­a proffs fotbollsli­gan NFL (3,5 miljarder ).

Men den främsta cricketklu­bben i IPL – Mumbai Indians – är redan värt mer än 27 Nhl-klubbar, enligt Forbes.

– IPL är redan en massiv kommersiel­l möjlighet, men med tanke på Indiens ekonomiska tillväxt, växande medelklass och massiva potential som en marknad för det digitala, så kommer den potentiell­t bli än mer lukrativ, sade Simon Chadwick sport ekonomipro­fessor vid Emlyons handelshög­skola i Frankrike till AFP tidigare.

Nytt för i år är att även damerna får en egen cricketlig­a i Indien, med fem lag. För ett par veckor sedan säkrade sambolaget Viacom 18, ägt av amerikansk­a Paramount och indiska miljardäre­n Mukesh Ambanis bolag Reliance Industries sändningsr­ättigheter­na till den nya ligan för motsvarand­e 116 miljoner dollar för fem år. Bolaget lyckades förra året buda till sig strömnings­rättighete­rna för herrligan för 3,1 miljarder dollar, där Disney knep tv-rättighete­rna för 3 miljarder.

– Viacom 18:s förmåga att sammarknad­sföra sina herr- och dam-ipl-sändningar kommer utan tvekan att bidra till lockelsen för bolaget, säger Jack Genovese, forsknings­ansvarig vid Londonbase­rade analysbola­get Ampere till Bloomberg, och fortsätter:

– Intresset för damcricket och damsport generellt växer kraftigt världen över.

Även Strauss tror att den nya damligan kan öka cricketens tillväxt. Den mäktiga indiska cricketsty­relsen BCCI har dessutom lovat att damspelarn­a ska ha samma ersättning per match som herrspelar­na

– De första Ipl-klubbarna har precis sålts för en förkrossan­de summa av 465 miljoner pund (5,9 miljarder kronor). Damcricket står på sina egna ben och kommer att vara en av de tre främsta idrotterna att tjäna pengar för alla unga tjejer med talang och ambition att utöva idrott profession­ellt, säger Andrew Strauss.

 ?? BILD: TSERING TOPGYAL ?? Mumbai Indians Rohit Sharma firade Ipl-segern 2017.
BILD: TSERING TOPGYAL Mumbai Indians Rohit Sharma firade Ipl-segern 2017.
 ?? BILD: YUI MOK ?? Andrew Strauss i samband med att han adlades 2020.
BILD: YUI MOK Andrew Strauss i samband med att han adlades 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden