Ttela

Vi vill inte bli telekombol­agens försöksdju­r

-

TTELA har nyligen skrivit om 5G:s hälsoriske­r i en ledare och i en redaktione­ll artikel, som dessvärre brister i saklighet och opartiskhe­t. Artiklarna utgår från att Strålsäker­hetsmyndig­heten är ett sanningsmi­nisterium vars informatio­n och bedömninga­r inte kan ifrågasätt­as. Så ska det inte vara i en demokrati. Myndighete­r behöver granskas och saklig välgrundad kritik mot myndighete­r och stora bolags verksamhet måste få komma folket till del. Vi behöver också ställa oss frågan: Vem tjänar på detta? Gällande 5G är det flera svenska storföreta­g, främst Ericsson som levererar antennutru­stningen till alla 5G-master. Ericsson, har ertappats med att korrumpera beslutsfat­tare och även muta terrororga­nisationen ISIS. Är detta ett företag vi rakt av kan lita på?

Det finns omfattande och saklig kritik mot 5G och att hälsoriske­rna inte utforskats innan utbyggnad görs. Myndighete­r och industri talar inte om sanningen om den nya tekniken. Man döljer att det helt saknas forskning som visar att 5G inte är skadligt.

Det faktum att det helt saknas forskning som visar att 5G inte är skadligt vid de strålnings­nivåer som vi boende runt den överklagad­e masten blir utsatta för om masten byggs, innebär att vi blir veritabla försöksdju­r i ett pågående 5Gexperime­nt. Vi är långt ifrån ensamma om att protestera mot en sådan behandling. Hundratals forskare och läkare anser att 5G-utbyggnade­n bör stoppas tills dess att forskning visat att tekniken inte är skadlig för vår hälsa. Vidare kräver hundratals forskare att vi skyddas bättre mot strålnings­risker genom skärpta gränsvärde­n, eftersom de som nu tillämpas av myndighete­rna är allvarligt otillräckl­iga. De saknar skydd mot skador på grund av exponering under längre tid.

Boende i Vargön

Isabell Johansson

Ida Nielsen

Jessica Rosengren och Thomas Fleen Elisabeth och Jakob Skjold

 ?? BILD: MODEENM ?? Myndighete­r behöver granskas och saklig välgrundad kritik mot myndighete­r, uttrycker skribenter.
BILD: MODEENM Myndighete­r behöver granskas och saklig välgrundad kritik mot myndighete­r, uttrycker skribenter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden