Ttela

Mammans hyra ökade 19 procent – på fem månader

Trollhätta­n: Annica Norlenius mamma bor på ett särskilt boende i Trollhätta­n där hyran ökat med 19 procent på fem månader. En höjning som gör henne upprörd. – Det är helt vansinnigt att höja så mycket på mindre än ett år, säger Annica.

- Pasi Hakopuro pasi.hakopuro@ttela.se

Annica Norlenius är ensam anhörig till sin mor som flyttade in på ett särskilt boende i Eidars fastighet på Lantmannav­ägen i Trollhätta­n i augusti 2021. Kostnaden för mammans boende har ökat med 19 procent på fem månader. Samtidigt har pensionen höjts med endast 2,4 procent.

Annica Norlenius är mycket kritisk och menar att standarden och servicen på boendet inte har förbättrat­s i samma utsträckni­ng som höjningen. Snarare har den försämrats.

– Som dotter och anhörig är det rent bedrövligt att vara med om detta. Att höja hyran med 19 procent är ju ett rån, inte ens vanliga hyresgäste­r med arbetsinko­mst har fått en sådan hyreshöjni­ng. Varför ska äldreboend­en ta den största hyresöknin­gen? frågar hon sig.

Annica Norlenius anser att de allra svagaste i samhället utnyttjas för att bättra på fastighets­ägaren Eidars ekonomi. Hon menar också att informatio­nen kring hyressättn­ingen har varit knapphändi­g, från kommunen och från enheterna, något som tar på krafterna att handskas med som anhörig och som skapar frustratio­n.

– Utöver att vi anhöriga ska hantera sorgen över våra sjuka så måste vi dessutom kämpa för deras rättvisa, rätt till bra boende som inte förfaller, rätt till bra personal, bra mat och så vidare.

Hyresjuste­ringarna innebar att cirka 85 procent på äldre- LSS- och särskildbo­endeformer fick en hyreshöjni­ng.

För Annikas mammas del har hyran ökat med drygt 1200 kronor från augusti 2023 till januari 2024.

– De här människorn­a är sjuka och kan inte opponera sig. Vem accepterar en så stor ökning i andra sammanhang? Ingen alls. Det skulle bli stora protester. Vi kan ju dessutom inte byta boende, utan fick bara ta det första som var ledigt när min mamma blev sjuk. Nu straffas hon med högre hyra för att boendet är ”nytt” och stort.

Orsaken till justeringa­rna är en ny hyressättn­ingsmodell som införts på äldre- LSS- och- särskild boendeform­er – den tidigare ansågs orättvis, bland annat på grund av att många äldre lägenheter fick högre hyra än nyare lägenheter. Beslutet klubbades under våren 2023 i omsorgsnäm­nden och modellen baseras på bruksvärde­sprincipen. Detta har TTELA skrivit om tidigare.

– En del fick höjd hyra medan andra fick sänkt hyra i den nya modellen. Det fanns ett behov av att se över hyressättn­ingsmodell­en, en ny modell som utgår från läge, skick och kvadratmet­er, som liknar modellen på den öppna marknaden, det är ett mera likvärdigt system. Nu är det den här som gäller, även när vi bygger nytt, säger Malin Grönroos, ekonomiche­f på omsorgsför­valtningen och fortsätter:

– Ökningen blir dock max 700 kronor per månad, om någon får en högre höjning så sker den nästkomman­de år.

Höjningen som kom i januari förklaras enligt Malin Grönroos med en indexhöjni­ng som görs varje år i linje med Eidars överenskom­melse med Hyresgästf­öreningen.

Flera olika faktorer räknas som värdehöjan­de i hyressättn­ingsmodell­en. Bland annat ”närhet till personal”, vilket kostar 700 kronor per månad, en specialsän­g kostar 328 kronor. Annat är värdesänka­nde, som till exempel trinett istället för kök (- 200 kronor), ingen diskmaskin (- 150 kronor).

Jämförelse­r med andra kommuner har också tagits med i beräkninge­n av den nya modellen.

Att kommunen ändrar modell för beräkning kan Annica Norlenius till viss del förstå. Men den drastiska höjningen är svårare att begripa.

Mussa Selim (S) är vice ordförande i omsorgsnäm­nden där det rådde bred enighet i beslutet om ny hyresmodel­l.

– Det var tvunget att ta fram en ny modell och det jobbades med den länge. Vissa fick sänkt hyra, andra fick högre hyra beroende på standard. Innan hade vi ingen modell alls.

Kunde inte specialboe­nden få snällare hyreshöjni­ng över längre tid?

– Höjningen sker successivt just för att inte drabba för hårt.

Kan det bli nya liknande höjningar?

– Nu är det den här nya modellen som gäller. Och vi följer det avtal som Eidar kommer överens om med hyresgästf­öreningen.

Är det många som hört av sig gällande de nya hyrorna?

– Inte som jag känner till, det här är det första jag hör talas om. Jag trodde att detta var allmänt känt när det var på gång.

Är detta ett sätt att bättra på Eidars ekonomi?

– Nej inte alls, någon sådan tanke finns inte.

 ?? BILD: SIMON HOVEMYR ?? Vård- och omsorgsboe­ndet på Lantmannav­ägen i Trollhätta­n, området tidigare kallat Blåvingen Gruppbostä­der. Byggnaden stod klar 2019.
BILD: SIMON HOVEMYR Vård- och omsorgsboe­ndet på Lantmannav­ägen i Trollhätta­n, området tidigare kallat Blåvingen Gruppbostä­der. Byggnaden stod klar 2019.
 ?? ?? För Annikas mammas del har hyran ökat med drygt 1200 kronor från augusti 2023 till januari 2024.
För Annikas mammas del har hyran ökat med drygt 1200 kronor från augusti 2023 till januari 2024.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden