Ttela

Det vill vänersborg­arna att Norra skolan blir

- Hanna Bernhardss­on hanna.bernhardss­on@ttela.se

Vänersborg: Elever och personal på Norra skolan i Vänersborg ska flyttas till hösten, ett beslut som stått klart sedan en tid tillbaka. Vad det blir av skolbyggna­derna som stått där i över 100 år är ännu inte bestämt. Men frågar man vänersborg­arna själva är svaret rätt tydligt – låt det fortsätta vara en skola. Eller kanske ett kallbadhus.

I över hundra år har skolungdom­ar fyllt hallarna, skolgården och klassrumme­n på Norra skolan i Vänersborg. Men från hösttermin­en 2024 ska det inte längre bedrivas grundskole­verksamhet i de gamla stenbyggna­derna, då elever och personal flyttar till Holmängen. Däremot föreslår kommunen att det skulle kunna bli förskola, daglig verksamhet eller kulturskol­a i lokalerna i stället.

Men vad vill vänersborg­arna att Norra skolan används till i framtiden?

Vad tycker ni det borde bli av Norra skolan?

– Jag gick där själv, när var det? Jag kom i andra klass och gick där till sjundeklas­s under 50-talet. Jag tycker inte det ska bli något annat. Det ska vara en skola, det är enormt fina byggnader och den är byggd som skola, säger Margareta Rapp.

Urban Rapp är inne på samma spår.

– Den ska i alla fall bevaras. Det är en fantastisk byggnad på ett fantastisk­t läge, så något måste man i alla fall göra. Man kan inte bara bygga bostäder, det är bättre att bevara. Jag tycker skolan är otroligt fin.

Vad tycker ni det borde bli av Norra skolan?

– Ingen aning.

Bryr du dig om vad det blir? – Jag tycker det behövs att man bygger nytt, säger Hossain Shokori.

Vad tycker ni det borde bli av Norra skolan?

– Oj, jag tycker det ska vara skola fortfarand­e, det är min åsikt, säger Martin.

– Kallbadhus kanske? föreslår Anna och Martin verkar inte vara helt främmande för tanken.

– Ja varför inte... Fritidsgår­d kanske! Men kallbadhus hade varit magiskt, säger Martin.

Ska man bevara byggnaden eller bygga nytt?

– Ja absolut inte riva den, absolut inte.

– Fritidsgår­d är ju inte dumt det heller, det kan ju alltid behövas fler, fyller Anna i. Men även bevara liksom... Någonting till ungdomarna.

Vad tycker ni det borde bli av Norra skolan?

Lena Hallonqvis­t

– Det var svårt att säga... Jag vet inte riktigt. Jag har ju gått där i första klass, nu bor jag i Trollhätta­n men även min pappa gick i skolan där och han är född 1925. Jag tycker det ska vara en skola. Det är en sån gammal, kulturbygg­nad nästan, den har funnits så många år. Så jag tycker den ska vara kvar. Men jag vet inte, det är väl oekonomisk­t kanske... Skräckexem­plet här i stan är ju länsstyrel­sen som byggde de där ganska fula byggnadern­a och så blev det administra­tion där istället för att människor, det är bara lokaler som står tomma på helger å så. Det tycker jag är väldigt tråkigt.. Sen rev dom ett som heter Strömmersk­a huset precis där nere med. Så jag tycker dom borde ha lärt sig av sina misstag.

– Nej jag vet inte, men jag tycker det ska vara tillgängli­gt för många människor. Något roligt, skrattar Lena.

Ida Hallonqvis­t

– Det är ju så fina miljöer, och sen är det fantastisk att det varit en skola. Att det varit så tillgängli­gt för alla, och för barnen framför allt.

Vad tycker ni det borde bli av

Norra skolan?

– Helst tycker jag ju skola, säger Marianne.

– Jag har ju gått här, gamla småskolan från ettan till trean vettu. Då förstod man ju inte riktigt hur fin byggnad det är. Jag hade ju fönster ut mot Vänern men det värdesatte man väl inte då, säger Bengt.

– Jag tänker väl egentligen för alla barns skull som bor i Nordstan – för det blir väl Holmängens­kolan för deras del, men det är ett par vägar att korsa och lite så, fortsätter Marianne.

– Det är ju ett utmärkt läge för exklusiva lägenheter om det så skulle vara, men många säger ju att skolan är i dåligt skick. Men jag vet inte.. Det är ju en stenbyggna­d. Jag vet inte vad man ska göra med det, tanken är väl att det ska födas fler barn så en skola är väl det bästa alternativ­et på sikt – tycker jag, säger Bengt Angséus.

Vad tycker du det borde bli av Norra skolan?

– Jaa... Allaktivit­etshus eller liknande kanske, något för ungdomar.

” Den ska i alla fall bevaras. Det är en fantastisk byggnad på ett fantastisk­t läge, så något måste man i alla fall göra. Man kan inte bara bygga bostäder, det är bättre att bevara. Jag tycker skolan är otroligt fin.

 ?? BILD: HANNA BERNHARDSS­ON ?? Marianne och Bengt Angseus.
BILD: HANNA BERNHARDSS­ON Marianne och Bengt Angseus.
 ?? BILD: HANNA BERNHARDSS­ON ?? Ida Hallonqvis­t och Lena Hallonqvis­t.
BILD: HANNA BERNHARDSS­ON Ida Hallonqvis­t och Lena Hallonqvis­t.
 ?? BILD: HANNA BERNHARDSS­ON ?? Svante Johansson tycker Norra skolan kan bli ett aktivitets­hus.
BILD: HANNA BERNHARDSS­ON Svante Johansson tycker Norra skolan kan bli ett aktivitets­hus.
 ?? BILD: HANNA BERNHARDSS­ON ?? Margareta Rapp och Urban Rapp.
BILD: HANNA BERNHARDSS­ON Margareta Rapp och Urban Rapp.
 ?? BILD: HANNA BERNHARDSS­ON ?? Hossain Shokori.
BILD: HANNA BERNHARDSS­ON Hossain Shokori.
 ?? BILD: HANNA BERNHARDSS­ON ?? Anna Myrman och Martin Myrman.
BILD: HANNA BERNHARDSS­ON Anna Myrman och Martin Myrman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden