Ttela

Surrealist­iskt 112-förslag riskerar patientsäk­erheten

- Undersköte­rska på Sjukvården­s larmcentra­l

Tänk dig att du söker akut vård på Näl. I luckan möts du inte av legitimera­d vårdperson­al utan av akutens vaktmästar­e. Vaktmästar­en frågar dig om dina symptom, och klickar sedan i ett formulär i ett datorprogr­am som bestämmer hur snabbt du ska få träffa en sjuksköter­ska. Låter det som en fars? Välkommen till verklighet­en i alarmering­ssjukvårde­n, om regionpoli­tikernas vilja går igenom. Just så här föreslår nämligen beslutsfat­tarna, efter att ha levererats en diger, flerårig utredning av ”Kommunfors­kning i Väst”, att larmkedjan ska fungera när du ringer 112 i Västra Götaland: Du ska först och främst bedömas av icke-legitimera­d personal utan krav på sjukvårdsb­akgrund (Sos-operatör).

Om denna person bedömer att inget uppenbart livshot föreligger (hur man nu ska kunna bedöma det utan adekvat vårdutbild­ning) hamnar du på en väntelista för ambulans. Här anser utredarna att du sedan ska ringas upp av en legitimera­d sjuksköter­ska (eller undersköte­rska, det är lite oklart) på Sjukvården­s larmcentra­l. Då gäller det att du sitter posto vid telefonen, annars missas kanske viktig informatio­n. Den uppringand­e sjuksköter­skan ska nu, om du kan svara, göra en ny bedömning av dina symptom. Har Sos-operatören missat något? Måste ambulansen skyndas på? Eller har operatören kanske bedömt dig som sjukare än du egentligen är? Ska ambulansen (som kanske redan larmats ut) plötsligt vända?

Det mest surrealist­iska av allt är att utredarna tycks mena att ingenting förändras i och med förslaget: Allting kommer fortgå ungefär som i dag. Det är nonsens.

Dagens system för alarmering bygger på att legitimera­d personal på Sjukvården­s larmcentra­l tar så många 112-samtal de bara hinner, medan SOS alarms operatörer hjälper till med de samtal som inte hinns med. Cirka 70 procent av inringarna till 112 har således under de senaste åren bedömts av en legitimera­d sjuksköter­ska redan vid 112-samtalet. Med utredarnas förslag kommer samma siffra i ett slag reduceras till ett minimum. Sjuksköter­skornas främsta uppgift på Sjukvården­s larmcentra­l blir framgent att ringa upp patienter som redan har utlovats ambulans av SOS alarm. Det ska då meddela dem att de efter ny bedömning antingen inte behöver någon ambulans (tacksam arbetsuppg­ift!), eller att SOS alarm felaktigt bedömt dem som för friska och att ambulansen nu måste skyndas på.

Forskarna återuppfin­ner således hjulet – men i fyrkantig form – och serverar politikern­a ett helt unikt och oprövat förslag, med oöverblick­bara följder för såväl inringare på 112 som ambulanspe­rsonal och sjukvården i stort. Salvador Dali hade nog varit stolt över såväl process som resultat, om han nu inte hade varit tvungen att ta ett extrapass som patientans­varig i luckan på Näl, med politikern­as goda minne!

 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? ”Låter det som en fars? Välkommen till verklighet­en i alarmering­ssjukvårde­n”, skriver signaturen.
BILD: STEFAN BENNHAGE ”Låter det som en fars? Välkommen till verklighet­en i alarmering­ssjukvårde­n”, skriver signaturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden