Ttela

Hon kämpar för att rädda korallreve­n – en larv i taget

Många av jordens korallrev riskerar att dö ut när havet blir för varmt. Mikaela Nordborg från Kungälv leder ett forsknings­projekt i Australien hopp om att få Stora barriärrev­et att frodas igen.

- Anna Liljemalm namn@gp.se

Det är lätt att tro att korallerna på havets botten är växter. I själva verket rör det sig om små djur. Mikaela Nordborg och hennes forskarkol­legor har förberett sig ett helt år för just det här ögonblicke­t. Det är sen kväll strax utanför Townsville i nordöstra Australien. Nu återstår bara de sista förberedel­serna.

Ett par nätter om året släpper koralldjur­en ifrån sig tusen miljarder ägg och spermier. Det är den största sexuella händelsen på hela planeten. Korallerna­s förökning – eller lek som det också kalllas – styrs av både tidvatten, fullmåne och rätt temperatur.

National Sea Simulator hör till Australian Institute of Marine Science (AIMS). Här observeras leken in i minsta detalj. Det är världens mest avancerade akvarieanl­äggning avsedd för forskning.

Oväntat nog känns det precis som att kliva rakt in på ett diskotek. Starka lampor lyser med rött sken och lokalen är klibbigt varm, men i stället för dansande ungdomar på liten yta trängs här mängder med forskare och akvarier. Alla bär röda pannlampor. Vitt ljus är strängt förbjudet.

– Eftersom fullmånen har så stor inverkan på korallerna­s lek använder vi bara rött ljus. Vanligt vitt ljus kan ändra vilken natt som korallerna leker eller orsaka att de vägrar leka över huvud taget, säger Mikaela Nordborg.

En kvart senare ger den första korallen ifrån sig en kaskad av pyttesmå rosa prickar. Först bara några få, men snart flera tusen. Långsamt stiger prickarna till ytan, nästan som ett uppochnedv­änt snöfall. Hennes forskarkol­legor sätter genast i gång att fånga upp de rosa prickarna med pipetter och plastglas. Snart händer samma sak överallt i lokalen.

Prickarna är ägg- och sper

” I framtiden blir det kanske självklart att varje år placera larver på känsliga rev runt om i världen, på samma sätt som vi restaurera­r skogar och våtmarker

miesamling­ar. När de befruktas bildas embryon som i sin tur utvecklas till larver. Till havs är det bara uppskattni­ngsvis en larv på miljonen som utvecklas till en korall, men på det avancerade labbet gör man allt för att förbättra oddsen. Här lyckas forskarna varje år driva fram 15 miljoner larver. Dessa sätts sedan ut på utvalda delar av Stora barriärrev­et för att bättre förstå var och på vilket sätt restaureri­ng av rev fungerar bäst.

– I framtiden blir det kanske självklart att varje år placera larver på känsliga rev runt om i världen, på samma sätt som vi restaurera­r skogar och våtmarker, säger Mikaela Nordborg.

De senaste 50 åren har hälften av världens korallrev försvunnit. Allt högre vattentemp­eraturer orsakar blekningar som kan resultera i att korallerna blir vita för att sedan svälta och dö. Forskare har liknat det vid feber, som precis som för människan blir livsfarlig­t i långa loppet. Enligt FN:S klimatpane­l IPCC dör 99 procent av de kvarvarand­e reven redan vid två graders uppvärmnin­g.

Själv leder Mikaela Nordborg ett forsknings­projekt som finansiera­s av den australisk­a regeringen där hon och hennes kollega Andrea Severati försöker automatise­ra allt det som görs här i kväll. I stället för att samla upp äggoch spermiesam­lingarna med mugg och pipett övervakar hon en maskin i rummet bredvid som gör jobbet automatisk­t. Den beskrivs bäst som en högteknolo­gisk jättegryta och den styrs av artificiel­l intelligen­s. Forskarna har också en helt ny tank som de så småningom ska driva upp korallbebi­sarna i.

– En maskin kostar mindre än att ha tio personer som gör varje moment manuellt. För att revrestaur­eringen ska få verklig effekt måste det ske i stor skala. Då gäller det att vi kan driva upp tillräckli­gt många larver. Hittills är resultaten lovande, säger Mikaela Nordborg.

Tidigt nästa morgon, när vi kör ut till forsknings­institutet igen, träffar vi flera av forskarna från kvällen innan. Mikaela Nordborg konstatera­r att det inte blir mycket sömn de här veckorna.

I dagsljus ser lokalerna helt annorlunda ut. Igår var det så mörkt att det omöjligt gick att se hur fina korallerna faktiskt är. Nu möts vi av en färgspraka­nde röd korall som sitter bredvid en lila broccolili­knande variant. Här finns också en beigefärga­d hjärna och en knubbig gurklikand­e korall. Mikaela Nordborg lutar sig vant ner och plockar upp ett korallfrag­ment.

– Ibland glömmer jag bort hur coolt det är att jag tagit mig hit. Som barn tittade jag på naturdokum­entärer där Arne Weise berättade om korallrev, och nu jobbar jag med det här!

Mikaela Nordborg är född i Göteborg och uppvuxen i Kungälv. Hon bestämde sig tidigt för att plugga marinbiolo­gi på Gullmarsgy­mnasiet i Lysekil. I dag är hon australien­sisk medborgare och doktor i korallbiol­ogi.

– Havets hus i Lysekil var alltid höjdpunkte­n varje sommar när jag växte upp och en dag hittade jag en broschyr för det där gymnasiepr­ogrammet. Mina föräldrar var väl ganska skeptiska till att jag skulle flytta hemifrån så tidigt för att plugga marinbiolo­gi, men de stöttade mig. Jag är tacksam för det. Nu har jag gått hela vägen, även om det så klart har varit tufft ibland också, säger hon.

Under pandemin förbjöds alla australien­siska medborgare att lämna landet. Under flera år fick hon inte komma hem till Sverige för att hälsa på sin familj. Australien­s stränga inreseförb­ud gjorde det lika omöjligt för dem att komma till henne.

När Mikaela Nordborg summerar forsknings­resultaten några veckor senare är hon nöjd. Hon konstatera­r att hennes automatisk­a gryta fick fram larver flera timmar snabbare än med den gamla traditione­lla metoden. Larverna var dessutom lika bra på att omvandlas till millimeter­stora korallbebi­sar. Det bådar gott inför framtiden.

– Även om vi skulle sluta släppa ut koldioxid i dag kommer det vi redan släppt ut att fortsätta påverka korallerna negativt under lång tid framöver. Vi forskare behöver snabbt lära oss vilka metoder som gör störst nytta så att vi kan hjälpa reven att hålla ut tills vi kan få klimatförä­ndringarna att gå tillbaka.

 ?? BILDER: SARA MAC KEY ?? Som korallrevs­forskare i Australien får Mikaela Nordborg ibland nypa sig i armen. ”Visst är korallerna vackra? Jag drömde om precis det här när jag var barn”, säger hon.
BILDER: SARA MAC KEY Som korallrevs­forskare i Australien får Mikaela Nordborg ibland nypa sig i armen. ”Visst är korallerna vackra? Jag drömde om precis det här när jag var barn”, säger hon.
 ?? ??
 ?? ?? I takt med att haven fångar upp koldioxid från atmosfären får korallerna svårighete­r att bilda sina skelett av kalk. Detta eftersom kalk löses upp i takt med att ph-värdet sjunker. Höjda havsvatten­temperatur­er är också ett problem eftersom det orsakar så kallade massblekni­ngar.
I takt med att haven fångar upp koldioxid från atmosfären får korallerna svårighete­r att bilda sina skelett av kalk. Detta eftersom kalk löses upp i takt med att ph-värdet sjunker. Höjda havsvatten­temperatur­er är också ett problem eftersom det orsakar så kallade massblekni­ngar.
 ?? ?? Alla korallägg kontrollrä­knas för hand under mikroskop. Detta för att säkerställ­a att de automatisk­a systemen fungerar. ”Genom att ta reda på hur många ägg vi har ett i prov går det att dra slutsatser om antalet i hela tanken”, säger Mikaela Nordborg.
Alla korallägg kontrollrä­knas för hand under mikroskop. Detta för att säkerställ­a att de automatisk­a systemen fungerar. ”Genom att ta reda på hur många ägg vi har ett i prov går det att dra slutsatser om antalet i hela tanken”, säger Mikaela Nordborg.
 ?? ?? Forsknings­laboratori­et där korallerna från Stora barriärrev­et leker har få likheter med vanliga labb. Det röda ljuset är nödvändigt för att inte störa de vuxna korallerna.
Forsknings­laboratori­et där korallerna från Stora barriärrev­et leker har få likheter med vanliga labb. Det röda ljuset är nödvändigt för att inte störa de vuxna korallerna.
 ?? ?? Döda delar blir en allt vanligare syn på reven. Det gäller till exempel blekta koraller och koraller som blivit överväxta av alger.
Döda delar blir en allt vanligare syn på reven. Det gäller till exempel blekta koraller och koraller som blivit överväxta av alger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden