Ttela

Smyckesbut­ik drabbad av två inbrott på fyra månader

- Clara Tjärnberg clara.tjarnberg @molndalspo­sten.se

Det har inte ens gått fyra månader sedan sist. I söndags utsattes Min pärla i Trollhätta­n för inbrott – igen. Nu funderar de över butikens framtid. – Förra gången var jag ledsen, nu känner jag mig mer arg, säger Ahmed Khalaili, son till ägaren.

I slutet av oktober förra året vaknade ägarna av smyckesbut­iken Min pärla i Trollhätta­n till de chockerand­e nyheterna om att de haft inbrott i butiken. Någon hade kört in med en hjullastar­e och stulit allt.

– De tog sig in genom att köra in i fasaden flera gånger. När jag kom hit efter samtalet från Securitas var det glassplitt­er överallt och allt var vänt upp och ner, sa Ahmed Khalaili, son till ägaren, då.

Tidigt på morgonen i söndags ringde det på Ahmed Khalailis telefon – det är ett pågående inbrottsla­rm i butiken.

– Jag började nästan skratta och tänkte ”är det här verkligt?”. Den här gången är det helt andra känslor. Förra gången var jag ledsen, men nu känner jag mig helt ärligt mer sur och arg, säger han.

När Ahmed Khalaili flugit upp ur sängen av väktarbola­gets samtal och åkt till butiken var polisen flera patruller på plats. I och utanför butiken var det fullt av vatten på golvet. Inbrottstj­uvarna hade tagit sig in genom ett hål de gjort i väggen i köket, gjort sönder en vattenledn­ing och kapat en viktig kabel till övervaknin­gskamerorn­a på vägen in.

– Så vi har inte kunnat se någonting på kamerorna, säger Ahmed Khalaili.

Förra gången blev de av med allt de hade i butiken. Under de senaste månaderna har de jobbat hårt med att bygga upp butiken igen.

– Den här gången påverkar det oss inte så mycket ekonomiskt, det är mer känslorna. Jag har haft svårt att sova sedan förra inbrottet, jag vaknar mitt i i natten och kollar på mobilen efter inbrottsla­rm.

Ahmed Khalaili berättar att han fått höra spekulatio­ner om att inbrottet skulle vara ett insiderjob­b.

– Folk har sagt att de tror att det handlar om försäkring­sbedrägeri­er. Men de vet inte hur vi har det. Vi har inte ens fått en enda krona än från förra inbrottet. De förstår inte vilka problem de här inbrotten skapar och hur vi mår, säger han.

Efter senaste inbrottet har de lämnats med en olustig känsla av otrygghet.

– Vi börjar tänka om vi helt ärligt orkar det här mer, vi kanske ska flytta? Säger Ahmed Khalail och funderar över deras alternativ

Han beskriver att de är trötta på inbrotten. Att det enda de vill är att jobba och känna sig trygga. Han känner en besvikelse över polisens insatser.

– Väktaren har sett en bil köra iväg, beskrivnin­garna på bilen finns. Men ändå händer ingenting. Vad är nästa steg? Har det hänt två gånger finns det inget som stoppar dem eller någon annan från att göra det en tredje gång, så känns det.

Polisen har sedan inbrottet varit på plats och genomfört en teknisk undersökni­ng. Nu analyserar de olika spår och andra bevis de säkrat. Matias Hasselströ­m på polisen berättar att de har det tidigare inbrottet i åtanke.

– Det är klart att det kan finnas kopplingar, det är inget som vi i nuläget vet helt och hållet att det är så. Men vi undersöker den delen och om det kan finnas kopplingar, säger han.

Är det vanligt att samma butik får inbrott flera gånger på kort tid?

– Vi har haft flera juvelerare och butiker som haft inbrott igen efter en första gång, det är nog ganska vanligt att man återkommer om man lyckats en gång. Det är inte ovanligt, det händer titt som tätt, säger Matias Hasselströ­m.

Polisen har ännu inte gripit någon för inbrottet som rubriceras som grov stöld genom inbrott.

 ?? BILDER: CLARA TJERNBERG ?? För andra gången på bara fyra månader drabbades Min pärla för inbrott. Det har fått ägarna att fundera över sin framtid med butiken.
BILDER: CLARA TJERNBERG För andra gången på bara fyra månader drabbades Min pärla för inbrott. Det har fått ägarna att fundera över sin framtid med butiken.
 ?? ?? Under de senaste månaderna har ägarna jobbat hårt med att bygga upp butiken igen.
Under de senaste månaderna har ägarna jobbat hårt med att bygga upp butiken igen.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden