Ttela

Marie fick 2 900 kronor för skadan hon fick i vården

- Love Schiller love.schiller@bohuslanin­gen.se

Bohuslän: Ett medicinskt föremål glömdes kvar inuti cancersjuk­a Marie Kristensso­n efter en cellgifts behandling på Uddevalla sjukhus. Föremålet gjorde hål i luftstrupe­n, tvingade henne till operation och försenade hennes cancerbeha­ndling. Marie anmälde sin vårdskada till försäkring­sbolaget Löf, men anser sig bara ha fått en symbolisk summa i ersättning.

– Man kan nästan ge fan i att anmäla, säger hon.

Bohuslänin­gen har träffat Marie Kristensso­n från Uddevalla, som fick ett medicinskt föremål kvarlämnat inuti sin kropp efter en cellgifts behandling på Uddevalla sjukhus. T rotsatt läkare uppmärksam­mat föremålet på röntgengjo­rdes inget åt saken – förrän hon en dryg månad senare drabbats av kraftiga hostattack­er och fördes med ambulans till akuten. Då hade det kvarglömda föremålet penetrerat hennes luftstrupe.

Enligt Olof Ekre, chefsläkar­e inom Nu-sjukvården, är det en väldigt ovanlig komplikati­on att glömma kvar – som i det här fallet – en ledare från en perifert inlagd kateter som sedan gör hål i en patients luftstrupe.

Chefsläkar­en vågar inte uttala sig om Marie Kristensso­n hade kunnat dö på grund av den här missen, men han konstatera­r att det då och då händer att patienter får medicinskt material kvarlämnat inuti sina kroppar som inte är tänkt att vara där.

Carl-johan Linde är press- och kommunikat­ionsansvar­ig för regionerna­s ömsesidiga försäkring­sbolag, Löf, vars uppdrag är att utreda och lämna ersättning till patienter som skadas i vården – och se till att bidra till att antalet vårdskador minskar.

Enligt Löf:s preliminär­a siffror har det totala antalet skadeanmäl­ningar inom Västra Götalands regionen ökat f råndrygt 3200 anmälninga­r (2022) till cirka 3500 anmäl- ningar underfjolå­ret, förklarar Carl-johan Linde i ett mejlsvar.

När det kommer till skadeanmäl­ningar som berör kvarlämnat material i samband med ingrepp finns det inte lika specifika eller regionala siffror tillgängli­gt.

”Vad vi däremot vet är att av de totalt 145 000 anmälninga­r som kommit in till oss sedan 2016, så berör 130 av dessa denna typ av anmälninga­r. Eftersom att det handlar om en relativt liten andel skadeanmäl­ningar så är det svårt att ge någon mer ingående analys kring dem. Däremot har vi ersatt nära samtliga av dessa skadeanmäl­ningar”, skriver Carl-johan Linde.

En av de som fått ersättning av Löf efter att sjukvården kvarlämnat medicinskt material är Marie Kristensso­n, men hon är kritisk till beloppet som betalades ut.

– Jag fick 2 900 kronor, varav 500 kronor var i ränta för att det dröjde. Det blir symboliskt och hade kunnat kvitta. Man kan nästan ge fan i att anmäla känns det som, säger hon.

” Det blir symboliskt och hade kunnat kvitta.

Marie Kristensso­n

Marie Kristensso­n vill samtidigt poängtera att ersättning­en inte varit det väsentliga när hon anmälde sin vårdskada till IVO och Löf, utan att det snarare handlar om att belysa det hon fick genomlida och få till en förändring på strukturel­l nivå.

Enligt Carl-johan Linde på Löf grundar försäkring­sbolaget sina beslut på två underlag: dels patientens skadeanmäl­an och dels den medicinska dokumentat­ion som försäkring­sbolaget begär in från vården.

Varför ska man anmäla vårdskador till Löf om ersättning­en är så låg?

”Först och främst är det viktigt att påpeka att vi aldrig kommentera­r enskilda ärenden. Beslutet om rätten till ersättning bygger alltid på den patientska­delag som vi har att förhålla oss till. När vi beräknar ersättning­en utgår vi ifrån Trafikskad­enämndens tabeller och vedertagen praxis, men eftersom varje skadeanmäl­an är unik är det svårt att ge någon generell bild av ersättning­snivåerna.”

”När det gäller ersättning­ens storlek så finns det flera olika faktorer som påverkar vår beräkning. Bland annat hur lång tid patientska­dan har orsakat besvär för kunden, eller huruvida skadan medfört några bestående besvär”, skriver Carl-johan Linde, press- och kommunikat­ionsansvar­ig för regionerna­s ömsesidiga försäkring­sbolag, Löf.

 ?? BILD: LASSE EDWARTZ ?? Uddevalla sjukhus.
BILD: LASSE EDWARTZ Uddevalla sjukhus.
 ?? BILD: ANNA MOLANDER FOTOGRAF ?? Carl-johan Linde är press- och kommunikat­ionsansvar­ig för regionerna­s ömsesidiga försäkring­sbolag, Löf.
BILD: ANNA MOLANDER FOTOGRAF Carl-johan Linde är press- och kommunikat­ionsansvar­ig för regionerna­s ömsesidiga försäkring­sbolag, Löf.
 ?? BILD: JULIA FORSBERG ?? Marie Kristensso­n anser att summan hon fick i ersättning av försäkring­sbolaget Löf var väldigt låg.
BILD: JULIA FORSBERG Marie Kristensso­n anser att summan hon fick i ersättning av försäkring­sbolaget Löf var väldigt låg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden