Ttela

Så kan du som patient få hjälp – om du känner att du inte tas på allvar

Om man som patient känner sig ignorerad av sjukvården och inte får den hjälp man känner att man behöver, så kan man kontakta Patientnäm­nden för att få stöd och hjälp. – Att inte bli tagen på allvar är ett väldigt vanligt klagomål i sjukvården, säger Susan

- Suzanne Werner suzanne.werner@ttela.se 0520-42 26 19

Brålandabo­n Christoffe­r Silvonsaar­i, 34, känner att han ignorerade­s av sjukvården och inte togs på allvar under 16 år. Han skadade i sin ungdom båda sina knän och kände att han inte fick rätt vård – förrän i höstas.

Patientnäm­nden är en opartisk instans och fungerar som en länk mellan patient och vårdgivare. Hos nämnden kan du klaga på vården eller lämna synpunkter på den vård som man som patient eller anhörig har fått i Västra Götalandsr­egionen.

– Känner man sig ignorerad av sjukvården, så kontakta Patientnäm­nden eller den verksamhet­schef som leder verksamhet­en och klaga på vården, för vården har ett lika stort ansvar som Patientnäm­nden att ta emot klagomål när man inte är nöjd med bemötanden eller att man inte blir lyssnad på. Att inte bli tagen på allvar är ett väldigt vanligt klagomål i sjukvården, säger Susanne Tedsjö.

Nämnden hjälper patienter bland annat med att kontakta vården och uppmärksam­ma dem om situatione­n. Ibland kan det vara flera saker som har hänt, med flera verksamhet­er inblandade, och då skickas brev till alla. Sen får vården svara Patientnäm­nden, som lämnar vidare svar till patienten.

– Ibland händer det saker och ibland inte, det beror på vad det är för medicinsk bedömning. Patientnäm­nden gör inte någon medicinsk bedömning, utan det gör vården och då kanske de får göra en utredning eller en händelsean­alys tillbaka i tid och se vad det var som hände. Om man till exempel har en tillräckli­g kompetens på området för att göra en bedömning eller om det är en rutin som behöver ändras.

Ska man göra en Lex Maria-anmälan eller liknande behöver man göra det i närtid.

– Om man kontaktar Ivo (inspektion­en för vård och omsorg, reds anm) behöver man ha haft kontakt med vårdgivare­n, ha ett dokumenter­at klagomål och fått svar från vårdgivare­n på sina frågor. Det kan Patientnäm­nden hjälpa till med, men Ivo tar inga ärenden som är över två år gamla.

Susanne Tedsjö säger att det ibland kan räcka för patienten att få ett beklagande från vården, att man faktiskt har missat något.

– Det kan vara en upprättels­e för många. Vi är inga domare, vi är oberoende, men vi hjälper gärna till med vårdkontak­ten om man vill det. Gärna i tidigt skede så att man kan komma vidare och få den hjälp man vill ha, säger hon.

 ?? BILD: PRIVAT ?? ”Att inte bli tagen på allvar är ett väldigt vanligt klagomål i sjukvården”, säger Susanne Tedsjö, förvaltnin­gschef på Patientnäm­nden.
BILD: PRIVAT ”Att inte bli tagen på allvar är ett väldigt vanligt klagomål i sjukvården”, säger Susanne Tedsjö, förvaltnin­gschef på Patientnäm­nden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden