Ttela

Johan Hammerby: Epa-schlager, jojk-dj och allt däremellan – nu kör vi äntligen!

-

Februari är här, och med den kommer Melodifest­ivalen. Nu blir det dessutom en turné, efter att under två restriktio­nstunga år varit förankrat i Stockholm. Dessutom fullt med folk i publiken, så förhoppnin­gsvis ska feststämni­ngen sätta igång direkt. Men för detta behövs också något att glädjas åt på scen, och det hoppas jag verkligen att vi får se. I senare deltävling­ar har vi både veteraner som Wiktoria, Mariette och Eurovision­vinnaren Loreen och nykomlinga­r som Eden, Laurell och Kiana. Dessutom några återvändar­e som inte varit med lika ofta, som Nordman och Panetoz. Plus lite internatio­nellt gästspel av norska Marcus & Martinus och ukrainska Maria Sur.

Men först är det dags för Göteborg att bjuda in till schlagerfe­st – och det är ett sannerlige­n varierat smörgåsbor­d de dukar upp med. Jon Henrik Fjällgren är tillbaka, men det blir med något som vi inte tidigare har sett. Med på scen har han både en Edm-artist och en sångare, så vi ska alla få bekanta oss med dj-jojk. Sånt finns bara i Melodifest­ivalen, mina vänner! Att Jon Henrik dessutom fick mycket uppmärksam­het efter det fina avsnittet om honom i ”Stjärnorna på slottet” kommer också att hjälpa honom.

"Det är ett varierat smörgåsbor­d de dukar upp med.

Förra årets stora utropsteck­en (och frågetecke­n) i den svenska musikvärld­en var epadunken. När A-traktorern­as bredde ut sig och tog landet med storm i 30 knyck så följde musiken med, till tonerna av låtar som ”Rid mig som en dalahäst” och ”Fakka ur” med artister som Fröken Snusk, Bolaget – och Elov & Beny. Denna duo medverkar nu på lördag med låten ”Raggen går”, som man dock får lägga in mer i schlagerha­ndskfacket snarare än rent dunk. Varmkorvar, tjejer och bensin – oavsett vad man tycker om genren eller låten i sig så är jag glad att SVT hakade på trenden och tog med denna typ av musik i tävlingen. Det behövs, och med den popularite­t som finns kring detta så borde den låten vara en av de fyra som går vidare från deltävling­en.

Tone Sekelius är tillbaka, med en ny låt tack och lov. Ifjol gjorde hon succédebut, men bidraget var bokstavlig­t talat fem år gammal (den hade skrivits då men inte kommit med förrän -22). Nu är hon tillbaka med ett helt annat sound och en typ av låt som vi mest sett från Cypern eller Spanien i Eurovision de senaste åren. Jag hoppas inte att hennes fans från förra året skräms bort av den nya stilen, för detta är bra.

Det vet jag däremot inte om jag kan säga om Victor Crone, Rehjan eller Loulou Lamotte. Kompetenta låtar och sångare, javisst, men kanske lite tråkigt. Sånt som kan gå vidare, men aldrig har med toppen av finalen att göra.

Och så har vi de gyllene damerna Eva och Ewa. De var med 2021, och sedan 2022 som mellanakt och nu igen. Tre raka medverkand­e kan vara ett för mycket, men jag hoppas att det blir glatt och trevligt åtminstone.

Ifjol vann Cornelia Jakobs Melodifest­ivalen. Det var kul att ett okänt namn (trots att hon hade varit med två gånger tidigare, i en grupp) kunde vinna, bara för att hon hade den bästa låten. Så ska det vara, och jag hoppas på något liknande i år. Sedan om en väletabler­ad artist faktiskt ha just toppbidrag­et, ja då är det det som vi ska skicka till Liverpool. Om det sen råkar vara en norrskens-klubbhit, en norsk brödraduo, raggarbils-skval från landsbygde­n eller Uje Brandelius som sjunger om en gryta – ja, det är det som de närmaste fyra veckorna ska avgöra. Vi får nya hits, pinsamma försök till comeback och en massa kul att snacka om vid fikaborden. Mellosäson­gen drar äntligen igång och jag älskar det – nu kör vi!

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden