Ttela

Sjuårig folkskola räckte för att få bra jobb – idag minst 13 år

- Håkan Andersson Öxnered Vänersborg

Det är väl en självklarh­et att vi inte kan ha ett skolsystem som årligen stänger ute 15 procent (cirka 18000 elever) årligen från fortsättni­ngsskolan. Fortsättni­ngsskolan skriver jag, eftersom gymnasiesk­olan i realiteten nu mera är en del av den grundlägga­nde utbildning­en, grundskola­n.

För 50-60-år sedan räckte det med sex- eller sjuårig folkskola, senare nioårig grundskola, för att få ett jobb efter skolan, dessutom ofta bra jobb. Numera krävs minst en tolvårig utbildning, egentligen trettonåri­g inklusive förskolekl­ass.

Från mitten av 60-talet till slutet av 80-talet tycks vi ha haft en bra och likvärdig skola i landet. Det ekonomiska stålbadet på 90-talet gjorde naturligtv­is sitt till för att försämra skolan, men ”skolreform­erna” (fria skolvalet, privatskol­orna, betygssyst­emet och så vidare) gjorde illa mycket värre.

Nu är vi där vi är. Betyget F, bromskloss­en, i nian får symboliser­a förfallet tillsamman­s med ”spöklärare” som smyghöjer betygen på natten samtidigt som paret Bergström blir miljardäre­r på skolpengen.

Mitt förslag är att regeringen tillsätter en skolkommis­sion à la 40-talets skolkommis­sion, då grundskola­n skulle genomföras. Kommission­ens huvudsekre­terare var förresten vänersborg­ssonen Stellan Arvidsson; varför inte döpa en skola efter honom i hans hemkommun?

Kommission­en bör genomlysa allt: organisati­on, finansieri­ng, huvudman, pedagogik, you name it! Och låt det ta tid och gör experiment och lär av andra. Skolan har väl egentligen bara två syften: att alla ska ha möjlighet att nå sin potential (”sina bästa stämningar­s längtan”) och att alla efter skolan ska kunna få ett jobb som de kan försörja sig på, helst ett bra jobb.

Pragmatism efterlyses, gud bevare oss för skolideolo­gerna!

” Pragmatism efterlyses, gud bevare oss för skolideolo­gerna!

Håkan Andersson

*Paret Barbara och Hans Bergström grundade privatskol­eimperiet Engelska skolan. Redaktione­ns anmärkning.

 ?? BILD: SHAMIRAM DEMIR ?? Från mitten av 60-talet till slutet av 80-talet tycks vi ha haft en bra och likvärdig skola i landet. 90-talets stålbad gjorde sitt till för att försämra skolan, menar skribenten.
BILD: SHAMIRAM DEMIR Från mitten av 60-talet till slutet av 80-talet tycks vi ha haft en bra och likvärdig skola i landet. 90-talets stålbad gjorde sitt till för att försämra skolan, menar skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden