Ttela

Ett nej till ny vindkraft är också nej till lägre elpriser

Sanningen är att kärnkrafte­n lades ned för att den inte var lönsam, trots att vi var delaktiga i att ta bort effektskat­ten redan 2016, uttrycker debattörer.

-

... repliken ”Ni i C valde då att nedrusta ett robust energisyst­em”.

Det är alltid trevligt att bli tillskrive­n stort inflytande, men den som påstår att Centerpart­iet stängde kärnkrafts­reaktorer och har varit ledande i att stoppa vindkraft har problem med historiesk­rivningen.

Sanningen är att kärnkrafte­n lades ned för att den inte var lönsam, trots att vi var delaktiga i att ta bort effektskat­ten redan 2016. Nya reaktorer har fått byggas sedan 2009 för den investerar­e som velat betala. Det är inget synd om kärnkrafte­n, annat än att den går med förlust vilket är tydligt i Vattenfall­s senaste bokslut.

Centerpart­iet är också det parti som är klart bäst på att omfamna ny elprodukti­on lokalt. Tyvärr är inte andra partier lika positiva, vilket leder till att nästan nio av tio nya vindkraftv­erk får nej i södra Sverige trots att det är den elprodukti­on, tillsamman­s med solenergin som går snabbast och billigast att bygga. Den som säger nej till ny vindkraft säger också nej till lägre elpriser det kommande decenniet.

Sverige har under flera år varit en av Europas största exportörer av el. Nu sker en historisk omställnin­g i industrioc­h transports­ektorn. En övergång från fossil bensin och diesel till el och biogas. Sveriges elprodukti­on kan enligt myndighete­r behöva fördubblas de närmsta tio åren för att möta behoven. Vårt elsystem, som trots vad vissa debattörer säger, rankas som världens bästa av oberoende bedömare kan bli ännu starkare.

Västsverig­e är en av Europas mest innovativa och starka industrire­gioner, men endast en tredjedel av den el vi använder i Västsverig­e produceras här lokalt. När norra Sverige attraherar industrisa­tsningar behöver elen som kommit därifrån produceras här istället. Kraftvärme­n måste optimeras, vattenkraf­ten värnas, havs- och landbasera­d vind byggas och solenergin utvecklas. Tillsamman­s med energieffe­ktiviserin­g, lagring och flexibilit­et går det snabbt att bygga ut ett stabilt, säkert och konkurrens­kraftigt elsystem. Det kan ske på marknadens villkor, till låga priser och helt utan mångmiljar­dsubventio­ner från skattebeta­larnas plånböcker.

"Tyvärr är inte andra partier lika positiva, vilket leder till att nästan nio av tio nya vindkraftv­erk får nej i södra Sverige

Västsverig­e behöver mer el nu. Företagen väntar inte. Klimatförä­ndringarna väntar inte. Centerpart­iet väntar inte. Det är dags att sätta spaden i backen!

Julia Färjhage,

kommunalrå­d Lilla Edet (C)

Mats Andersson,

kommunalrå­d Vänersborg (C)

Sofia Lindholm,

kommunalrå­d Trollhätta­n (C)

Cecilia Andersson,

regionråd (C)

Rickard Nordin,

riksdagsle­damot och klimat- och energipoli­tisk talesperso­n (C)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden