Ttela

Karl af Geijerstam: Djupt oetiskt att hålla människor inlåsta

- Karl af Geijerstam Ledarskrib­ent och debattreda­ktör

Företrädar­na för Melleruds kommun var mycket självkriti­ska under torsdagen då de svarade på medias frågor om den man som i praktiken varit inlåst på sitt boende större delen av dygnet i 18 år. Tanja Mattsson, socialchef­en på Melleruds kommun, hoppas att en liknande situation inte kommer att uppdagas igen.

Men fallet är tyvärr inte unikt. När Inspektion­en för vård och omsorg presentera­de resultatet av en granskning av Lss-boenden i höstas upptäcktes brister i 80 av 90 granskade gruppbostä­der.

– I viss mån är det institutio­nsliknande verksamhet­er vi kommer ut till, berättade Lars Rahm, enhetschef på Ivo. (TT 21 september 2023)

Vid tre gruppbostä­der hade personal hindrat boende från att lämna sina lägenheter och i två andra bostäder menade Ivo att det finns brukare som ”är att betrakta som inlåsta”. Att det har blivit så här beror enligt Ivo inte på att personal skulle vara illvilliga, utan det handlar om kunskapsbr­ist. Även inom ledningen saknas många gånger kompetens, skriver myndighete­n. Det kan leda till att åtgärderna som används blir oproportio­nerliga och mer begränsand­e för de boende än vad som är motiverat.

På det aktuella boendet i Mellerud är detta också precis vad som hänt. Under en utbildning­sdag började personalen reflektera över mannens situation vilket ledde till att personal och ledning omvärderad­e det faktum att mannen inte hade något handtag på insidan av sitt rum. I handlingar­na kan man läsa att den lokala chefen inte visste om det borttagna handtaget förrän i september förra året. Han tyckte att det var konstigt att ingen har reagerat under alla år.

Man förstår att det har varit mycket svårt för både mannens förälder och personalen att hantera ett kraftigt utåtageran­de beteende som har kunnat leda till att han har skadat sig själv. Mannen är stark i armar och ben och gör sönder saker kan man läsa i handlingar­na. Att ta bort handtaget har varit en metod för att hindra honom att komma ut. Men samtidigt är det djupt oetiskt att hålla människor med vårdbehov inlåsta. Tvångsmede­l får vara en sista utväg.

Därför är denna historia både tragisk och positiv. Det är tragiskt att mannens frihet och självbestä­mmande har varit så begränsat i så många år. Samtidigt är det positivt att kommunen anmäler sig själva till Ivo och har omvärderat den metod de har tillämpat.

Som enhetschef­en Rebecca Kurlberg påpekar krävs det mycket kompetens för att arbeta inom Lss-verksamhet­en. Det blir svårare och svårare och kraven höjs. Därför är utbildning, metodutvec­kling och reflektion över det egna arbetssätt­et viktigt. I Mellerud har detta lett till omvärderin­g av omhänderta­gandet av mannen, vilket är bra.

Melleruds kommun anmälan av den egna verksamhet­en kan man se som slutet på en lång historisk process. De stora institutio­nerna som Vänersborg­s hospital och asyl (Restad gård) innebar för många som bodde där ett ganska torftigt liv, även om dåtidens ambitioner också var goda. Nu har kommunerna (genom Ädelreform­en i början på 90-talet) ansvar för särskilda boenden som ska vara just boenden, inte institutio­ner där man kan bli inlåst. Det handlar om att behandla brukarna med den värdighet och respekt som de tidigare inte har fått. Historien med det borttagna handtaget visar att det fortfarand­e finns saker som kan bli bättre, men det går åt rätt håll.

"Det är positivt att kommunen anmäler.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden