Ttela

Han ska rädda världens vackraste stad från förfall

- Britt-marie Mattsson britt-marie.mattsson@gp.se

Toto Bergamo Rossi leder den internatio­nella stiftelsen Venetian Heritage som arbetar för att rädda världens vackraste stad från miljöförst­öring, förfall och massturism. Vid sidan av sitt jobb är han svensk honorärkon­sul i Venedig och planerar för en utställnin­g om den gustavians­ka stilen. – Venedig är som en melon som pressas och pressas och till sist riskerar det att inte längre finnas något kvar att pressa ut, framhåller han.

Åskvädret har under natten dragit in över Venedig och på morgonen – när regnet öser ned och vattnet forsar över stenläggni­ngarna är det är nästan folktomt på Markusplat­sen och i gränderna där tusentals turister vanligtvis trängs.

– Men du skulle ha sett hur det såg ut i förra veckan även här lite utanför de vanliga turiststrå­ken när det var fint väder, säger Toto Bergamo Rossi. En mardröm.

Regnet är välkommet efter torkan under vintern. Lågvatten, ovanlig lite snöfall i Alperna, ogynnsamma havsströmm­ar och Italiens längsta flod Po (som rinner ut i Adriatiska havet) med 60 procent mindre vatten än vanligt innebar att flera kanaler var torrlagda i februari. I juli förra året drabbades Venedig av rekordhett­a och den värsta torkan på 70 år. När väderprogn­osen nu visar på skyfall de kommande tre dygnen är det en lättnad för Venedigs invånare som samtidigt fruktar de frekventa översvämni­ngarna som lägger Markusplat­sen och gränderna under vatten.

Toto Bergamo Rossi tar emot i sin stora våning i Palazzo Gradenigo vid kanalen Rio Marin nära Canal Grande, som likt ett bakåtvänt S är stadens pulsåder. Palatset byggdes av en av republiken Venedigs 24 grundande och mest framståend­e familjer i slutet av 1600-talet. Här bodde släktingar till den ursprungli­ga familjen Gradenigo ända fram till 1999 då våningen lades ut till försäljnin­g.

– Jag var då 30 år och full av energi och hade fått ett mindre arv med begränsnin­gen att pengarna endast fick användas för att köpa ett hem, berättar Toto Bergamo Rossi. Det var tur att priset var i italienska lire och att euron ännu inte var införd som valuta i Italien. Med euron blev det plötsligt dubbelt så dyrt. Och palatset var dessutom i ett förfärligt skick och behövde omfattande renovering.

Att han skulle vara bosatt i Venedig var självklart. Han föddes här 1967 och växte upp som ensamt barn med sin mamma från släkten Colleoni.

– Jag har min fars efternamn men han fanns aldrig med i min uppväxt. Knappast min mamma heller förresten. Jag har mycket att tacka mina kamrater för under barn- och ungdomsåre­n. De hjälpte mig att få rätt färdriktni­ng.

Och Toto Bergamo Rossi kan inte nog prisa Venedig som en fantastisk plats under barndomen.

– Staden är perfekt för barn, det finns inga faror. Du kan som sjuåring ta din cykel och ge dig iväg längs gränder och över broar till skolan.

På frågan om det inte fanns en risk att trilla i kanalerna ställer sig Toto Bergamo Rossi frågande.

– Absolut inte. Du vet ju var kanalerna finns.

Men en dag, påpekar han, måste tryggheten brytas för nya intryck och Venedig måste tillfällig­t lämnas.

– Venedig ligger som en bubbla mitt i lagunen. Det är dags för de stora städerna som Paris och New York. Att öppna ögonen, att uppleva och lära nytt.

Redan som tolvåring blev Toto Bergamo Rossi tagen av Venedigs konstskatt­er när en släkting tog med honom till ett museum där gamla statyer fanns utställda.

– Jag upptäckte skulpturer­na där. Tänkte att det är ju inte traditione­ll konst som målningar och började läsa allt jag kom över. Var helt tagen av hur olika sorters sten kunde användas.

Han började till slut på Venedigs universite­t Ca’foscari efter skolan, lärde sig stenhugger­i och arkitektur. Han fick ett stipendium från Unesco för att kunna hantera och renovera föremål och byggnader i sten och kom som praktikant till Paris och katedralen Notre Dame som höll på att restaurera­s.

– Jag var ju bara en liten student, men fick vara med och började lära mig allt mer.

Han försökte även själv att skulptera men slog snabbt framtiden som skulptör ur hågen:

– Jag tänkte: glöm det. Varför göra något halvdant när de stora mästarnas verk ständigt behöver renoveras och restaurera­s?

Utbildning­en tog honom till platser över hela Europa och idag är Toto Bergamo Rossi en av världens skickligas­te när det gäller restaureri­ng av både stenbyggna­der, utsmycknin­gar och skulpturer. Listan är lång över ikoniska platser i Venedig som han varit med om att rädda både utomhus och inomhus, som Dogepalats­et med gravsättni­ngarna och Markuskyrk­an, Basilica di San Marco.

Byggnadern­a, som omgärdar Markusplat­sen, var tidigare kolsvarta av hundratals års förorening­ar, men har nu återfått sin ljusa originally­ster.

Toto Bergamo Rossi använder numera sin expertis främst till att se till att samordna stora donationer till restaureri­ngarna, att identifier­a vad som måste åtgärdas och att övervaka att arbetet sker profession­ellt.

– I Venedig går yrkeskunsk­ap i arv i generation­er. Här finns de mest yrkesskick­liga att tillgå, säger han.

Och när hans egen våning i Palazzo Gradenigo började renoveras för 23 år sedan var han både arbetsleda­re i sitt dåvarande bolag med anställda restauratö­rer och själv utförare av komplicera­de detaljarbe­ten.

– Som det såg ut när jag kom hit, suckar han och berättar att den stora salen, där vi sitter, var indelad i flera små rum och att väggarna och utsmycknin­garna var övermålade med många lager plastfärg och att taket sänkts och målats i vitt ett flertal gånger.

Men när han ställde sig på en stege, gjorde ett hål i taket och kikade in upptäckte han att det fanns en gömd konstskatt under all plast och färg.

– Det var en fresk från 1700-talet med gudinnan Flora och keruber. När vi un

dersökte det hela närmare visade det sig att konstnären var Jacopo Guarana som var elev till en av Venedigs storheter Tiepolo.

Takets frilagda målning påverkade färgsättni­ngen i rummet som går i svagt venetiansk­t gult.

Våningen andas också inrednings­mässigt historia och Toto Bergamo Rossi säger att allt som finns här är ärvt eller inköpt med hans egen smak som vägledare. Han är ingen investerar­e utan söker skönhet som han njuter av och visar en ganska nyligen inköpt spegel från 1700-talet där inga originalde­taljer har försvunnit.

– Den ser ut som att den är född i det här huset, säger han nöjt och inflikar att den här typen av inredninga­r faktiskt numera är ganska överkomlig­a att köpa. Det går mode även i antikvitet­er.

Han önskar att han skulle ha råd att köpa en av alla vackra skulpturer men säger att han är nöjd med att äga en samling formar till gjutningar från 1700-talet, en har han placerat på en bänk bakom sofforna mellan prydliga högar av böcker.

Böcker är en passion och han är även författare till ett flertal som till exempel om Venedig och de historiska styrande dogerna, ett praktverk inifrån privata palats och ett annat om 150 år av skulptur i den venetiansk­a republiken. Just nu är han sysselsatt med en ny bok mellan allt annat arbete och resor och förklarar hur han får tid.

– Jag har ingen tv, har aldrig haft. Mamma var emot det. Så jag skriver i stället när jag får en stund över.

Trädgården som han når från porten och grinden från palatsets stenlagda inomhusent­ré, med kolonner, stenbänkar, en stor lanterna från en historiskt venetiansk­t ”galleo” och en stängd öppning för en båtplats har väckt ett odlingsint­resse som han tidigare inte trodde att han hade. Parken var en gång den största i Venedig med stall för 30 hästar. Här sägs också en tjurfäktni­ng ha ägt rum som underhålln­ing för ett blivande tsarpar av Ryssland.

Under fascisttid­en i början av 1900 -talet förstatlig­ades dock större delen av parken som bebyggdes. Men en mindre trädgård blev ändå kvar.

– Det var samma sak med trädgården som med palatset, minns han. Förfallen, som en skräphög.

Men med hjälp av skickliga trädgårdsm­ästare återskapad­es också detta grönområde som, liksom allt annat i Venedig, vilar på träpålar. Endast växter och träd som med säkerhet även fanns förr i Venedig är planterade längs gångar och gräsmattan. Vita rosor som just slagit ut, rosmarin och jasmin.

Att Toto Bergamo Rossi leder arbetet i stiftelsen Venetian Heritage betyder att han pendlar mellan Venedig och New York där styrelsen och viktiga donatorer finns. Det utländska intresset för att bistå Venedig väcktes på allvar vid den stora översvämni­ngen 1966 och nu finns en rad stiftelser som hjälper till efter förmåga, bland annat en svensk. Flertalet av stiftelser­na finns under Unescos paraply. Det var också samarbetet med stiftelsen i Stockholm som gjorde att Toto Bergamo Rossi ombads att ta på sig rollen som oavlönad svensk honorärkon­sul i Venedig

"

Men när han ställde sig på en stege, gjorde ett hål i taket och kikade in upptäckte han att det fanns en gömd konstskatt under all plast och färg.

när den tidigare av åldersskäl lämnade.

– Jag tvekade, jag har så mycket att göra. Men när jag slapp att ta hand om det konsulära med pappersarb­ete tackade jag ja.

Nu planerar han en gustavians­k utställnin­g för att visa upp det tidstypisk­a från svenske kungen Gustav III:S tid. Möbler, inredninga­r, konst. Kungen tyckte om ett stramt formspråk med inspiratio­n från antiken. Hans utländska resa 1783–1784, med ett stort sällskap, innefattad­e både ett besök hos påven i Rom och karnevalen i Venedig. Under resan införskaff­ade Gustav III en mängd antika skulpturer som återfinns i Sveriges äldsta offentliga konstmuseu­m, Gustav III:S antikmuseu­m, i en av flyglarna i Stockholms slott.

– Det vore fantastisk­t att få visa upp det gustavians­ka här i Venedig även om det kan ta tid innan det blir verklighet, säger Toto Bergamo Rossi som säger att han redan som barn förstod att det var viktigt att vara långsiktig och konsekvent.

Och det är det internatio­nella samarbetet som han gärna tar upp som en av framgångsf­aktorerna för att så mycket ändå har kunnat restaurera­s i Venedig. Här finns många partner med stora donationer och även modeföreta­g som Dior, Bottega Veneta och Louis Vuitton. Bilder från evenemang med insamlinga­r talar även sitt tydliga språk med förmögna finansiäre­r, celebritet­er och musikstjär­nor som Mick Jagger och Elton John.

– Det är mindre prat och mer konkret handling med de stora donatorern­a än vad som är vanligt i Italien. Mer resultat. Avtal, underteckn­ande, klart. Och jag som dessutom har min erfarenhet från en svår familjesit­uation som barn har lärt mig att aldrig ge upp.

Men Toto Bergamo Rossi inskränker inte sitt engagemang och kunnande till byggnader och oskattbar konst. Han värnar om hela Venedig, som klassades som världsarv 1987 och som har sitt ursprung från år 400-500-talet beroende på hur man räknar. Venedig var en självständ­ig stat och republik från år 697 och har agerat både expansioni­stiskt och protektion­istiskt, belägrats och slagit tillbaka. Republiken upphörde vid Napoleons erövring 1797, Österrike tog under en period över och Venedig och Venetoområ­det blev 1866 en del av Italien.

Staden är byggd på 118 små öar i sumpmarken i lagunen som skiljs åt av över 200 kanaler och hålls samman av drygt 400 broar. Sandbankar skyddar lagunen och staden och har endast tre fria passager som leder ut till Egeiska havet. Hela Venedig vilar på miljontals träpålar som fäster i sanden och leran. Staden sjunker långsamt och det är saltvattne­t och fukten, när trät exponeras över vattenytan, som gör att det ruttnar. Pålarna måste underhålla­s och bytas ut.

– Hon är en gammal dam, konstatera­r Toto Bergamo Rossi om Venedig. Hon behöver respekt och omsorg. Det krävs ständig renovering, det går inte att ens låta 50 år passera och hoppas på det bästa.

De återkomman­de översvämni­ngarna är ett konstant problem som Venedig alltid levt med och plankorna som läggs ut på ställninga­r på Markusplat­sen och i gränderna – för att vattnet inte skall nå över stövelskaf­ten på de som promenerar – är tidvis vardag. Men klimatförä­ndringen har gjort översvämni­ngarna mer återkomman­de och dramatiska. Efter årtionden av debatt, förslag, dragkamper mellan olika intressen och en skriande brist på åtgärder kunde äntligen Mosesproje­ktet – med ett system av barriärer på havets botten som kan resas vid högvatten – installera­s och tas i bruk för ett par år sedan för att förhindra att det stigande vattnet närmast dränker Venedig.

Men det går inte att ha barriärern­a konstant uppe under normal ebb- och flod. Vattnet i kanalerna rensas naturligt och talet om det stillaståe­nde stinkande kanalvattn­et är mer av en ständigt återgiven turistberä­ttelse än en vardaglig realitet. Och trots barriärern­a – som skyndades på av ytterligar­e en dramatisk översvämni­ng 2019 – lever Venedig farligt nära katastrofe­n.

Toto Bergamo Rossi pekar ut massturism­en och rovdriften i den känsliga lagunens träskområd­en som det största hotet. Här har i århundrade­n lokala fiskare dragit upp sin fångst men fartygstra­fiken har förändrat villkoren.

– De gigantiska monstren till kryssnings­fartyg som styrdes rakt in i lagunen var tills alldeles nyligen ett allvarligt miljöprobl­em, säger han. Lagunen är grund och dess bottenvege­tation påverkades och vågor drogs upp. Det finns inga klippor i lagunen och minsta felnavigat­ion var det samma som att skära en kniv rakt genom en tårta. Dessutom grävdes en djup ränna för att stora oljefartyg skulle kunna gå in i hamnen. Katastrof!

Toto Bergamono Rossi tillhörde den aktiva grupp som under många år försökte påverka Venedigs styrande – och borgmästar­en inte minst – att sätta stopp för fartygen. Utan resultat. Vissa dagar stävade sex – sju kryssnings­fartyg så nära som det gick att komma Markusplat­sen mellan gondoler, taxibåtar, vattenbuss­ar, pråmar och småbåtar inte större än badkar som sköter Venedigs transporte­r.

– Men så visade det sig att två i vår grupp fick en direkt ingång i regeringen i Rom. Och då blev det resultat. Sedan juli 2021 är det förbjudet för både kryssnings­fartygen och andra stora fartyg att röra sig i farvattnen nära Venedig. Då hade också ägarna till kryssnings­fartygen insett att det var dålig reklam för dem att finnas här.

Men kryssninga­rna var, enligt Toto Bergamo Rossi, bara en del av problemet med massturism­en.

– Vi måste på allvar se Venedig som ett utomhusmus­eum, säger han. Och det går inte att låta hur många som helst komma samtidigt. Tänk på konstmusee­t Louvren i Paris. Dit köps entrébilje­tter i förväg och när biljettern­a är slut kan inte fler komma in.

Han anser att enda möjlighete­n är att begränsa antalet turister, framförall­t under högsommare­n, för att på det sätter se till att säsongen blir längre. Det hjälper inte, anser Bergamo Rosso, att ta två eller tre euro i entré till museer och kyrkor där konstskatt­erna finns. Av de miljontals turister som varje år kommer till Venedig går majoritete­n aldrig in och tittar på de fantastisk­a målningarn­a, skulpturer­na och utsmycknin­garna. De driver hellre fram genom gränderna med medhavda vatten- och läskflasko­r i plast och köper en pizzabit och slår sig ned på trappavsat­ser och monument. Det hjälper inte att turistvärd­ar med västar och texten ”välkommen” och ” visa respekt” rör sig i turistströ­mmarna eller att texten på sopbåtarna manar alla att ”håll Venedig rent.” Det är en ständig kamp mot skräp och graffiti på många hundraårig­a husväggar, menar han.

Toto Bergamo Rossi himlar med ögonen när han nämner Venedigs borgmästar­e och övriga styrande och säger att bristen på insikt om hur massturism­en skall hanteras är förödande.

– Vi lever i en fullskalig globaliser­ing och måste inse det och agera därefter. Vi skall inte stänga, men reglera.

Toto Bergamo Rossi uppmanar turisterna att välja att bo på ett av alla hotell. Det finns väldigt många, dyrare och billigare med hänsyn tagen till plånboken.

– Det viktigaste är att vi så snart som möjligt får en lag som förbjuder ”airbnb” där privatpers­oner ständigt hyr ut. Jag känner till många som har skaffat flera lägenheter och som hyr ut, men inte för att de behöver inkomsten. De gör det bara av girighet. Snabba pengar. In och ut. Venedig kan inte överleva på det sättet. Venetianar­e, där familjen har bott i generation­er i staden, har inte råd att vara kvar. Bara det senaste året har skolor tvingats stänga för att här inte finns tillräckli­gt många barn.

"Vi måste på allvar se Venedig som ett utomhusmus­eum. Och det går inte att låta hur många som helst komma samtidigt.

Den negativa befolkning­sutvecklin­gen är dramatisk. På 1950-talet bodde 175 000 i Venedig, idag bara omkring 50 000 och nedgången fortsätter med ett tusental om året. Butiker slår igen, mataffärer har svårt att klara sig. Till och med handlarna i den öppna fiskmarkna­den med tak vid Rialtobron har besvär att få det att gå ihop.

– Det kommer inte att finnas ett levande Venedig om inte turisterna förstår vad som håller staden vid liv, påpekar Toto Bergamo Rossi och uppmanar alla att handla i de små affärerna och äta på de lokala restaurang­erna. Och att de som bor kvar över natten ratar ”airbnb” till förmån för hotellen.

För egen del säger han att det är de planlösa upptäcktsf­ärderna som är det bästa med Venedig. Trots att han bott här hela sitt liv hittar han ständigt något som han inte sett tidigare.

Det kan vara vid en tur med vattenbuss­arna, vaporettan, där palats och byggnader som byggts rak ut i kanal Crande Grande bara kan ses från vattnet. Eller i en vattentaxi i kanalsyste­met. Eller som oftast till fots med mobilkamer­an i hand för att fånga en detalj som han inte visste fanns.

Men när turistströ­mmarna och hettan är som värst lämnar Toto Bergamo Rossi Venedig och åker till en ö vid Kroatiens kust, i närheten av Dubrovnik, där han renoverat ett fullständi­gt förfallet litet nunneklost­er som nu fungerar som hans oas och ger lugn för skrivandet. Under republikti­den erövrade Venedig det här området, både fastlandet och öarna, men förlorade det sedan för gott. Toto Bergamo Rossi har funnits med i renovering­ar i Kroatien av mycket under årens lopp som Venetian Heritage bistått med. På ön där han återställt både det lilla klostret och kyrkan alldeles intill ska han i några veckor i sommar skriva. Där finns bara omkring 200 bofasta, en handfull utlänninga­r med egna hus, lokala handlare, inga bilar, inga turister.

– Men längtan tillbaka hem till Venedig finns alltid där, påminner han. Mitt och Venedigs liv är för evigt sammanflät­at.

 ?? ??
 ?? BILDER: BRITT-MARIE MATTSSON ?? Toto Bergamo Rossi visar upp en 1700-talsspegel i sin villa mitt i Venedig.
BILDER: BRITT-MARIE MATTSSON Toto Bergamo Rossi visar upp en 1700-talsspegel i sin villa mitt i Venedig.
 ?? ?? Många turister bor via Airbnb. Ett koncept som är satt i system där många i Venedig sitter inne på flera bostäder för att hyra ut till turister och tjänar stora pengar på dem.
Många turister bor via Airbnb. Ett koncept som är satt i system där många i Venedig sitter inne på flera bostäder för att hyra ut till turister och tjänar stora pengar på dem.
 ?? ??
 ?? ?? Massturism­en är en del av det som hotar Venedig menar Toto Bergamo Rossi. Bland annat för att det gör att italienarn­a som bor i staden får svårt att leva där när priserna sticker i höjden.
Massturism­en är en del av det som hotar Venedig menar Toto Bergamo Rossi. Bland annat för att det gör att italienarn­a som bor i staden får svårt att leva där när priserna sticker i höjden.
 ?? ?? Staden håller sakta men säkert på att sjunka och byggnadern­a behöver konstant renoveras.
Staden håller sakta men säkert på att sjunka och byggnadern­a behöver konstant renoveras.
 ?? ?? De kända kanalerna i Venedig. Toto Bergamo Rossi anser att de är hotade av en rad olika faktorer.
De kända kanalerna i Venedig. Toto Bergamo Rossi anser att de är hotade av en rad olika faktorer.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden