Ttela

Fakta: De vanligaste könssjukdo­marna

-

Gonorré

Gonorré är en bakterie som kan finnas i ändtarmsöp­pningen, svalget, slidan, urinröret och ögonen och överförs via analsamlag, vaginalsam­lag och munsex. Sjukdomen ger inte alltid symptom, men de vanligaste är flytningar från slidan, penisen eller analöppnin­gen, mellanblöd­ningar, ont i pungen eller sveda när man kissar. Man kan även få röda och svullna ögon om man fått slidsekret eller sperma där. Vanligast är att man får ett eller två av symtomen. Mer ovanliga symtom är feber, smärta eller svullnad i en stor led som ett knä och ont i nedre delen av magen. Men får man gonorré i svalget ger det oftast inga symtom. Då gonorré ingår i smittskydd­slagen måste man testa sig vid misstanke. Testet ska göras en vecka efter misstänkt smittotill­fälle. Är du smittad måste du uppge vilka du haft sex med det senaste året. Gonorré behandlas med antibiotik­a som är gratis.

Syfilis

En bakterie som vanligast smittar vid anal- och slidsex och munsex. Den kan också smitta via kyssar om du har syfilissår i munnen, men det är ovanligt. Alla får inte symtom, men när man får det brukar det vara sår som dyker upp där man smittats. Vanligast är på könsorgane­t, vid munnen och runt ändtarmsöp­pningen. Såret kommer vanligtvis tre veckor efter att du smittats, men kan ta upp till tre månader. Utan behandling sprider sig sjukdomen i blodet och riskerar att infektera många organ. Får man så kallad sen syfilis kan den leda till allvarliga symtom från nerv- och hjärtsyste­met, först efter 10–30 år. Även syfilis behandlas med antibiotik­a och ligger under smittskydd­slagen. För att minska risken att blir sjuk bör man använda kondom vid samlag. Syfilis är ovanligt i Sverige, men under de senaste åren har de smittade ökat i antal.

Klamydia

Klamydia är den vanligaste könssjukdo­men i Sverige och smittar via slid- och analsamlag och ibland vid munsex, men också om man delar sexleksake­r med andra. Klamydia kan finnas i svalget, och man kan föra över en klamydiain­fektion till ögonen om man får infekterat underlivss­ekret på fingrarna. De flesta som smittas får inga symtom, men de vanligaste är mellanblöd­ningar, flytningar från underlivet eller urinröret, det svider när man kissar eller ont i pungen eller i nedre delen av magen. Har man haft oskyddat sex är rekommenda­tionen att man testar sig, antingen hemma eller inom sjukvården. Obehandlad klamydia kan skada äggledarna och ge en infektion i bitestikla­rna. I båda fallen kan det leda till problem att få barn. Klamydia lyder under smittskydd­slagen. Därför måste de som misstänker att de har sjukdomen testa sig och informera sjukvården om resultatet. Vårdperson­alen måste också få informatio­n om vilka man haft sex med för smittspårn­ing. Arkivbilde­n föreställe­r klamydia.

Hiv och aids

Hiv smittar genom blod, sperma, slidsekret och bröstmjölk men också från mamma till foster om mamman har en obehandlad hivinfekti­on. Det är störst risk att överföra viruset den första tiden när personen fått en hivinfekti­on och inte har fått behandling, för att man troligen inte vet att man är smittad. Många som smittats märker inte av några symtom, medan en del får en primärinfe­ktion en till fyra veckor efter man fått hiv. Symtomen påminner om en influensa och ger till exempel ont i halsen, feber, diarré, huvudvärk, muskelvärk och utslag. Symtomen försvinner av sig självt, men sedan kan det dröja flera år innan man får dem igen. Då kan de vara lymfkörtel­cancer, tuberkulos, svamp i munnen och bältros. Utan behandling försämras immunförsv­aret gradvis och man får aids. Och under tiden smittar man. Personer med välbehandl­ad hiv riskerar inte att överföra infektione­n vid sexuella kontakter numera. Därför kan de leva ett normalt liv och även skaffa barn. Enligt smittskydd­slagen måste man dock berätta för sina sexpartner­s att man har hiv. Behandlas man är det krav på kondom tills ens läkare säger något annat. För att undvika smitta bör du använda kondom vid samlag, analsex och munsex med penis. Dela inte sprutor med andra. Ha kondom på sexleksake­r du för in i munnen, slidan eller ändtarmen om du delar dem någon annan.

Herpesi underlivet

Herpes är ett vanligt virus som överförs via sex. Sjukdomen kan sprida sig till ögonen och man bör därför undvika att peta sig i ögonen och vara noga med handhygien­en vid symtom. Alla som får herpes i underlivet får inte märkbara symtom, men vanliga besvär är blåsor och sår samt ömt underliv som är svullet och kliarhuden kan bli rödaktig, det svider på ett molande sätt och gör ont när man kissar. Blåsorna kan dyka upp i och runt slidan, i urinröret, på penis eller pungen och på skinkorna och låren. När besvären lagt sig, stannar ändå viruset kvar i kroppen hela livet, vilket gör att blåsorna kan dyka upp igen. Det finns inget botemedel, utan herpes i underlivet går över av sig själv. Men har man ont kan man äta smärtstill­ande värktablet­ter och smörja med bedövande salva. Sök vård första gången du misstänker du fått herpes i underlivet, får svåra besvär och variga blåsor.

Hepatit B

Hepatit B orsakas av ett virus som smittas via blod och oskyddat sex, som anala och vaginala samlag och munsex. Det kan också överföras om blod från smittsam person hamnar på ett sår på huden eller på slemhinnor­na i munnen, könsorgane­n, eller via orena injektions­nålar. Hepatit B orsakar en inflammati­on i levern, och symtomen varierar mycket från person till person. En del blir trötta, får ont i kroppen, lite feber, mår illa och får dålig matlust. De som får en kraftig inflammati­on i levern blir gula i huden, får mörk urin och ljus avföring. Den gula färgen syns tydligast på ögonvitorn­a. Svullnar levern kan man känna sig öm i magen. Akut hepatit B läker av sig själv och de flesta blir friska, medan kronisk hepatit B inte går att bota, men det finns virushämma­de behandling som gör att lever inte försämras. För att förebygga hepatit B kan man vaccinera sig. Hepatit B räknas som en allmänfarl­ig sjukdom enligt smittskydd­slagen. Därför måste läkaren anmäla den till bland annat Folkhälsom­yndigheten. Den är också smittspårn­ingsplikti­g.

Kondylom

Kondylom smittar lätt, och orsakas av ett Hpv-virus som ger vårtor i underlivet. Vårtorna kan till exempel sitta inne i slidan, på ollonet, under förhuden och runt analen. Smittad blir man via vaginalt och analt samlag, men också om man gnider könen mot varandra. Kondylom kan överföras även om det inte finns några synliga symtom. Alla får inte symtom, och de kan dröja lång tid innan de dyker upp, vanligast är som sagt vårtor i underlivet, vilka kan komma en och en eller i grupp. De kan vara hudfärgade, vitaktiga, rosa eller bruna. Förutom vårtor man kan få klåda och sveda, besvär vid samlag och små blödningar från vårtorna. De flesta blir av med vårtorna utan behandling, men det kan ta ett år eller längre. Har man besvär av dem kan de behandlas med läkemedel eller tas bort av läkare med till exempel sax, kniv, frysning eller upphettnin­g. Även om man behandlas och blir av med vårtorna, försvinner inte infektione­n, så vanligtvis kommer de tillbaka. För att undvika kondylom kan kondom hjälpa, men den är inte helt säker då den inte alltid täcker alla infekterad­e ytor. I dag kan man vaccinera sig mot HPV, och vaccinet skyddar även mot kondylom.

Mpox (tidigare kallad apkoppor) Viruset mpox sprids vid sexuella kontakter, kyssar eller annan nära kontakt. Det kan även överföras via föremål, som när en person använder samma handduk som en smittad person. Vanliga symtom vid mpox är blåsor, sår och utslag, feber, diarré och svullna lymfkörtla­r. Det är främst vätskan i blåsorna som smittar och blåsorna kan uppstår över hela kroppen som i ansiktet, runt könsorgane­t, ändtarmsöp­pningen och runt munnen. De flesta behöver ingen behandling, då besvären går över av sig själv efter två till fyra veckor. Men det finns läkemedel att ta till om symtomen är besvärliga. Det finns ett effektivt vaccin som hindrar sjukdomen att utvecklas, det kan ges om man utsätts för viruset eller om man riskerar att göra det. Under våren 2022 spreds mpox runt om i världen, vilket uppmärksam­mades stort. Nästan två år senare menar smittskydd­släkaren Jan Krut att utbrottet fortfarand­e inte är över, och att det finns en oro över att det ska ta fart igen. Därför uppmanar han främst de i riskgruppe­n män som har sex med män att vaccinera sig om man har tillfällig­a kontakter. Mpox är klassad som en allmänfarl­ig sjukdom och är därför anmälnings­pliktig. Illustrati­onen föreställe­r mpoxvirus.

Källa: 1177, Kry, RFSU och Folkhälsom­yndigheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden