Ttela

De renoverar den unika stugan från 1700-talet

Den lilla timmerstug­an från 1750-talet har varit hem åt repslagare, orgelbygga­re och timmermän. Nu renoveras ett av Göteborgs äldsta hus från grunden och projektled­aren Thomas Sörquist är entusiasti­sk. – Men det är en urusel affär.

- Sanna Arbman Hansing sanna.arbman.hansing@gp.se

Det började med en uppriven plastmatta på vinden. Hyresgäste­n Sara Edholm hoppades på ett vackert trägolv men i stället upptäcktes omfattande timmerskad­or. Det blev starten på en påkostad renovering som kommer att pågå ända till sommaren.

– Det går såklart att fuska men vi gör det ordentligt, just för att det är ett av Göteborgs äldsta trähus. Vi har anlitat de bästa byggnadsan­tikvariern­a och timmermänn­en och slår inte i en enda spik utan att kolla med Stadsbyggn­adskontore­t, säger projektled­aren Thomas Sörquist på det kommunala fastighets­bolaget Higab.

Han myser när han går omkring i det 58 kvadratmet­er stora huset mitt i Gathenhiel­mska reservatet, ett historiskt bostadskva­rter vid Stigbergst­orget. Först hade de bara tänkt byta ut några stockar, men projektet växte när nya skador uppdagades. Det mesta kopplas till en slarvig renovering på 1970-talet.

Nu är golvet borttaget och timmerstom­men blottad. Januarisol­en kikar in i springorna som är hjälpligt tätade med tyg och säckväv.

– På den tiden tog man vad man hade. Nu ska vi täta med lin, säger Thomas Sörquist.

Huset byggdes troligen på 1750-talet och har genom åren varit hem åt repslagare, orgelbygga­re och timmermän. Idag bor hyresgäste­n Sara Edholm där med sin dotter. Hon tog över hyreskontr­aktet efter sin morfar, den kända författare­n och skulptören Eino Hanski.

Kvarteret är speciellt för henne eftersom hon växte upp i huset mittemot och tillbringa­de mycket tid hos sina morföräldr­ar. När hon föddes hissades flaggan i grannskape­t eftersom det var grannskape­ts första barn på hundra år. Hon älskar huset trots dess dragiga väggar och låga takhöjd.

– Jag är så tacksam att det inte finns på kartan, både över att få bo där och för att de rustar upp det så ambitiöst. Huset är i de bästa av händer, säger hon.

Byggteknik­en avslöjar att de som reste huset en gång i tiden var duktiga skeppsbygg­are. Under renovering­en har byggarbeta­rna även märkt att timmerstom­men delvis består av gamla master och landgångar från hamnen.

I vardagsrum­met skalade de av åtta lager tapet från olika tidsåldrar. De ska inte slängas utan sättas in som en överraskni­ng bakom de nya ytskikten.

– Det kommer bli spännande för kommande generation­er att se hur man hade det förr, säger Thomas Sörquist.

Här är det inte aktuellt att smälla upp några gipsskivor från närmsta byggvaruhu­s. Här ska varenda spik smidas för hand och väggarna ska tätas med en blandning av kodynga, lera, djurhår och hackad halm. Noggrannhe­ten gör renovering­en dyr och långdragen.

– Men det är värt det. Det här är det roligaste projektet jag någonsin jobbat med eftersom vi gör allt så seriöst. Ofta sätter budgeten stopp.

Blir du aldrig sugen på att bara riva allting och smäcka upp ett Attefallsh­us?

– Nej, jag jobbar med det här av en anledning. Men det är en urusel affär, så hade det ägts av ett privat fastighets­bolag hade det säkert kunnat bli så.

 ?? BILDER: JONAS LINDSTEDT ?? Huset kallas Gilgal och byggdes på 1750-talet. Timmermann­en Johan Mårtensson arbetar på övervåning­en.
BILDER: JONAS LINDSTEDT Huset kallas Gilgal och byggdes på 1750-talet. Timmermann­en Johan Mårtensson arbetar på övervåning­en.
 ?? ?? Huset renoveras med traditione­lla byggmetode­r, vilket även redskapen avslöjar. Och det är byggt med samma tekniker som man byggde båtar förr i tiden. Under renovering­en har de hittat både båtmaster och segeldukar.
Huset renoveras med traditione­lla byggmetode­r, vilket även redskapen avslöjar. Och det är byggt med samma tekniker som man byggde båtar förr i tiden. Under renovering­en har de hittat både båtmaster och segeldukar.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden