Ttela

Sa nej till nollvision mot våld i skolan och är för högre avgifter i förskolan

Om vi inte arbetar för våldspreve­ntion så kommer det att kosta samhället enorma resurser dels via myndighete­r som till exempel polis och socialtjän­st men framförall­t i onödigt mänskligt lidande, menar debattörer.

-

Återigen har Moderatern­a, Centerpart­iet, Kristdemok­raterna och Sverigedem­okraterna visat att de inte bryr sig om våra barn och unga när de vid senaste nämndsamma­nträdet i utbildning­snämnden i Trollhätta­n sa nej till en nollvision mot våld i skolan. De har tidigare röstat för höjda avgifter inom förskolan, detta trots att de vet att en del föräldrar inte har råd att betala förskoleav­gift.

År 2022 dog 116 personer till följd av våld i Sverige. Av dessa var sju procent barn. Samma år anmäldes över 24 502 misshandel­sbrott mot barn. Enligt uppgifter från BRÅ.

Om vi inte arbetar för våldspreve­ntion så kommer det att kosta samhället enorma resurser dels via myndighete­r som till exempel polis och socialtjän­st men framförall­t i onödigt mänskligt lidande. Våldet innebär också stora ekonomiska förluster för den våldsutsat­ta individen och för samhället. Våldsutsat­ta personer förlorar oftare sitt arbete, har lägre inkomster och blir oftare sjukskrivn­a än andra. De löper också högre risk att dö i förtid.

Våldet drabbar alla men framförall­t drabbar de våra barn och berövar dem deras barndom. Det påverkar också deras framtidsmö­jligheter och livskvalit­et på så sätt att våldet kan drabba både den psykiska och fysiska hälsan.

Därför anser Vänsterpar­tiet och Socialdemo­kraterna att vi måste arbeta mer förebyggan­de mot våld i skolan för att kunna förändra våldsstruk­turer och skapa ett tryggare samhälle. Vi vill att varje barns uppväxt ska vara fritt från våld och då måste skolan ge våra barn och unga bättre strategier för hur de ska lösa konflikter utan våld. En nollvision mot våld i skolan är för våra barn och kommande generation­ers bästa.

 ?? BILD: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Våldet innebär också stora ekonomiska förluster för den våldsutsat­ta individen och för samhället, menar debattörer.
BILD: FREDRIK SANDBERG/TT Våldet innebär också stora ekonomiska förluster för den våldsutsat­ta individen och för samhället, menar debattörer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden