Ttela

”Lippis” tårfyllda löfte efter sista kvalmatche­n: ”Jag lämnar inte”

Juho Liukkonen hade svårt att hålla tillbaka tårarna efter matchen mot Ljusdal, men han kommer inte att lämna laget nu när det blir allsvenska­n i stället för elitserien.

- Ulf Thuresson ulf.thuresson@ttela.se

” Jag lämnar inte när man åker ur. Vad min roll blir är det upp till IFK att bestämma.

Juho Liukkonen hade svårt att hålla tillbaka tårarna efter matchen mot Ljusdal, att åka ur elitserien var känslosamt för IFK:S finske veteran. Samtidigt blir han nu en viktig pjäs på resan tillbaka. – Jag sa till killarna redan i Karlstad, jag lämnar inte när man åker ur.

Backen Joakim ”Kimmen” Johansson lägger av och anfallaren Linus Hagman flaggar för att han lämnar efter att IFK Vänersborg åkt ur elitserien.

Då kan klubben även i fortsättni­ngen räkna med Juho Liukkonen, det var med tårar i ögonen han berättade för Ttela-sporten om sitt löfte efter kvalmatche­n mot Ljusdal.

– Jag lämnar inte när man åker ur. Vad min roll blir är det upp till IFK att bestämma.

”Lippi” håller alla dörrar öppna:

– Om de säger att jag behövs som spelare så gör jag det, annars kan jag fylla på vattenflas­kor eller köra bussen. När det går åt helvete så känner man ansvar.

Juho Liukkonen gjorde entré i svensk bandy 2009 i Bollnäs, flyttade hem till Finland för spel i Kampparit, men Ari Holopainen fick honom att vända tillbaka till Sverige när han tog över som tränare i IFK Vänersborg inför säsongen 2017–2018.

Och det som då började med ett tvåårskont­rakt har fyllts på med betydligt fler, den säsong som precis tagit slut är hans sjunde i Vänersborg.

– Jag har aldrig spelat kval tidigare, och jag trodde inte att jag skulle behöva uppleva det heller, säger han nu.

Men så blev fallet när IFK efter vinsten mot Gripen Trollhätta­n i annandagsd­erbyt bara lyckades vinna en av sina elva avslutande matcher i elitserien.

– Vi har inte fått ihop det, och där är det vi spelare som har det största ansvaret. Nu är det bara tomt. Han fortsätter:

– Jag tänker på alla som jobbar för att vi ska ha det bra, när det slutar så här så känns det som att man sviker föreningen.

Han är också på det klara med varför IFK inte klarade att säkra nytt kontrakt med elitserien:

– Vi var för långt nere när vi gick in i kvalet, självförtr­oendet var den stora skillnaden. Det märktes direkt i Ljusdal, de allsvenska lagen hade vunnit 80 procent av sina matcher medan vi hade förlorat.

Och för Juho är det ingen överraskni­ng att spelare nu kommer att lämna laget.

– Så är det alltid, jag förstår att det är några som vill spela i elitserien även i fortsättni­ngen.

Själv följer han med ner i allsvenska­n, i vilken roll får framtiden utvisa.

 ?? BILD: SEBASTIAN LAMOTTE ??
BILD: SEBASTIAN LAMOTTE
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden