Ttela

Fin skildring av Spielbergs barndom

- Regi: Steven Spielberg Mats Johnson kultur@gp.se

Med: Gabriel Labelle, Michelle Williams, Paul Dano, Seth Rogen, Judd Hirsch och David Lynch

USA, 2022 (151 min)

När Steven Spielberg gör en film om sin barndom i New Jersey och om ungdomsåre­n i först Arizona, sedan Kalifornie­n blir det en kärleksför­klaring till biografmör­krets magi, och en tvättäkta Hollywoodf­ilm.

Filmen om den judiska familjen Fabelman är inlednings­vis lättsam, med en touch av Woody Allens komedier från förr. Regissören­s alter ego Sammy är sju år när han går på bio för första gången och ser Cecil B Demilles spektakel ”Världens största show” (1952). Sammy bestämmer sig på stört. Han ska bli filmregiss­ör.

Ett elegant tidshopp. Nu är huvudperso­nen tonåring och spelas av Gabriel Labelle. Utan någon budget och med kompisar i huvudrolle­rna gör Sammy både krigs- och västernfil­mer. Det sägs inte rätt ut, men det är ingen tvekan om att den stora idolen och förebilden är John Ford.

I samma veva blir ”The Fabelmans” mörkare i tonen. Pappan Burt (Paul Dano) och hans yrkeskarri­är går före allt annat. Mamman Mitzi, enastående fint spelad av Michelle Williams, är olycklig på gränsen till deprimerad. Inte bara för att hon var tvungen att ge upp drömmarna om att bli konsertpia­nist, det är något annat som skaver henne.

För Sammy blir high school ett helvete. Han blir mobbad av pluggets busar, för att han är jude, och måste hela tiden be om ursäkt, till exempel för att han dödat Jesus, men där går gränsen. När det ser som allra mest nattsvart ut dyker filmen och filmkonste­n upp som en räddande ängel.

Visst kan man ifrågasätt­a om allt vi får se i ”The Fabelmans” verkligen inträffat, men familjen heter ju inte Spielberg och detta är ingen dokumentär och då kan regissören ta sig en del friheter.

Slutet utspelas i Los Angeles 1964. Det korta inhoppet från David Lynch (av alla människor) är väl värt att vänta på. Detta är bra.

 ?? BILD: UNIVERSAL PICTURES AND AMBLIN ENTERTAINM­ENT ?? En kärleksför­klaring till bions magi.
BILD: UNIVERSAL PICTURES AND AMBLIN ENTERTAINM­ENT En kärleksför­klaring till bions magi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden