Ttela

Enastående berättelse om två barn på flykt

- Maria Domellöf-wik maria.domellof@gp.se

Regi: Luc och Jean-pierre Dardenne

Med: Pablo Schils, Joely Mbundu, Alban Ukaj, Tijmen Govaerts mfl Belgien/frankrike, 2022 (88 min)

Tori (Pablo Schils) och Lokita (Joely Mbundu) har blivit oskiljakti­ga under flykten från Västafrika till Europa. Det enda de har är varandra.

När vi först möter dem är sextonårig­a Lokita i förhör i syfte att utreda om hon och Tori verkligen är syskon. Frågorna är ytterst detaljerad­e. Myndighete­rna tycks inte tro på att elvaårige Tori skulle vara hennes lillebror.

Barnen är varandras trygghet, tröst och stöd. De drar också in pengar ihop genom diverse extraknäck. Bland annat sjunger de karaoke tillsamman­s på en restaurang där den sliskige kocken Betim ägnar sig åt droghandel vid sidan av. Tori och Lokita hjälper honom att langa, tar risker och får en liten slant för besväret.

Pengarna planerar Lokita att skicka hem till sin mamma. Snart blir dottern i stället hotad av människosm­ugglare som hon är skyldig pengar. Mamman blir samtidigt rasande, då hon tror att Lokita tagit pengarna själv.

Tumskruvar­na dras åt allt mer och kocken drar sig inte för att på olika sätt utnyttja de underåriga. Medan Tori fått uppehållst­illstånd, och går i skolan, behöver Lokita snart hjälp med falska papper.

Kocken erbjuder henne ett jobb som är både riskfyllt och isolerat – men Lokita har inget val. Snart blir hon bortförd i bil med ögonbindel.

De belgiska bröderna Dardenne är mästare på att porträtter­a utsatta människor. I film efter film mejslar de fram öden med starkast tänkbara precision, detaljrike­dom och värme. De låter oss se det vackra i människan, även brutalitet­en. Allt det råa som kommer med att leva i samhällets utkant. Hopplöshet­en och det skoningslö­sa i att sakna valmöjligh­eter – och hela tiden vara utlämnad åt andra.

Klass och genus är viktiga komponente­r i berättande­t. I likhet med sina brittiska kollegor Ken Loach och Mike Leigh blandar regissörsd­uon gärna realism med starkt socialt patos.

Upplägget ser förrädiskt enkelt ut. Ändå växer ”Tori och Lokita” till en nyansrik väv. Utan att krångla till det lyfter regissörsd­uon de stora existentie­lla frågorna.

Resultatet blir en omvälvande filmupplev­else som stannar kvar. Bröderna Dardenne som tidigare belönats med två Guldpalmer i Cannes (för ”Rosetta” och ”Barnet”) belönades för ”Tori och Lokita” också med Cannes jubileumsp­ris.

Kompromiss­löst står regissörer­na på de ungas sida – medan de skildrar en cynisk omvärld. En värld där människor kan köpas, säljas, förflyttas, beordras och muddras. Allt med med samma hänsynslös­het. Ett liv kan vara värt precis ingenting.

Vändpunkte­rna överraskar, och vissa scener blir rejält skrämmande. Samtidigt månar filmskapar­na hela tiden om vardagsmil­jöerna och de smådetalje­rna: Lokitas panikånges­t attacker. Toris sömnproble­m, som han bara kommer runt om han får höra Lokita sjunga.

Mot slutet accentuera­s den fångenskap många migranter tvingas uppleva, i trånga utrymmen. Labyrinter till synes utan ingång eller utgång där någon annan hela tiden har nyckeln till friheten.

Tori och Lokita har blivit berövade så mycket. De tvingas ta orimligt stort ansvar. De möter vrede och tvång och försöker bemästra sin förtvivlan. De står ut för att de har varandra, och bär varandras bördor. Ska de få behålla detta sista lilla halmstrå?

Fotnot: ”Tori och Lokita” visas på Göteborgs filmfestiv­al, och får sedan biopremiär 10 februari.

Titta också på:

”Exodus” (Abbe Hassan, 2023) ”Sorry we missed you” (Ken Loach, 2019)

”Brighton 4: gatan” (Levan Koguashvil­i, 2021)

"Utan att krångla till det lyfter regissörsd­uon de stora existentie­lla frågorna

 ?? BILD: TRIART ?? Tori (Pablo Schils) och Lokita (Joely Mbundu) har blivit oskiljaktl­iga under sin flykt från Västafrika till Europa. Nu försöker de bara överleva, och betala av sin skuld till smugglarna.
BILD: TRIART Tori (Pablo Schils) och Lokita (Joely Mbundu) har blivit oskiljaktl­iga under sin flykt från Västafrika till Europa. Nu försöker de bara överleva, och betala av sin skuld till smugglarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden