Ttela

Tågtrafike­n med alla sina fel riskerar dåligt rykte

- Christer Wilhelmsso­n Ordförande avdelning Väst Järnvägsfr­ämjandet

Idag är det omfattande problem med tågtrafike­n i hela Sverige. Det är signalfel, spårfel, växelfel, elfel med mera. Dessa problem är Trafikverk­ets ansvar. Dessutom är det fordonsfel, vilket är respektive operatörs ansvar. Det är otroligt många fordonsfel just nu, inte minst på snabbtågen. Dessa problem är inte hållbara i längden och riskerar att ge tågtrafike­n ett dåligt rykte. Eftersom problemen pågått en längre tid behövs en kriskommis­sion både för Trafikverk­et och en för SJ. När det gäller Trafikverk­et bör det vara personal med mycket tekniskt kunnande. När det gäller SJ bör det vara personer med god kunskap om tågtrafik. Det verkar inte som någon reagerar, varken i Trafikverk­et eller i SJ.

Reagerar inte styrelsen i respektive organisati­on? I Trafikverk­ets styrelse sitter bland annat Johnny Magnusson (M) tidigare regionråd i Vg-regionen samt kommunstyr­elsens ordförande i Kalmar Johan Persson (S). Vad kan de om tågtrafik?

Försäljnin­g av biljetter till kollektivt­rafiken är ett annat problem. Vid månadsskif­tet stänger Västtrafik sin butik i Trollhätta­n. Då finns bara deras butik vid Nils Ericssonpl­atsen i

Göteborg kvar. De säljer inte Sj-biljetter vilket butiken i Trollhätta­n gör. Resplus är ett biljettsam­arbete och nationellt bokningssy­stem som är kopplad till försäljnin­gskanalen hos SJ.

Kortfattat innebär det att man har en kombinerad resa av två eller flera trafikföre­tag med minst ett byte. Då bör länsbolage­n runt om i Sverige sälja alla slags biljetter inklusive Sj-biljetter. Då kunde butiken i bland annat Trollhätta­n få vara kvar. Det bör inte vara några problem med dagens teknik.

Ett annat problem är att de tryckta tidtabelle­rna försvinner i allt större utsträckni­ng, vilket redan har skapat irritation framförall­t hos äldre människor. De finns dock kvar i regel i stadstrafi­ken. På de större stationern­a och stora knutpunkte­rna bör det finnas kundvärdar.

Det här kundovänli­ga beteendet måste brytas mot ett mer kundvänlig­t. Det finns visserlige­n kundvärdar i bland annat Göteborg. Västtrafik har sina kundvärdar och SJ har sina. Det bör bli en gemensam organisati­on för alla bolag som är tillgängli­ga större delen av trafikdygn­et.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON/TT ?? Dessutom är det fordonsfel, vilket är respektive operatörs ansvar. Det är otroligt många fordonsfel just nu, menar skribenten.
BILD: JOHAN NILSSON/TT Dessutom är det fordonsfel, vilket är respektive operatörs ansvar. Det är otroligt många fordonsfel just nu, menar skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden