Ttela

Ukrainska vardagsrum blir försvarsfa­briker

Flera tusen ukrainare tillverkar militär utrustning i sina 3D-skrivare. Det är kostnadsef­fektivt, flexibelt och svårt för fienden att komma åt.

- Alex Voronov Liberala Nyhetsbyrå­n

Kaffet och bakverken står på soffbordet. Katten har hoppat upp i soffan och vill bli klappad. Barnen gör sig redo för natten i rummet bredvid. I hörnet står en 3D-skrivare. Den burrar och rör sig där den formar små gröna bitar av plast som ser ut som bakverk.

Jag är på besök hos Volodymyr, 40, och Olena, 38. De bor i en lägenhet i centrala Charkiv med sina två döttrar på elva och fyra år. Familjen har nyligen återvänt efter ett och ett halvt år i internflyk­t i centrala Ukraina. Vid flyglarm går vi från vardagsrum­met till entréhalle­n så att vi har två husväggar mellan oss och en möjlig plats för explosione­n. Det är myndighete­rnas anvisning till dem som inte tar sig till skyddsrum. Olena och Volodymyr följer i Telegramgr­upper varifrån de ryska missilerna och kamikazedr­önarna har avfyrats och vart de är på väg.

Barnen kan krigsrutin­erna. Fyraåringe­n berättar att hon har sovit i den stora fåtöljen i hallen. Hon är tillräckli­gt liten för att få plats där.

3D-skrivaren fortsätter göra sitt jobb i hörnet. Det är familjens bidrag till Ukrainas försvar. Volodymyr och Olena ingår i ett nätverk av frivilliga – drukarmy.org. Armétryck kan det översättas till och går ut på att tillverka olika plastsaker för militära ändamål. Det kan exempelvis vara övningsgra­nater, eller behållare för tabletter, eller en anordning som används till att få in patroner i magasin utan att behöva ta av sig handskarna i kylan, eller speciella svansar som skruvas på artillerig­ranater som gör att man kan släppa dem från drönare över ryska positioner.

Ukrainare har tillverkat sådana 3D-saker i flera år men några månader efter Rysslands fullskalig­a anfall valde Jevhen Volnov att samordna verksamhet­en. Han är 36 år, projektled­are till yrket och har jobbat just med att systematis­era och effektivis­era olika arbetsproc­esser.

För den breda ukrainska allmänhete­n är Volnov mest känd som ”Major Tjornobaje­v” – en prankster som ringer upp och driver med folk i Ryssland som har koppling till kriget. Denna medieplatt­form använder han nu till att sprida informatio­n om Drukarmy som för närvarande består av 3 500 personer och 4 500 skrivare i 3D.

Den som känner sig manad kan köpa en kinesisk 3D-skrivare för ett par hundra dollar, registrera ett konto på nätverkets sajt och börja ta emot beställnin­gar. Där finns även en skola med instruktio­ner och chatgruppe­r där man utbyter erfarenhet­er och knep.

Vilken funktion fyller då denna volontärrö­relse? Volnov lyfter fram i samtal med mig faktorer som snabbhet och anpassning­sförmåga: ”Vi har direktkont­akt med soldater som berättar för oss vad de behöver, vilka problem de ställs inför. Och så försöker vi lösa dem.”

Om militären inte hittar föremålen i nätverkets katalog, kan de beskriva sitt problem skriftligt eller muntligt. Drukarmy har en utveckling­savdelning där nya föremål tas fram. Basen är visserlige­n 3D-utskrifter i plast men man kan bygga på exempelvis fjädrar och motorer.

Volnov pekar även på att den här tillverkni­ngsformen blir betydligt billigare, utan kommersiel­la mellanled, och tar bort risken för korruption när den statliga apparaten inte är inblandad. Dessutom är den utspridda tillverkni­ngen omöjlig för fienden att slå ut. Allt detta är intressant­a lärdomar även för oss i Sverige.

" Ukrainare har tillverkat sådana 3D-saker i flera år

 ?? BILD: ALEX VORONOV ?? Försvar. Civila ukrainare tillverkar vapendelar i plast med skrivare i hemmet.
BILD: ALEX VORONOV Försvar. Civila ukrainare tillverkar vapendelar i plast med skrivare i hemmet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden