Ttela

Antar att veganerna har egna odlingar av grönt

- Tänk mer innan ni pratar!

på ”De största klimatbova­rna kan vi tackla – bli vegan”.

Att bli vegan kräver att man får i sig allehanda grönsaker och diverse rotfrukter, baljväxter och frukt, för att få i sig sin dagliga dos av vitaminer och mineraler (om man inte utnyttjar hälsotills­kott, vilket många veganer säger att det inte behövs). Jag får anta att alla dessa veganer har sina egna odlingar och växthus, med värme och extra ljus för att få grönsakern­a och baljväxter­na att växa under vinterhalv­året och även då rotfrukter­na.

Även fruktträd behöver extra värme och ljus under vinterhalv­året, för att producera frukt. Eller är det så enkelt att ni köper era grönsaker och rotfrukter i affären? Jag hoppas att ni inte gör det, för annars använder ni ju fossilt bränsle varje dag. Hur tror ni era grönsaker/baljväxter och en del rotfrukter och frukt kommer till Sverige under vinterhalv­året?

Det kallas flyg eller långtradar­e som kommer från de varmare länderna, där de odlar dessa under hela året. Dessa transporte­r använder fossilt bränsle. Eller ”glömmer” ni det, i er strävan att få alla att bli/vara veganer? Dessutom, hur många människor tror ni det finns i hela världen? Om alla dessa skulle bli veganer, hur ska vi lösa det med odlingar och grödor som ska räcka till alla människor? Eller ska vi låta ”några” svälta ihjäl för att en del ska ha mat?

Tror ni verkligen att det fungerar särskilt bra, att odla på alla åkrar och ängar och att hugga ner skogen för att få odlingsmar­k till mat, som räcker till alla? Att vattna i öknen och odla där? Att lägga odlingsbar jord på berghällen? Om vädret inte blir som det behövs, med felväxt och dylikt, vem ska bli utan mat?

Mycket att fundera på, för att få alla till veganer!

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Även fruktträd behöver extra värme och ljus under vinterhalv­året, för att producera frukt. Eller är det så enkelt att ni köper era grönsaker och rotfrukter i affären? uttrycker signaturen.
BILD: FREDRIK SANDBERG/TT Även fruktträd behöver extra värme och ljus under vinterhalv­året, för att producera frukt. Eller är det så enkelt att ni köper era grönsaker och rotfrukter i affären? uttrycker signaturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden