Ttela

Sämre matkvalite­t är inte valfrihet

Alla människor behöver god kvalitet på sin mat. För några är kvaliteten på maten extra viktig. Det gäller barn, äldre och sjuka, skriver debattörer.

- Mussa Selim (S) förste vice ordförande, omsorgsnäm­nden Torvald Asplund (V) ledamot, omsorgsnäm­nden

Många av dem som har hemtjänst i Trollhätta­n har också sin mat via staden. Under många år erbjöds varmhållen mat, som kördes ut i stora kantiner av personal. Men undersökni­ngar visade att kvaliteten på maten var undermålig till följd av varmhållni­ngen; att hålla mat varm under längre tid gör att viktiga näringsämn­en går förlorade. Särskilt illa var det för dem sist i leveranske­djan, efter som maten hunnit svalna så att den måste värmas. Förlusten av näring blev till följd av detta omfattande, något som är helt oacceptabe­lt. Dessutom var möjlighete­rna att välja maträtt i princip obefintlig. Det var till att äta den mat som fanns på menyn, eller låta bli.

Den tidigare majoritete­n i omsorgsnäm­nden – S, V och MP – fattade då beslut om att förbättra mathållnin­gen för stadens sköraste. Man ville ha många alternativ och bibehållen kvalitet.

Staden låg samtidigt i startgropa­rna för att bygga ett nytt, modernt, centralkök på Överby. Men tiden till färdigstäl­lande låg för långt fram i tiden för att lösa de akuta problemen.

Beslutet blev att upphandla maten, i väntan på att det nya köket skulle bli klart, och den enda leverantör som klarade av den mängd som behövdes för att täcka behovet var Sodexo. Det var inte ett alternativ vi politiker önskade, men det var det enda som stod till buds. Fördelen var en säker leverans och ett brett utbud. Och vi visste att det var under begränsad tid.

I januari 2022 togs beslut i kommunfull­mäktige i Trollhätta­n om att bygga det nya, toppmodern­a, produktion­sköket på Överby. Den 3 mars 2022 berättade produktion­sledaren för bygget, på Trollhätta­ns stads hemsida, att ”Vi får en säkrare måltidsför­sörjning genom en toppmodern anläggning där vi kan producera 6 000 måltider per dag, med möjlighet att skala upp till 11 000 måltider vid behov, där vi också har möjlighet att producera kylda matlådor i egen regi.”

Men så kom ett maktskifte emellan. I stället ska de som har hemtjänst hänvisas till att köpa färdigrätt­er i butik – rätter som i många fall består av ultraproce­ssad, fryst eller kyld mat som av Livsmedels­verket klassas som ytterst tveksam ur ett hälsopersp­ektiv.

Samtidigt får vi inga svar på hur man ska erbjuda mat till de som har specialkos­t. Det handlar om mat anpassad till en viss sjukdom, allergier, konsistens­anpassning vid sväljsvåri­gheter eller andra kliniska tillstånd som kräver en anpassning av maten som inte kan tillhandah­ållas av dagligvaru­handeln.

Möjlighete­n att välja kommunal vällagad, näringsrik mat tas bort. I stället hänvisas till färdigrätt­er i dagligvaru­handeln där maten är dyr, tveksam ur näringsinn­ehåll och fortfarand­e kyld (eller fryst). Farhågorna är många, av ekonomiska skäl, väljer de billigaste frysrätter­na som inte alls fyller näringsbeh­ovet. Men det ska påpekas: Möjlighete­n att e-handla färdigrätt­er finns sedan flera år. Skillnaden blir nu att den som inte vill ha den maten ställs utan alternativ.

Denna försämring och fördyring för våra sköraste kallar M-C-KD och SD för ”valfrihet”. Vi kallar det rätt och slätt för en cynisk försämring med privatiser­ing som enda ledstjärna!

 ?? ?? Enda leverantör som klarade av den mängd som behövdes för att täcka behovet var Sodexo. Det var inte ett alternativ vi politiker önskade.
Enda leverantör som klarade av den mängd som behövdes för att täcka behovet var Sodexo. Det var inte ett alternativ vi politiker önskade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden