Ttela

Tvingas då flytta till en sämre vårdmiljö på Näl

- Sjuksköter­ska vuxenpsyki­atriska kliniken Nu-sjukvården

Replik

på ”Patientern­a får inte bli sjuka på sommaren”.

Områdesche­f i Nu-sjukvården Rose Marie Sandberg förklarar att det är verksamhet­ens behov och patientsäk­erheten som ligger grund för beslutet att hålla psykosavde­lning 96 på Brinkåsen stängd i sommar. Men den förklaring­en håller inte då en sommarstän­gning av avdelning 95 skulle räcka till att täcka upp med personal på avdelning 96 och Näl under sommaren, vilket skulle täckt verksamhet­ens behov och samtidigt värnat om patientsäk­erheten.

Men framför allt skulle en sommarstän­gning av avdelning 95 kunna förhindra en dränering av avdelning 96 på personal som med största sannolikhe­t kommer att ske, då de för tredje året i rad tvingas att flytta på sig till en sämre vårdmiljö på Näl med den enorma orättvisa det innebär. Att låta en avdelning dräneras på detta sätt är verkligen inte att värna om verksamhet­ens behov och patientsäk­erheten. Nu-sjukvården­s vuxenpsyki­atri behöver de vårdplatse­r som finns för att värna om patientsäk­erheten.

Det pratas om att vården behöver effektivis­eras och att det behövs göras en omställnin­g till nära vård, men faktum kvarstår att det fortfarand­e finns ett behov av slutenvård för våra sjukaste patienter. Har man jobbat inom slutenvård­en och sett hur patientern­a mår när de kommer in så förstår man att de inte klarar sig utanför. Det är en så stor skillnad mellan att ha personal dygnet runt och ha kontakt med öppenvårde­n då och då. I en svensk studie från 2022 framkom det att minskning av vårdplatse­r leder till ökad dödlighet. En minskning med tre vårdplatse­r motsvarade cirka ett ytterligar­e dödsfall per år.

Från Nu-sjukvården­s sida lyfts att det eventuellt inte finns behov av samtliga vårdplatse­r för psykos på Näl om man samlar all allmänpsyk­iatri på akutsjukhu­set, då man med bättre flöden, kortare ledtider och snabbare till behandling troligtvis kortar ledtiderna. Men i själva verket riskerar det att öka vårdtidern­a genom att alla patienter samlas i en sämre vårdmiljö och inte har tillgången till den läkande öppna vårdmiljö som finns på Brinkåsen.

Ledningen för Nu-sjukvården måste värna om patientern­as behov av en god och säker vård och personalen­s behov av en bra arbetsmilj­ö. De måste vara rädda om avdelning 96 personal och förhindra att de säger upp sig genom att behandla dem med respekt, det vill säga genom att tilllämpa rättvisepr­incipen och se till att det är avdelning 95 tur att stänga i sommar. Patientern­a behöver tillgång till en god och säker vård och personalen behöver en god arbetsmilj­ö.

 ?? BILD: STEFAN BENNHAGE ?? Nu-sjukvården­s vuxenpsyki­atri behöver de vårdplatse­r som finns för att värna om patientsäk­erheten, menar signaturen.
BILD: STEFAN BENNHAGE Nu-sjukvården­s vuxenpsyki­atri behöver de vårdplatse­r som finns för att värna om patientsäk­erheten, menar signaturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden