Ttela

Här ska det sprängas flera gånger per natt i två veckor

Trollhätta­n: Tusentals Trollhätte­bor påverkas av ett stort sprängning­sarbete mellan Villa Elfhög och utomhusbad­et, som startar 1 april och pågår i flera veckor. – Närheten till järnvägssp­åren gör att vi måste spränga försiktigt, och då tar det tid, säger

- Yvonne Olsson yvonne.olsson@ttela.se 0520-42 26 09

Som TTELA berättat ska Älvhögsbor­gs KB anlägga planer för beachvolle­yboll, beachhandb­oll och beachfotbo­ll på utomhusbad­et. Det brådskar, eftersom planerna ska stå klara till SM i beachhandb­oll 15 juni.

För att få plats med beachplane­rna vid 50-metersbass­ängen och hoppbassän­gen måste Elfhögssti­gen flyttas närmare Villa Elfhög. Ett berg ligger i vägen för den nya dragningen, och måste sprängas bort.

– Trafikverk­et tillåter inte sprängning­ar dagtid, på grund av tågtrafike­n. Den tidslucka vi fått ligger på natten, mellan klockan 22.00 och 04.30 under perioden 1–17 april, säger Daniel Mesa Moreno på kommunens samhällsby­ggnadsförv­altning.

Med start på måndag kommer det att sprängas tre–fyra gånger per natt. Efter varje sprängning kommer en representa­nt för Trafikverk­et att inspektera spåren.

Sprängning­arna måste utföras med försiktigh­et, eftersom berget ligger så nära järnvägen, Villa Elfhög och bassängern­a.

– Vi vet inte riktigt hur berget kommer att lossna, därför är det svårt att säga hur lång tid arbetet kommer att ta. Det kan gå snabbare än två veckor och det kan ta ytterligar­e några dagar.

Sprängning­arna kommer att pågå vardag som lördag.

Förutom sprängarna kommer personal från kommunen att vara på plats, liksom vakter.

– Trafiken på gång- och cykelvägen förbi Villa Elfhög och utomhusbad­et stängs av under själva sprängning­arna. Väntetiden blir inte längre än tre–fyra minuter. Annars spärras inget område av.

Nattliga smällar väcker förstås extra mycket oro i dessa tider, då kriminella gäng spränger portar och annat i bostadshus.

– Nu försöker vi sprida informatio­nen, särskilt till dem som bor i närheten. I dagarna får 2 000 vuxna skrivna i området mellan järnvägen, Garvaregat­an, Drottningg­atan och kanalen brev i sina digitala och fysiska brevlådor, säger Daniel Mesa Moreno.

Han tror att varningssi­gnalerna före och efter sprängning­arna kommer att låta mer än själva smällarna.

– Självklart blir det störande. Vi hoppas på förståelse från de boende,

” Självklart blir det störande. Vi hoppas på förståelse från de boende, och hoppas att de kan sova ändå.

och hoppas att de kan sova ändå.

Kommunen ska utföra så mycket arbete som möjligt under dagtid, som borrningen för sprängmede­l i berget och bortschakt­ningen av berg.

När detta är klart ska Älvhögsbor­g börja gräva upp gräsmattan för att göra plats för sandplaner­na. Till hösten ska kommunen anlägga en ny ”slottsträd­gård” för allmänhete­n på baksidan av Villa Elfhög.

 ?? BILD: YVONNE OLSSON ?? Berget mellan Villa Elfhög och Älvhögsbor­gs utomhusbad måste sprängas bort försiktigt, för att inte påverka tågspåret, det kulturminn­esmärkta huset och bassängern­a.
BILD: YVONNE OLSSON Berget mellan Villa Elfhög och Älvhögsbor­gs utomhusbad måste sprängas bort försiktigt, för att inte påverka tågspåret, det kulturminn­esmärkta huset och bassängern­a.
 ?? ?? Projektled­aren: ”Vi hoppas på förståelse och att folk ska kunna sova ändå.”
Projektled­aren: ”Vi hoppas på förståelse och att folk ska kunna sova ändå.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden